Sağlık Bakanlığı 2015 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu

Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından Sağlık Bakanlığı 2015 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu yayımlandı.

 

2015 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE
BEKLENTİLER RAPORU

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bir ülkenin sağlık sistemi herkese gerekli olan sağlık hizmetinin yüksek kalitede verilmesini sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır. Bu hizmet etkili, karşılanabilir maliyette ve toplumca kabul gören tarzda olmalıdır. Her ülkenin bu faktörleri göz önünde tutarak kendi özgün sağlık sistemini geliştirmesi önerilmektedir.

Türk sağlık sisteminin 2002 yılı sonunda içinde bulunduğu durum, hizmet sunumundan finansmanına, insan gücünden bilgi sistemine kadar köklü değişikliklere gidilmesini gerekli kılmaktaydı.

Sağlık sistemimizin yeniden yapılandırılması çerçevesinde sistemin desteklenmesi ve güçlendirilmesi amacıyla küresel gelişmeleri gözeten, ülkemizin sosyo-ekonomik gerçeklerine uygun, yapısal, planlı ve sürdürülebilir yeni bir Türkiye modeli hazırladık. Bu yeni modelle, dünyada ender görülen hız ve düzeyde, sağlık göstergelerimizi iyileştirerek küresel bir başarı örneği sergiledik, sağlığa ayrılan kaynakları optimum kullanarak etkili, verimli ve hakkaniyetli bir sağlık sistemi oluşturduk. Sistemi, insan odaklı bir yaklaşımla sağlık hizmetlerine hakkaniyetli erişimi gaye edinen kaliteli, verimli ve sürdürülebilir bir model olarak tasarladık. Hakkaniyeti sağlarken erişimin önündeki fiziksel ve finansal engelleri ortadan kaldırdık. İhtiyaç duyulan hizmetlere zamanında ulaşılmasını temin ettik ve alanımızda hizmetlerimize kesintisiz bir şekilde devam ediyoruz.

Küresel düzeyde artan ekonomik ve siyasal rekabet, dünya kaynaklarının giderek azalmasına karşılık genel nüfus artışı, ekonomik sorunların toplumsal ve siyasal sorunları tetiklemesi gibi pek çok sebep, bugün bütün ülke yönetimlerini kaynakların, özellikle kamu kaynaklarının daha etkili kullanımı konusunda yeni arayışlara, yeni uygulamalara yöneltmektedir. Kamu kaynaklarının yerinde ve etkin kullanımının sağlanması açısından etkili, ekonomik, verimli ve şeffaf bir kamu mali yönetim sisteminin oluşturulması ihtiyacı, bu durumun sonuçlarındandır.

Ülkemizde de yeni kamu yönetimi anlayışı ile stratejik yönetim ve performans yönetimi sistemine geçilmiş, 10.12.2003 tarih ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile sistem yeniden düzenlenmiştir. Bu düzenlemenin ana amacı, daha etkin bir kamu mali yönetim ve kontrol sistemi oluşturmak, kamu mali yönetiminde saydamlığı ve hesap verilebilirliği sağlamak, kamu mali yönetiminin işleyişini şeffaf, ilkeli, düzenli, etkin bir yapıya kavuşturmaktır.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 30’uncu maddesinde, kamu hizmetlerinin yürütülmesinde hesap verilebilirlik ve şeffaflığın sağlanması, bütçe uygulamalarının açık ve denetlenebilir olması, kamu idarelerinin harcamaları ve faaliyetleri üzerinde kamuoyu gözetim ve denetiminin etkin kılınabilmesi amacına yönelik olarak, genel yönetim kapsamındaki idarelerin, ilk altı aylık bütçe uygulama sonuçları, ikinci altı aya ilişkin beklentiler ve hedefleri ile faaliyetlerini Temmuz ayı içinde kamuoyuna açıklayacakları belirtilmektedir. Buna göre, genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin, özel bütçeli idarelerin, sosyal güvenlik kurumlarının ve mahalli idarelerin, her yıl temmuz ayı sonuna kadar “Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu”nu hazırlayarak kamuoyuna duyurmaları gerekmektedir.

Bu kapsamda, hizmetlerimizin yerinde, ekonomik, ölçülü ve kaliteli sunumu ile bütçe uygulamalarımızın şeffaflığı ve hesap verilebilirliğinin kamuoyu nezdinde denetim, gözetim ve takdiri amacıyla, Kurumumuz “2015 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu” bütçe uygulamaları, hedef ve beklentiler ile faaliyetlerimizi kapsayacak şekilde hazırlanarak kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.

2015 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu için tıklayınız 

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ