Sağlık hizmetlerinde "elektronik devrim"

Vatandaşların sağlık bilgileri elektronik ortamda toplandı. Artık, bir gün arayla bile farklı hastaneye giden hastadan aynı tahliller istenmeyecek. Doktorlar da ‘geçmişte ne gibi rahatsızlar geçirdin’ diye sormayacak.

Vatandaşların sağlık bilgileri elektronik ortamda toplandı. Artık, bir gün arayla bile farklı hastaneye giden hastadan aynı tahliller istenmeyecek. Doktorlar da ‘geçmişte ne gibi rahatsızlar geçirdin’ diye sormayacak.

ANKARA (İHA)- Sağlık Bakanlığı, sağlık hizmetlerinde Avrupa ülkelerinin yıllardır uyguladığı ‘elektronik hizmet dönemini nihayet başlatıyor. Bakanlık bütün vatandaşların hastalık bilgilerini elektronik ortamda topluyor. İlk etapta yaklaşık 10 milyon kişinin rahatsızlıkları, kullandığı ilaçları ve röntgen sonuçları Ulusal Sağlık Bilgi Sistemi’nde bir araya getirildi. Nüfusun geriye kalan kısmı için hastanelerdeki hasta dosyaları tek tek bilgisayar ortamına atılıyor. Elektronik sağlık kayıtları, gereksiz kan ve idrar tahlili istenmesinin ön üne geçerek her geçen yıl artan sağlık giderlerini de azaltacak. Uygulama en çok vatandaşı sevindirecek. Bir gün arayla bile farklı hastaneye giden hastadan aynı tahliller alınmayacak. Doktorlar da ‘geçmişte ne gibi rahatsızlar geçirdin, ailende kronik hastalığı olan var mı?’ diye sormayacak. Aile hekimliği uygulanan illerde tamamlanan hasta veri toplama işlemleri bu yıl devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerinde yapılıyor. Bakanlığın görevlendirdiği ekipler, hasta dosyalarını ortak havuzda bir araya getiriyor. Sağlık Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Nihat Akpınar, koruyucu sağlık hizmetlerinin yürüyebilmesi için büyük önem taşıyan sistemi anlattı. Gerekli alt yapıyı tamamladıklarını belirten Akpınar, kronik ve bulaşıcı hastalıkların anlık takip edileceğini söyledi. Hasta kayıtlarının e- sağlık projesinin yürüyebilmesi için hayati önem taşıdığını ifade eden Akpınar, “Hastaneler arası hastaların veri alışverişi olacağı için bir hastanenin istediği tahlil tetkik başka yerde istenmeyecek” dedi.

Referans numarası verilecek
Akpınar, söz konusu tabloyu şu örnekle açıkladı: “Van Devlet Hastanesi’nde muayene olan hasta diyelim ki İstanbul’da yakınını ziyaret etti. Ve burada rahatsızlandı. Bu ildeki doktor elektronik hasta kayıtlarından vatandaşa daha önce yapılan bütün tıbbı müdahalelerden haberdar olacak. Böylece bir hafta önce çekilen röntgen tekrar istenmeyecek”. Hasta kayıtlarının poliklinikler önündeki gereksiz yığılmaları da önleyeceğini ifade eden Akpınar, vatandaşın hiç gerek olmadığı halde tahlil ve tomografi kuyruklarında beklemesinin engelleneceğine işaret etti. Hastalıklara erken tanı koymakta hekimlere yardımcı olacağını vurgulayan Akpınar, sağlık hizmetlerinin hız ve kalitesini yükselteceğini aktardı. Başkan Akpınar, 70 milyon vatandaşın hastalık verilerinin bilgisayar ortamında bulunmasının mahremiyet problemine yol açıp açmayacağına da açıklık getirdi. Hasta bilgilerine vatandaşın isteği üzerine sadece doktorların ulaşabileceğini dile getiren Akpınar, vatandaşlık numarasının yanı sıra her hastanın ayrı bir referans numarasının olacağını söyledi. Bu numaralarla Türkiye’nin herhangi bir yerindeki hastanede sağlık hizmeti alınabileceğine vurgu yapan Akpınar, sistemin AB hastaneleriyle de uyumlu çalışacağını söyledi.

Manşetler