Sağlık Bakanlığı'ndan LÖSEV reklamına ret geldi

Sağlık Bakanlığı, LÖSEV’in “Hadi bir tuğla da sen koyar mısın?” sloganıyla hazırladığı kampanyaya yaptığı kamu spotu talebi için RTÜK’e ‘Yayınlamayın’ dedi. Kampanya, hastane inşasına yardım çağrısı yapıyor.

ÖNDER YILMAZ Ankara

Kanserli çocuklar için inşa edilen Hastanenin spot filmi, Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) ilesağlık Bakanlığı’nı karşı karşıya getirdi. RTÜK’e başvuran LÖSEV, 10 ve 45’er saniyelik iki spot film için, “kamu yararına yönelik spot film kapsamında” yayın izni istedi. 10 saniyelik spot filmde, inşaatı devam eden LÖSEV Onkoloji Kenti’nde tedavi gören bir çocuğun, “Hadi bir tuğla da sen koyar mısın?” şeklindeki sözlerine yer veriliyor.

Filmin sonunda ise, ‘LÖSEV hayat verir’ yazısı ile LÖSEV’in logosu ve internet adresi bulunuyor. 45 saniyelik spot filmde ise inşaatı devam eden bir hastanede tedavi gören çocukların görüntüleri eşliğinde, “yıllardır el ele vererek binlerce lösemili çocuğumuzu hayata kazandırdık.bugün ülkemizin en donanımlı onkoloji hastanesini kurarken de bizi yalnız bırakmayacağınıza inanıyoruz” ifadeleri yer alıyor. Spot film, bahsi geçen hastanede tedavi gören bir çocuğun, “Hadi bir tuğla da sen koyar mısın?” sözleriyle sona eriyor.

RTÜK uzmanlarının hazırladığı raporda, 2014’te LÖSEV tarafından hazırlanan iki adet radyo spotu ile dört adet televizyon spotunun yayın kuruluşlarında yayınlanmasına dair Üst Kurul tarafından tavsiye kararı verildiği anımsatılırken, mevzuatta zorunlu haller dışında bir yıl içinde en fazla 3 kamu spotu yayınlanabileceği hükmü anımsatıldı. LÖSEV’in bu sınırı aştığına vurgu yapılan raporda, yine de lösemili çocukların eğitim ve sağlık giderlerine destekte bulunmak isteyen hayırseverleri bilgilendirmek amaçlı bu spot filmlerin kamu spotu olarak yayınlanması yönünde tavsiye kararı alınması istendi.

Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü’nden Sağlık Bakanı adına RTÜK’e ise sürpriz bir yazı gitti. Yazıda, “LÖSEV’in onkoloji hastanesi inşaatı için bağış mesajı içeren ve ulusal kanallarda kamu spotu olarak yayınlanan spot filmi, kamu spotu niteliği taşımamaktadır. Bu nedenle söz konusu filmin kamu spotu olarak yayınlanmasının engellenmesi için gereğini arzederim” ifadelerine yer verildi.

RTÜK gerekçe istedi

Sağlık Bakanlığı’nın bu yazısı Üst Kurul toplantısında tartışma konusu oldu. Üst Kurul, bu spot filmin engellenmesini isteyen Sağlık Bakanlığı’ndan bu tutumunun gerekçelerini ayrıntılı olarak RTÜK’e bildirmesi kararı aldı.

‘Bakanlık STK üst kurulu’

Üst Kurul’un muhalefet kontenjanından seçilen üyesi Süleyman Demirkan, sivil toplum kuruluşu tarafından hazırlanan bir spot filmin uygun görüş için bakanlığa gönderilmesinin hatalı olduğunu belirtirken, “Bakanlıkları ‘sivil toplum kuruluşlarının’ üst kurumu, adeta organizasyonunu sağlayan yetkili otoritesi olarak gören ve göstermeye çalışan bu anlayışın, sivil toplumun gelişmesine engel olacağı, her konuda maddi/manevi özveriyle yürütülen bağımsız çalışmaların uzun vadede engellenmesine ve toplumun tek sesli, tek yönlü bir renksizliğe bürünmesine yol açacağı düşüncesindeyim. Bu uygulama demokrasiye aykırı” diye konuştu.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ