T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Sayı : B.10.0.THG.0.14.00.01- 32226 10.08.2010
Konu :Diyaliz Eğitimi
…………… VALİLİĞİ
(İl Sağlık Müdürlüğüne)
18.06.2010 tarih ve 27615 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulan Diyaliz Merkezleri Hakkında Yönetmelikte, diyaliz eğitimi ve sertifikalandırma ile ilgili yapılan yeni düzenlemelere ilişkin aşağıda yer alan açıklamaların yapılması lüzumlu görülmüştür.
a) Diyaliz eğitim merkezlerinde oluşturulacak sınav komisyonları, biri eğitim merkezi dışındaki bir kurumdan olmak üzere üç nefroloji uzmanından oluşturulacaktır.
b) Kamuda görev yaparken diyaliz eğitimine alınan ve kendilerine sertifika düzenlenen personel taahhütnameleri gereği iki yıl kamu kurum ve kuruluşlarında çalışacak ve sertifikaları bu sürenin bitiminde teslim edilecektir. Taahhüt süresinden önce kamudan istifa eden personelden eğitim süresi boyunca kendisine ödenen maaş, döner sermaye, harcırah vb. ödemeler geri alınacak olup bu ödemelerin tahsiline kadar sertifika teslimi yapılmayacaktır.
c) Yönetmelikte yer alan Diyaliz Eğitimi Başvuru Formu (Ek-9) Bakanlık personelinin başvurusunda talep edilecek olup özel diyaliz merkezinden veya serbest olarak diyaliz eğitimine katılmak için başvuruda bulunanlar için başvuru formu olarak ekte birer örnekleri gönderilen formlar (Ek-1 ve Ek-2) talep edilecektir.
d) Diyaliz eğitimine alınan tüm personel, hukuken kabul edilebilir mazeret hallerinde toplam eğitim süresinin 1/6 oranını geçmemek kaydı ile eğitime ara verdikleri süre kadar eğitim programlarına devam edecekler, belirlenen oranın üzerinde eğitime devam etmemeleri halinde eğitim programları iptal edilecek ve başarısız sayılacaklardır.
e) Yönetmelikte yapılan yeni düzenlemeye göre diyaliz eğitimine katılarak başarılı olanların sertifikaları İl Sağlık Müdürlüklerince düzenlenecektir. Buna göre; diyaliz eğitimine alınan personelin başlayış ve ayrılış yazıları ile sınav komisyon raporları eğitim merkezleri tarafından kursiyerin eğitime alınmak için müracaat ettiği İl Sağlık Müdürlüklerine gönderilecek, personele ait diğer bilgi ve belgeler daha sonraki işlemlere esas olmak üzere eğitim merkezindeki dosyalarında muhafaza edilecektir. Müdürlüklerce söz konusu raporlar incelenirken; raporda, komisyon üyelerinden en az üç nefroloji uzmanının imzaları ile eğitim başlayış - ayrılış ve sınav tarihleri kontrol edilecektir. Sertifika almaya hak kazanan personel için, yazımız ekinde bir örneği gönderilen “Sertifika Numara Talep Formu” (Ek-3) nda yer alan bilgiler eksiksiz doldurularak iki nüsha halinde Bakanlığımıza gönderilerek sertifika numarası talep edilecek ve Bakanlıkça belirlenen sertifika numaralarının yer aldığı formun bir örneği ilgili müdürlüğe iade edilecektir.
f) Yönetmelik ekinde (Ek-11) yer alan sertifika örneklerine uygun olarak düzenlenen ve teslim etmeye hazır olan personelin sertifika bilgileri Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemi (ÇKYS) ne işlenecek ve Bakanlık personeline ait olanların taahhüt süreleri sonunda teslim edilmesine dikkat edilerek diğer sertifikalar hak sahiplerine teslim edilecektir. Ayrıca sertifikaları teslim edilmeden ilinizden ayrılan personelin sertifikasının görev yaptığı İl Sağlık Müdürlüğüne gönderilmesi sağlanacaktır.
g) Sertifika teslimi yapılırken kursiyerin sınava giriş tarihi esas alınarak sertifika bedeli tahakkuk ettirilecektir. Yıllara göre belirlenen diyaliz sertifika ücretlerinin yer aldığı liste ekte gönderilmiştir. (Ek-4)
h) Müdürlüklerce hazırlanan sertifikalar ile sahiplerine teslim edilmek üzere müdürlüklere gönderilen sertifikaların ilgililere teslimi yapıldıktan sonra teslim tutanağı ile banka dekontları dosyalarında muhafaza edilecek ve ekte bir örneği gönderilen “Personel Sertifika Teslim Formu” (Ek-5) nda yer alan bilgiler eksiksiz doldurularak her yılın Ocak ve Temmuz aylarında Bakanlığımıza gönderilecektir.
ı) Aldığı diyaliz eğitimi sonunda yapılan sınava katılarak başarılı olan personelin talebi doğrultusunda, sertifikaları düzenlenip teslim edilinceye kadar geçerli olmak üzere ekte bir örneği gönderilen (Ek-6) “Diyaliz Eğitim Belgesi” örneğine uygun belge düzenlenebilecektir.
i) Diyaliz sertifikalarının geçerlilik süresi düzenlenme tarihinden itibaren 7 (yedi) yıl olup sertifika sahipleri sertifikalarının geçerlilik süresinin bitimine altı ay kala Yönetmelikte belirtildiği şekilde Resertifikasyon sınavına girmek için ikamet ettikleri ilin sağlık müdürlüklerine müracaat edeceklerdir.
j) Resertifikasyon sınavı için başvuruda bulunan ve başvurusu uygun görülenlerin isimleri ve diğer bilgileri “Resertifikasyon Sınavına Katılacak Personel Listesi” (Ek-7) ne işlenerek Bakanlığımıza gönderilecektir.
k) Eğitim Merkezlerince yapılan resertifikasyon sınavı sonuçları eğitim merkezleri tarafından ilgili Müdürlüklere bildirilecektir. Sınavda başarılı olan sertifika sahiplerinin sertifikaları üzerine İl Sağlık Müdürü veya yetkilendireceği Müdür Yardımcısı tarafından Resertifikasyon sınavı tarihinden itibaren yedi yıl süre ile uzatıldığını belirten şerh düşülerek onaylandıktan sonra (Örneğin; “25/10/2009 Tarihinden İtibaren Yedi Yıl Geçerlidir.”) süre uzatımı yapılan sertifika sahiplerinin bilgileri “Resertifikasyon Sınav Sonuç Listesi” (Ek-8) ne işlenerek Bakanlığımıza bildirilecektir. Ayrıca 25.10.2009 tarihinde yapılan resertifikasyon sınavına girerek başarılı olanların sertifikalarının geçerlilik onayı ekte bir örneği gönderilen isim listesinden ve Bakanlığımız Web sayfasında yer alan listeden kontrol edilerek yapılacağı hususlarında;
Bilgilerinizi ve gereği ile ilgililere tebliğini önemle arz / rica ederim.
Doç. Dr. İrfan ŞENCAN
Bakan a.
Genel Müdür V.
EK: Form Örnekleri (…… sayfa)
DAĞITIM
Gereği :
81 İl Sağlık Müdürlüğü / Diyaliz Eğitim Merkezleri