Sağlık Bakanlığı'ndan Ebola açıklaması

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hatipoğlu: "Konu çok yakından takip ediliyor. Ek bir tedbir almamız icap ederse durum kamuoyumuz ile paylaşılacaktır"

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, Batı Afrika'da bölge görev yapan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü yetkililerinin, Ebola salgının kontrol altına alınamamasını gittikçe artan bir endişe ile izlediklerini ve gerekli önlemler alınmadığı takdirde salgının bir dünya salgını haline gelebileceğini ifade ettiklerini aktararak, "Konu çok yakından takip ediliyor. Ek bir tedbir almamız icap ederse durum kamuoyumuz ile paylaşılacaktır" dedi.

Hatipoğlu, Türkiye'den Batı Afrika'ya seyahat edecek kişilere Ebola virüsünün şiddetli yayılımının devam ettiği ve bu bölgeye gitmeden önce iyi düşünülmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Daha öncede kamuoyunu Ebola virüsünün Gine, Liberya ve Siera Leoni'de salgın yaptığı ve o bölgeye gidecekleri dikkatli olmaları yönünde uyardıklarını hatırlatan Hatipoğlu, şunları kaydetti:

"Bu süre içinde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Uzmanları hastalığın görüldüğü 11 Afrika ülkesi Sağlık Bakanlığı temsilcileri ile toplantı düzenlemelerine ve bunun sonucu gerekli yerlere suyun götürülmesi, klor ve sabun dağıtılması ve dezenfeksiyon yönünde bilgilendirmeler yapılmasına rağmen Ebola Virüsün hızla yayılmasının önüne geçilemediği anlaşılmaktadır. Ölüm sayısı hızla 733'e ulaşmıştır. Bu ölümlerin yarısına yakınının son iki ay içinde olması virüsün ne kadar çabuk yayıldığının ve ölümcül olduğunun bir göstergesidir. Sağlık Bakanlığına bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünün asli görevlerinden bir tanesi olarak bu tür enfeksiyonları yakından takip ediyoruz ve 'www.hssgm.gov.tr' internet sitemizden yayınlıyoruz. Gerekli görüldüğünde de Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile paralel olarak gerekli tedbirlerimizi alıyoruz."

Türkiye'de ek tedbir yok

Batı Afrika'daki riskli 3 ülkeden direkt uçuşlar olmadığı için Türkiye'de şu an için ek bir tedbir almadıklarını ifade eden Hatipoğlu, "Konu çok yakından takip ediliyor. Ek bir tedbir almamız icap ederse durum kamuoyumuz ile paylaşılacaktır" diye konuştu.

Dünya salgını haline gelebilir

Bölgede görev yapan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nün görüşlerini aktaran Hatipoğlu, "Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü yetkilileri, salgın hastalığın kontrol altına alınamamasını gittikçe artan bir endişe ile izlediklerini ve istenilen önlemler alınmadığı takdirde bu bölgede görülen salgının bir dünya salgını haline gelebileceğini ifade etmişlerdir" dedi.

Son tedbirlerin, bölgeye uçuş kısıtlamaları, sınır kapılarının kapatılması, toplu yapılacak etkinliklerin iptal edilmesi, okulların kapatılması, kamu çalışanlarının zorunlu olmadıkça evlerinden çıkmamaları şeklinde olduğunu anlatan Hatipoğlu, "Batı Afrika'ya gitmek zorunda olan vatandaşlarımız da gitmeden önce Ebola'dan korunma ve konu ile ilgili sayısını bu yıl içinde 32'den 43'e çıkardığımız Genel Müdürlüğümüze bağlı Seyahat Sağlığı Merkezi'nden bilgi alabilirler. Ayrıca 'www.seyahatsagligi.gov.tr' internet sitemizden 7/24 hizmet veren '(0212) 444 77 34' numaralı Seyahat Sağlığı Danışma Hattı'ndan yararlanabilirler" ifadelerini kullandı.

Manşetler

DUYURU-4