SGK’nın sağlık harcamalarını düşürmek için alınan önlemlerin hiçbiri etkili olmadı. Devletin sağlık harcamaları ilk 6 ayda yüzde 24.2 artıp 14.2 milyar TL’ye çıktı. Özel hastaneler ile reçete ve tedavi harcamalarında yeni ve çok sert denetim mekanizmalarını devreye sokmak için Sağlık, Çalışma ve Maliye Bakanlığı bürokratları çalışma grubu oluşturdu.
Sağlık harcamalarında önüne geçilemeyen artışların ardından Hükümet yeni önlemler için düğmeye bastı. Özel hastaneler başta olmak üzere sağlık hizmet sunucularının artan faturalarına yetişemeyen SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu), özellikle reçete ve tedavi faturalarını kısmaya dönük bazı tedbirler üzerinde çalışmaya başladı. Yeni önlemlerle vatandaşın sağlık hizmeti alımında kısıtlanmayacağı, önlem paketinin özellikle hastane ve eczanelere faturalamada yeni ve daha sıkı kurallar getirileceği belirtiliyor. Ancak hastane, poliklinik vb hizmet sunucuların faturalamada tabi olacakları yeni kuralları vatandaşa yansıtmaları kaçınılmaz olacak. Ana çalışma grubu Çalışma, Sağlık ve Maliye Bakanlığı bürokratlarından oluşan heyetin kısa bir zaman içinde planı netleştireceği belirtiliyor.
Kamunun, yeni bir sistem arayışıyla düğmeye basmasına neden olan gelişme Haziran ayı rakamlarının netleşmesinin ardından yaşandı. Yılın ilk 6 ayında sağlık harcamalarının 14.2 milyar TL’ye ulaşmasıyla sadece SGK değil, genel bütçe gelir gider dengesi de alarm vermeye başladı. Sözkonusu sağlık harcamalarının 7.6 milyar TL’si tedavi, 6.3 milyar TL’si ilaç giderlerinden oluşuyor. İlaç, tıbbi cihaz, vb. giderleri gösteren reçete ödemeleri ise yılın ilk 5 ayında 6.6 milyar TL’ye ulaşarak SGK’yı usandırdı. Sadece reçete-ilaç faturasında yılın ilk 5 ayındaki artış bir önceki yılın 5 ayına göre yüzde 24.2 oldu. SGK’nın dışında devlet memurları ve yeşil kartlılara yapılan sağlık harcamalarının toplamı ise 19 milyar TL’yi buldu.
Hedef 34.7 milyar TL ama
SGK kayıtlarına göre yeşil kart, SGK’ya tabi vatandaşlar, devlet memurları vb. dahil olmak üzere devletin yüklenmek zorunda olduğu toplam sağlık harcamasının 34.7 milyar TL olması öngörülmüştü. Ancak bu tutarın 36 milyar TL’yi geçmesi bekleniyor. Geçtiğimiz hafta basın mensuplarının sorularını yanıtlayan SGK Başkanı Emin Zararsız da bu duruma vurgu yaparak, “2007’de tüm kamunun sağlık ödemeleri 26 milyar 655 milyon, 2008’de 32 milyar 250 milyon lira olarak gerçekleşti. 2009’da öngörülen miktar 34 milyar 702 milyon lira. Bunun yanında, gerçekleşmenin daha ileri noktada olacağı tahmin ediliyor” diye konuşmuştu.
4 hastadan biri özeli tercih etti
SGK verileri, yılın ilk 5 ayı itibariyle faturalar incelendiğinde sağlık kuruluşlarına yapılan toplam 101 milyon 918 bin 166 başvurunun parasını ödemekle karşı karşıya kaldığını gösteriyor. Buna göre Ocak-Mayıs döneminde devlet ya da özel hastanelerden alınan sağlık hizmeti sayısı yaklaşık 102 milyon adeti buldu. Bu başvuruların 53.9 milyonu devlet hastanelerinden, 26.5 milyonu ise özel hastanelerden yapıldı. Böylece SGK’ya tabi hastalar arasında 4 hastadan 1’inin özel hastanaye tercih ettiği anlaşıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılan bütçe transferi Ocak-Haziran döneminde 25.8 milyar TL’ye ulaştı. Bu tutarın yıl sonunda 50 milyar TL’yi geçmesi bekleniyor. Geçen yılın tamamında bütçeden yapılan transfer 35 milyar TL olmuştu. Oysa bu yılın ilk 6 ayında ulaşılan rakam 25 milyar TL’yi geçmiş oldu. Yıl sonu itibariyle bütçeden SGK’ya aktarılan tutardaki artış böylece yüzde 42.9’u bulmuş olacak.
Vatan