Lütfi ERDOĞAN / GAZETE HABERTÜRK
Sağlık Bakanlığı, sağlık çalışanlarının tıbbi süreçlerde yaptıkları hataları bildirebilecekleri “Güvenlik Raporlama Sistemi” adıyla bir platform kurdu. Hastanelerde görevli hekimden hemşireye, asistandan temizlik görevlisine kadar herkes bu sisteme girerek tıbbi süreçte yaptıkları hataları bildirecek. Nerede hata yapıldığını tespit etmeyi sağlamayı amaçlayan platformda sağlık çalışanının kimliği gizli kalacak.
AMAÇ DERS ÇIKARMAK
Sağlık çalışanlarının “ders çıkarması için” hastanede yaptıkları en basitinden en ciddi hatalarına kadar her türlü yanlış uygulamalarının kaydının tutulduğu bir platform oluşturuldu. Bu hataları diğer sağlık çalışanlarının da yapmaması için sisteme girilen veriler “en sık yapılan hatalar” olarak raporlanacak.
KİMLİK GİZLİ KALACAK
Platforma hatasını bildiren sağlık çalışanının IP adresi, lokasyon bilgisi, kişi adı ya da kişisel bilgisi veri tabanına kaydedilmeyecek. Veriler, sağlık tesislerinin hata risklerine karşı önlem alma amacı ile gerçekleştirdiği faaliyetlerde yol gösterici olacak. Sistemle sağlık çalışanlarının yaygın hatalar konusunda daha bilinçli olması hedeflenecek.
ŞİMDİLİK HEMŞİRELER HATADA BİRİNCİ
Sistem henüz çok yeni olmasına rağmen şu ana kadar 92 hata bildirimi yapıldı. Bunlardan 55’ini ilaç hatası, 21’ini cerrahi hata ve 16’sını da laboratuvar hatası oluşturdu. Mesleklere göre hata bildirimleri incelendiğinde şu anki verilere göre en çok hemşirelerin ve cerrahi branştaki uzman hekimlerin hata yaptığı ortaya çıktı. Bildirilen hatalardan bazıları:
-Ameliyat bölgesi ve tarafı işaretlenmedi.
-Hasta kimliği, ameliyat yeri ve cerrahi işlem doğrulanmadı.
-Hasta transferine sağlık çalışanı eşlik etmedi.
-Hastanın makyaj, protez ve değerli eşyalarının çıkarıldığı teyit edilmedi.
-İhtiyaç duyulabilecek görüntüleme cihazları kontrol edilmedi.