Sağlık Bölge Planlaması Hakkında Genelge

Sağlık Bakanlığı tarafından "Sağlık Bölge Planlaması hakkında" 2010/50 sayılı Genelge ile Hastane Yatak ve Rolleri tescil Onayı yayınlandı.

Genelge için tıklayınız
Sağlık bölgeleri şeması için tıklayınız

Hastane yatak ve rolleri tescil onayı için tıklayınız
Hastane yatak ve rolleri tescil onayı (Kriterler) için tıklayınız
Hastane rolleri tablosu için tıklayınız

Genelge ve Eklerin Tamımı İndirmek için Tıklayınız.

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü
 
Sayı     : B.10.0.THG.0.10.00.02-010.06/27132                                                       02.07.2010     
Konu   : Sağlık Bölge Planlamasına İlişkin Uygulamalar
 
          
 
GENELGE
2010 / 50
 
Ülkemizde sağlık hizmeti mevcut sunum kapasitesinin kullanımında ve kısa-orta-uzun dönem sağlık planlamalarında; bölgesel ihtiyaçlar ve hizmet verilen nüfusun sağlık alanındaki öncelikli ihtiyaç ve beklentileri dikkate alınarak, sağlık insan gücü, sağlık tesisi ve modern tıp teknolojisine uygun ve doğru tespit edilmesi, bu kapasitenin, kamu ve özel ayrımı yapmaksızın akılcı ve verimli kullanılarak atıl kapasite ve kaynak israfına sebebiyet verilmemesi ve eldeki mevcut kapasitenin sağlık hizmet sunumuna olumlu biçimde yansıtılarak hizmetin kaliteli, etkili, hızlı, erişilebilir ve hakkaniyetli sunulmasını gerekli kılmaktadır.
Bakanlığımız bu gereklilikten hareketle; başta sağlık insan gücü olmak üzere, sağlık tesisi, ileri tıbbi teknoloji ve finansman gibi sağlığa ayrılan kaynakların dengeli dağılımını sağlayarak bunları etkin ve verimli bir şekilde kullanabilmek amacıyla sağlık hizmet sunumunda bölge merkezli sağlık uygulaması anlayışını benimsemiştir.
Bu anlayış gereğince ülkemiz, sağlık hizmet sunumu ve sağlık planlaması bakımından, 29 Sağlık Bölgesine ayrılmıştır. Her bir sağlık bölgesi için; nüfus, ulaşım imkânları, sağlık insan gücü mevcudu, sağlık tesislerinin şartları, hizmet sunum kapasitesi ve sahip olduğu benzeri sağlık kaynakları itibariyle bölge sağlık merkezi konumunu üstlenecek kapasitedeki “Bölge Merkezi İller” ve bu illere bağlı, alt bölge merkezi rolü verilmiş iller belirlenmiştir. Alt bölge merkezi iller güçlendirilmiş ilçelerle ilişkilendirilmiştir. Güçlendirilmiş ilçelere, nüfus yoğunluğu bakımından daha küçük ilçeler bağlanmıştır. Bölge merkezli bu organizasyon; “ Sağlık Hizmet Sunumunda Bölge Merkezli Organizasyon Şeması (Ek-1)” de gösterilmiştir.
Yukarda açıklanan bölge merkezli sağlık yapılanmasına göre; mevcut ve yatırım planlamasında olan Bakanlığımıza ait yataklı sağlık tesislerinin hizmet sunum rolleri belirlenmiş ve 03.12.2009 tarihli ve 46143 sayılı Bakanlık Oluru ile uygulamaya konulan “Sağlık Bakanlığı Yataklı Sağlık Tesisleri Rollerinin Yeniden Belirlenmesi ve Gruplandırılmasına İlişkin Kriterler” uyarınca, tüm hastanelerimiz hizmet rolüne uygun olarak A-I, A-II, B, C, D ve E (I, II ve III) Grubu olarak sınıflandırılmıştır. Yatak doluluk oranı, hizmet rolü, hizmet verdiği nüfus, nitelikli yatak kapasitesi ve öngörülen nihai planlama dikkate alınarak yatak kapasiteleri yeniden belirlenmiş ve 25/672010 tarihli ve 24181 sayılı Bakanlık oluru ile tescil edilmiştir (Ek-2).
            Bu bağlamda, ülke genelinde uygulanmak üzere hazırlanan; “Sağlık Hizmet Sunumunda Bölge Merkezli Yapılanma” kapsamındaki uygulamaların aşağıda belirtilen usul ve esaslar dâhilinde yürütülmesi Bakanlığımızca uygun ve lüzumlu görülmektedir.
1-Bakanlığımıza ait tüm yataklı sağlık tesisleri, kendileri için belirlenmiş hizmet rolü gereği;
a) Bakanlığımızca mevcut durum ve olması gerekene göre il ve kurum bazında hazırlanan ancak revize çalışmaları tamamlandıktan sonra il sağlık müdürlüklerine tebliğ edilecek olan yoğun bakım, çocuk yoğun bakım, yeni doğan ve acil servislerini, planlamada belirlenen yatak kapasitesi ve seviyelere uygun olarak yapılandırmak,
b) Bünyesinde yanık merkezi veya ünitesi, KVC merkezi, perinatal merkez, onkoloji, nükleer tıp, radyoterapi ve benzeri özellikli birimler kurulması, Bakanlığımızca yapılan makro planlamalar dahilinde uygun görülen hastanelerimiz, bu oluşumları ön görülen süreler içerisinde tamamlamak ve kendilerine biçilen hizmet rolüne uygun sağlık hizmet sunumunu sağlamakla,
yükümlüdürler.
2- Sağlık bölgeleri içerisinde yar alan bölge merkezi konumundaki iller ile nüfus şartları uygun olan il merkezlerindeki genel ve dal hastanelerimizin bir çoğu için “A-1 ve A-II Grubu” hizmet rolü belirlenmiştir. Bu hastanelerimiz, kendilerine biçilen hizmet rolü gereği, kendilerine doğrudan başvuran veya diğer sağlık tesislerinden sevkle gönderilen, ileri tetkik ve tedavisi gereken hastaları kabul ve tedavi edebilecek şartları taşıması ve hastanın tıbbi durumunun gerektirdiği tetkik, müdahale, bakım ve tedaviyi sağlayabilmeleri gerekmektedir.
T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü
 
Sayı     :B.10.0.THG.0.10.00.02-010.06                   
Konu: Sağlık Bölge Planlamasına İlişkin Uygulamalar
 
3- Hastaların tıbbi bakım ve tedavilerinin öncelikle sağlık bölgesi içerisinde sağlanması esastır.
a) İlgili sağlık tesisi, kendisine biçilen rolün gerektirdiği uzman tabip, tıbbi donanım, bulundurduğu tıbbi hizmet birimlerinin seviyesi ve boş yatak durumu bakımından hastanın tıbbi durumunun gerektirdiği tetkik, müdahale, bakım ve tedaviyi sağlayabilecek şartları taşıyor ise hastanın başka bir sağlık tesisine sevk edilmemesi ve gerekli sağlık hizmetinin bu sağlık tesisinde verilmesi,
b) Ancak, hastanın tıbbi durumunun gerektirdiği, özellikli tıbbi merkez, ilgili dal uzman ve/veya uzman tabipleri, gerekli tıbbi teknoloji, boş yatak imkânı ve benzeri tıbbi yetersizliklerin söz konusu olduğu hallerde, tetkik ve tedaviyi yapabilecek en yakın üniversite hastanesine veya sağlık bölgesi dışındaki, hizmet kapasitesi yeterli ve uygun bir sağlık tesisinin bulunduğu diğer bir sağlık bölgesi merkezine sevk edilmesi,
gerekmektedir.
4- Yeterli şartların sağlanamadığı ve ileri tetkik ve tedavi için başka bir sağlık tesisine sevk gerektiren hâllerde hastanın sevk edileceği en uygun ve tıbbi yeterliliğe sahip olan sağlık tesisinin belirlenmesi, sağlık tesisleri arasındaki hasta sevk ve nakil işlemlerinin koordinasyonu ve yürütülmesi, illerde,112 KKM yetki ve sorumluluğundadır.
5- Kamu ve özel tüm sağlık tesisleri, 112 KKM’de bulunan hastane entegrasyon programına dahil olmak ve on-line bağlantılarını tamamlamakla yükümlüdür. Bu amaçla, hastanelerin 112 KKM ile doğrudan irtibat kurabileceği özel iletişim hatlarının tesis edilmesi ve en kısa sürede faal duruma getirilmesi hastane yönetimlerinin yükümlülüğündedir.
Bilgilerinizi, konuya ilişkin uygulamanın bu Genelgede belirlenen usul ve esaslara uygun olarak ve aksaklığa sebebiyet verilmeksizin yürütülmesinden hastane baştabipleri, 112 Acil hizmet birimleri ve il sağlık müdürlükleri müteselsilen sorumlu olup, iş bu genelgenin ilgililere imza karşılığı tebliği ve titizlikle takibi hususunda gereğini önemle rica ederim.
                             
 
                                                                                                  Prof. Dr. Nihat TOSUN
                                                                                                               Bakan a.
                                                                                                               Müsteşar
 
EKLER:
Ek-1: Sağlık Hizmet Sunumunda Bölge Merkezli Organizasyon Şeması
Ek-2: Hastane Rolleri ve Yatak Tescil Onayı ve Listesi
 
DAĞITIM:
A PLANI
- Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına
- Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına
- OHSAD Başkanlığına
*Açıklama:Genelge ve ekleri (E-1 ve Ek-2)T.C Sağlık Bakanlığı (saglik.gov.tr) web sayfasına konulmuştur.  
 
… / … /
 



Manşetler

DUYURU-4