Sağlık Çalışanları Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hakkında Bilgilendirildi

Konya'nın Beyşehir ilçesinde sağlık çalışanlarına yaz döneminin korkutan hastalığı olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hakkında bilgiler verildi.

Konya'nın Beyşehir ilçesinde sağlık çalışanlarına yaz döneminin korkutan hastalığı olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hakkında bilgiler verildi.

KKKA hastalığına yönelik farkındalık oluşturulması ve hastalıktan korunma önlemlerinin alınmasının sağlanması amacıyla Beyşehir Devlet Hastanesi'nde görev yapan sağlık çalışanlarına yönelik bilgilendirme semineri düzenlendi. Seminerde Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doktor Şeyma Çiftçi tarafından KKKA hastalığı anlatıldı. Hastane toplantı salonunda gerçekleştirilen eğitim seminerinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin tarihçesi, hastalığın seyri, Türkiye'de ve dünyada epidemiyolojisi, tanısı, bulaş yolları, korunma ve tedavi süreci anlatıldı.

Dr. Çiftçi, KKKA'nın bazı kene türlerindeki Kırım Kongo Kanamalı Ateş virüsünün sebep olduğu ölümle de sonuçlanabilen bir hastalık olduğuna dikkati çekerek, "Bağ, bahçe, tarla, ahır, orman, orman kenarı gibi riskli alanlar olarak değerlendirilmektedir. Keneden korunmak için oturacağınız yere açık renkli örtü serebilir; bağ, bahçe, tarla, orman gibi riskli alanlara giderken açık renkli ve kapalı kıyafetler giyebilirsiniz. Hayvanların üzerindeki keneye, hayvanların kan ve idrarına çıplak elle dokunmayınız. Riskli alanlardan döndükten sonra kene olup olmadığını görmek için vücudunuzun ve elbisenizin her yerine dikkatlice bakın. Vücudunuzu özellikle diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar dahil kontrol ediniz veya ettiriniz. Vücudunuza tutunan keneyi çıplak elle dokunmadan kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek kenenin tam bir şekilde çıkarılıp vücuttan uzaklaştırılması gerekir. Kene tutunmasından sonra 10 gün içinde ateş, halsizlik, iştahsızlık, vücut ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal şikayetlerinden herhangi birini veya cildinizde morluk, idrarda, dışkıda veya vücudunuzun herhangi bir yerinde kanama bulgusu gördüğünüzde zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidiniz" dedi.

Seminerin son bölümünde ise Dr. Çiftçi, katılımcılar tarafından yöneltilen soruları cevaplandırdı.

Manşetler