"Sağlık Hizmeti İlişkili Enfeksiyonların Önlenmesi Sözleşmesi" imzalandı

Sağlık Bakanlığı ile Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) arasında “Sağlık Hizmeti İlişkili Enfeksiyonların Önlenmesi Sözleşmesi” imzalandı. Bu protokol ile sağlık kurumlarında “sıfır enfeksiyon” hedefleniyor.

Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe başkanlığındaki törene, DSÖ temsilcileri Prof. Didier Pittet, Ana Paula Coutinho Rehse ve DSÖ Türkiye direktörü Dr. Pavel Ursu katıldı. 

Sağlık hizmeti ile ilişkili enfeksiyonların (SHİE), sağlık kurumuna başvuru öncesinde hastada var olmayan ancak uygulanan bir sağlık hizmeti sonrası ortaya çıkan enfeksiyonlar olarak tanımlanıyor. 

Bakan Yardımcısı Emine Alp Meşe törendeki yaptığı konuşmada; invaziv işlemlerin artması, geniş kapsamlı cerrahi tedavilerin uygulanması ve immünsüpresif ilaç uygulamaları gibi modern tıp uygulamalarındaki gelişmelerin, sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonların oluşumu için riski artırdığını belirtti. 

“Tüm dünyada sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonlar, önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmekte, önlenmesi ve kontrolü için ciddi çabalar harcanmaktadır” diyen Meşe, alınacak tedbirler ile bu enfeksiyonların gelişimini önlemenin mümkün olduğunu kaydetti. Meşe sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Dünyada ortalama her 25 hastada bir hastane enfeksiyonu geliştiği bildirilmektedir. Bu enfeksiyonların önlenebilir olması nedeniyle, tüm dünyada yeni hedef sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonları sıfıra indirmektir.Biz de Bakanlık olarak kendimize sağlık kurumlarında sıfır enfeksiyon hedefi koyduk.  Bu bağlamda yaptığımız çalışmaların daha da hız kazanması için yeni eylem planları oluşturduk.”

“Enfeksiyon kotnrolünden en etkin önlem el hijyeni”

Bir sağlık kurumunun sunduğu hizmetin kalitesinin değerlendirilmesinde en önemli göstergelerden birinin sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyon oranlarının olduğunu altını çizen Meşe, enfeksiyonların kontrolünde en ucuz, en kolay ve en etkin önlemin, el hijyeni olduğunu kaydetti. 

Manşetler

DUYURU-4