Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, 27 Haziran’da, “4924 sayılı Kanun kapsamında personel istihdamı” konulu Genelge yayınladı. Genelgede kadroya geçmeyen sözleşmeli personelin, doğu illerinin yer aldığı 5. ve 6. hizmet bölgesinde görevlendirileceği belirtildi.
Genelgede, 4924 sayılı Kanun uyarınca sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışan personelin, memur kadrolarına atanması işlemlerinin 4 Haziran 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 632 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlendiği, anılan Kanun Hükmünde Kararname hükümleri çerçevesinde sözleşmeli personelin kadroya geçmek için 3 Temmuz 2011 tarihi bitimine kadar yazılı olarak müracaat etmeleri gerektiği hatırlatıldı.
4924 sayılı Kanunun amacının, eleman temininde güçlük çekilen yerlerde sözleşmeli sağlık personeli istihdam etmek olduğu belirtilen Genelgede, sözleşmeli personel istihdam edilecek hizmet birimlerinin; Başbakanlık Doğu ve Güneydoğu Eylem Planı, Devlet Planlama Teşkilatı tarafından yayınlanmış en son ilçe bazındaki sosyo ekonomik gelişmişlik kriterleri, ilçelerin sağlık göstergeleri ile coğrafi konumları dikkate alınarak, Sağlık Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu karan ile tespit edileceği hüküm altına alındığı belirtildi.
Yazının devamında, "Norm pozisyon sayısında değişiklik olması, sözleşmeli personel pozisyonlarının vizelendiği birimlerin kapatılması veya bu hizmet birimlerinde sözleşmeli personel istihdamından vazgeçilmesi veya söz konusu birimlerde bazı unvanlarda sözleşmeli personel istihdamından vazgeçilmesi sebebiyle söz konusu sözleşmeli personel pozisyonları, bu Kanunun 1 ve 3 üncü maddelerindeki esaslar çerçevesinde yeniden belirlenebilir. Bu şekilde yeniden belirlenen sözleşmeli personel pozisyonları için yıl içerisinde ihtiyaç duyulması halinde ayrıca Bakanlar Kurulu kararı ve Maliye Bakanlığı vizesi alınır. Sözleşmeli personel pozisyonlarının bu şekilde yeniden belirlenmesi halinde, pozisyonları iptal edilen personel, tercihleri alınarak boş sözleşmeli personel pozisyonlarına en çok üç ay içerisinde yerleştirilir. Bu durumlarda yerleştirme işlemi, sınavla ataması öngörülen pozisyonlar için sınav puanına göre, kura ile ataması öngörülen pozisyonlar için kura yöntemi ile yapılır, Sağlık Bakanlığı’na sözleşmeli personel pozisyonlarının dağılımını değiştirebilme ve mevcut pozisyonları yeniden belirleme yetkisi verilmiştir.” denildi.
Kadroya geçmeyen sözleşmeli personel Doğuda görevlendirilecek
Genelgede, “Sözleşmeli personel istihdam edilecek pozisyonların dağılımının 6. Hizmet Bölgesinden başlanarak 6. ve 5. Hizmet Bölgelerinde olacak şekilde değiştirilmesinin uygun olacağı düşünüldüğünden 6. ve 5. Hizmet Bölgesi dışındaki pozisyonların tamamının bu bölgelere aktarılması planlanmaktadır” ifadesine yer verildi.
632 sayılı Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde çalıştıkları birimde kadroya geçme imkanı bulunan sözleşmeli personelin ileride mağduriyet yaşamamaları için bu durumu göz önünde bulundurarak karar vermeleri gerektiği vurgulandı.
Türk Sağlık-Sen Genelgeye ‘Dayatma’ diyerek iptali için Bakanlığa başvurdu
Türk Sağlık-Sen aynı gün Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’ne Resmi yazı yazarak Genelgenin yürürlükten kaldırılmasını aksi halde dava açacağını belirtti.
Türk Sağlık-Sen yaptığı açıklamada, Kadroya geçmek istemeyen 4924'lülere dayatma anlamına gelen Genelgenin yürürlükten kaldırılmasını istedi. Sendika tarafından Sağlık Bakanlığı'na yapılan başvuruda Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan ve 4924'lü sözleşmeli personelden kadroya geçmeyenlerin 6. ve 5. hizmet bölgesinde görevlendirilmesi yönündeki genelgenin işlemden kaldırılması istendi.
Başvuruda kadroya geçme hususunun sözleşmeli personellerin isteğine bırakıldığına dikkat çekilerek söz konusu genelge kadroya geçme konusunda henüz karar vermemiş olan 4924'lü sözleşmeli personellerin kadroya geçip geçmeme konusundaki özgür iradeleri adeta ipotek altına alındığına dikkat çekildi. Bu durumun, 5. ve 6. Hizmet Bölgeleri dışında halen görev yapan 4924 sayılı Kanuna tabi sözleşmeli personellerin mağdur edeceği ifade edildi.
Söz konusu genelge kazanılmış haklara saygı gösterilmesi ilkesine de aykırılık teşkil ettiğinin belirtildiği başvuruda 4924'lü sözleşmeli personellerin mağduriyetine sebebiyet veren genelgenin işlemden kaldırılması talep edildi. Aksi halde yasal yollara başvurulacağına dikkat çekildi.
Konu ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci söz konusu Genelge ile 4924'lülerin kadroya geçmeleri için zorlandıklarını belirterek "4924'lü sözleşmeli personel kadroya geçerse ortalama 700 TL maaşında düşme olacak. Bu düşüş binlerce 4924'lü kadroya geçme konusunda tereddütte bıraktı. Özellikle tayin istemeyenler kadroya geçmeyi düşünmüyor. Kadroya başvuruların bitmesine bir hafta kala bir genelge yayınlayarak kadroya geçin aksi takdirde mağdur olursunuz demek doğru bir yaklaşım değildir. Bu nedenle Türk Sağlık-Sen olarak yaptığımız başvuru ile mağduriyetin önüne geçen değil açıkça kendisi mağduriyete neden olan bu genelgenin işlemden kaldırılmasını istedik. Aksi takdirde genelgenin iptali için dava açacağız" dedi.