Sağlık Bakanı'ndan açıklama: "Öğretim Üyesi ameliyat için de fark alacak"

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Tam Gün Yasası'nın ayrıntılarını açıkladı. Müezzinoğlu, "SUT'ta öğretim üyesinin bir ameliyatı için devlet 500 lira ödüyorsa hasta da 500 lira ödeyecek. Bu ücreti de üniversite ve hoca yarı yarıya paylaşacak." dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Tam Gün Yasası'nın ayrıntılarını açıkladı. Düzenlemeyle, öğretim üyelerinin bir taraftan sağlık hizmeti verirken diğer taraftan eğitim de vermesini amaçladıklarını söyledi.

Müezzinoğlu’nun açıklamasından satırbaşları şöyle:

- Öğretim üyelerinin alacakları performans ücretinin mesai öncesi ve sonrası muayene veya işlemler de esas alınarak hesaplanacak: "Üniversite hocalarının tam gün çalışmasıyla ilgili düzenlemede bir değişiklik olamayak. Farklı olabilecek tek bir şey var: Mesai sonrası süreçte yani akşam saat 16-17'den sonra mesaisi bittikten sonraki sürecini üniversitede geçirecek hocalarımızın günlük mesailerinde yaptıkları performansın akşam mesailerine de yansımasını düşünüyoruz. Yani bir aylık performansında hocalarımızın muayene sayısı veya müdahale sayısı veya ameliyat sayılarıyla paralel olarak mesai sonrasında da benzer bir performans hakları doğacak."

- "Normal mesaiden sonra hocalardan muayene isteyen hastalar, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) baz alınarak, bu tebliğin bir misli gibi katılım payı ödeyecek. Bu katılım payını da hocalar ve üniversiteler arasında paylaşacak.”

- Öğretim üyeleri hafta sonları da kurumlarında çalışabilecek: "Öğretim üyeleri isterse sadece gün içinde mesai sonrası değil aynı zamanda hafta sonları da kurumlarında çalışabilecek. Burada tercihleri ve kararları üniversitelerinin yönetim kurulları ve hocalarımız verecek. İlave çalışma arzu ediyorlarsa üniversiteler hocalarımıza bu zemini hazırlayacak ve üniversitelerimiz hocalarımızla birlikte kendi dinamiklerini daha güçlü hale getirebilecek. Biz bunun yasal düzenlemesini yapacağız."

- Öğretim üyelerine kendi kurumları dışında çalışma olanağı getirilecek: "Üniversitelerimiz kadrosunun yüzde 3-5'i arasındaki bir oranda öğretim üyesine kurum dışında çalışma olanağı sağlayacak. Yani bir üniversitedeki öğretim üyesi başka bir üniversitede görev yapabilecek veya özel bir hastanedeki profesör veya doçent tıp fakültesinde sözleşmeyle hizmet verebilecek. Bir başka şehirde ya da ülkede de bu yapılabilecek. Bu bir sözleşme çerçevesinde üniversite yönetim kurullarının yetkisinde olabilecek. Üniversitelerimizin yetkili kurulları ayrıca kendisinde olmayıp dışarıda ihtiyacı olan kurum dışındaki hocalarla ister özelde ister başka yerde olsun yine kadrosunun yüzde 3-5'i oranında sözleşme yapabilecek. Bununla üniversitelerimizin marka değerinin daha ileri bir noktaya taşınmasını, hocalarımızın kurumlarıyla gelişmesini, kazanacaklarsa kurumlarıyla birlikte kazanmasını ve bu kazancın ülkemizin sağlık dinamiklerine katkı sağlamasını amaçlıyoruz."

- Bakanlığın eğitim ve araştırma hastanelerindekiler mesai sonrası özel muayene yapamayacak ama ek ödemeler yükselecek: "Bakanlığın eğitim ve araştırma hastanelerindeki öğretim görevlilerinin mesai sonrası özel muayene yapmalarının söz konusu olmayacak. Ancak eğitim ve araştırma hastanelerindeki doçent ve profesörlerin ek ödeme oranları 800+240'tan 800+400'e çıkarılacak."

- Mesai sonrası muayene 55 TL: "Üniversitelerdeki öğretim üyeleri için mesai sonrasında Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) uyarınca 55 liralık muayene ücreti ödenmesi söz konusu olabilir, bu ilave ücret ameliyat ve diğer işlemler içinde ödenecek. Bazı ameliyatlar hariç SUT'ta öngörülen ücret kadar da hastanın ödeme yapması düşünülüyor. Mesela SUT'ta öğretim üyesinin bir ameliyatı için devlet 500 lira ödüyorsa hasta da 500 lira ödeyecek. Bu ücreti de üniversite ve hoca yarı yarıya paylaşacak."

İstanbul - BİA Haber Merkezi

Manşetler