Sağlık Bakanlığı'nın uçan hastane gururu

Sağlık Bakanı Akdağ, bir zamanlar mazotsuzluktan ambulansların çalışmadığı Türkiye’de şimdi 4 yoğun bakım üniteli uçan hastanelerin hizmet verdiğini söyledi.

STAR MUHABİRİ ÖZLEM YURTÇU UÇAN HASTANEDE

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 112 acil üniformasıyla bindiği ambulans uçakta Türkiye’nin sağlık konusunda geldiği noktayı STAR’a anlattı.

SGK’dan denetim kıskacı

Akdağ, vatandaşın bir zamanlar ambulansların mazot parasını cebinden ödeyerek sağlık hizmeti almaya çalıştığını hatırlatarak “Bugün 3 ambulans uçak, 17 ambulans helikopter ve 2 bin 832 kara ambulansı ile hizmet verir hale geldik” dedi. Hava ambulans filosuna Ağustos ayında dahil edilen dört sedyeli yeni “jet” ambulans uçak ise dünyada tek. Çünkü bu sedyelerin hepsi tam teşekküllü bir hastanedekini aratmayacak şekilde yoğun bakım donanımına sahip. 22 gün içinde yaklaşık 70 hasta taşıyan ambulans uçak, önceki gün Aydın’dan Ankara’ya organ da taşıdı. Hastane yoğun bakımını havaya taşıyan uçak, sadece hasta veya yaralı nakletmiyor. Olağanüstü bir durumda 14 kişilik uçak haline gelebiliyor.

Havacılık tarihinde bir ilki yaptık

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 1990’ın ortalarında gerçek anlamda ambulans taşıma hizmetlerinin başladığına değinerek şunları söyledi: “1994’den 2002’ye kadar 481 istasyon vardı. Şu anda bu sayı bin 852’ye çıktı. 2002’de 617 ambulans varken, şu an 2 bin 837 ambulansla hizmet veriyoruz, bunların 331’i özel donanımlı ambulanslar. 454 ambulans daha filoya eklenecek.”

Hastalar kuyrukta personel oyunda

17 helikopter ambulans ile Türkiye’nin, dünya havacılık tarihinde de bir ilke imza attığını anlan Recep Akdağ, “Bir yıl içinde, ortada hiç sistem yokken böyle bir sistemi kurup 17 helikopteri hizmete sokabilen ülke, dünya üzerinde yok” dedi. Akdağ, şunları söyledi: “Riyad’da bir toplantıya gittim, oradaki yetkililerle hacca giden vatandaşlarımızın ihtiyaçları hakkında konuştuk. Onları Türkiye’ye getirmek için bu ambulans uçaklar çok büyük ihtiyaç. Oradaki yetkililer buna inanamadı, böyle bir hizmetin Türk vatandaşına üstelik de bedava verildiğine inanamadı. Ambulans uçak ve helikopterlerimiz sadece Türkiye içinde çalışmıyor. Yurtdışından hastaları da Türkiye’ye getirdi. Şu ana kadar yaklaşık 200’e yakın hasta getirildi. Biz bu hizmetleri Edirne’nin, Sinop’un bir köyünden de Hakkari’nin Yüksekovası’ndan da hastalara veriyoruz.”

2013’te sağlık serbest bölgeleri kuracağız

Sağlık Bakanı Akdağ, sağlık turizmini çok önemsediğini belirterek şunları kaydetti: “Yüzbinlerce yabancı hasta ülkemize geliyor. Özel sektör çok iyi organize oldu. Hastalarının yarısı yurtdışından gelen hastanelerimiz var. Sağlık serbest bölgeleri kavramını ekonomi bakanlığımızla birlikte çalışıyoruz. Gerek üretim tıbbi malzeme ilaç vs gerekse hasta bakımıyla ilgili birtakım teşvikler getireceğiz. Vergiden yüzde 50 oranında düşmek gibi. Yatırımcılara birtakım avantajlar verdiğimizde sağlık çalışanlarının da önemli bir kısmının yurtdışından getirilmesini isteyeceğiz ki bizim vatandaşımıza hizmet veren sağlık personelinden eksilme olmasın zaten personel sıkıntımız var. Hatta o bölgelerde hizmet verecek personelin yabancı olmasını da sağlacağız. Biliyorsunuz yabancı uyruklu sağlık personeli için bir mevzuat çıkardık. Türkçe bilme ya da öğrenme kaydıyla yabancı uyruklu sağlık personeli ülkemizdeki özel kurumlarda çalışabiliyor artık. İşte bu, sağlıkta serbest bölge teşvikinde de, bununla ilgili bir planlamamız olacak, belki buradaki kurumlarda çalışacak personelde Türkçe bilme şartı aramayacağız. Çünkü onlar zaten yabancı hastalara hizmet verecekler. Sağlık serbest bölgeleri projemizi 2013 içinde geliştirmeye başlayacağız bir yandan.”

2012 Yılı SGK Sözleşmesinde değişiklik yapıldı

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ