Sağlık Bakanı meslek örgütlerini yok sayıyor

Sağlık Bakanı`nın meslek örgütlerini tek kanun maddesiyle kapatabileceğini ifade ettiği ses kayıtlarını elbette unutmadık. KHK da yer alan Sağlık Meslekleri Kurulu sağlık ...

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), Tekirdağ'da  14-15 Ekim 2011 tarihinde çerçekleştirilen TDB Başkanlar Konseyi Toplantısı sonunda sonuç bildirgesi yayınladı.

Demokratik katılımla anayasa hazırlanmasına yönelik niyet beyanlarının yapıldığı şu günlerde, paydaşlardan hiçbirinin katkısı alınmaksızın, daha da ötesi, haberi dahi olmaksızın, ‘ben yaptım oldu’ yaklaşımıyla bütünüyle merkeziyetçi/otoriter metinler hazırlanarak yürürlüğe sokulmaktadır. Adalet Bakanlığı ile ilgili bir KHK nin içine konulan maddelerle, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararları ile iptal edilen Tam Gün düzenlemeleri yeniden yürürlüğe konulmuştur.

Seçim öncesi, Bakanlar Kurulu`na KHK çıkarma yetkisi veren düzenlemenin süresinin sona ermesine kısa süre kala, Meclis iradesini de yok sayan, aceleci ve özensiz yasa yapma tavrı devam ediyor. Yayılan haliyle pek çok hükmü, Anayasa’ya ve dayandığı yetki yasasına aykırı olarak ve sağlık meslek örgütlerinden kaçırılarak “Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşların Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” yasalaştırılmak üzeredir. Sağlık Bakanlığı`nın meslek örgütlerini yok sayan bu anlayışı bizler için yeni bir durum değildir.

KHK taslağı, tüm Sağlık Bakanlığı teşkilatını yeniden kuran, sağlık hizmetlerini yeniden yapılandıran, sağlık personelinin iş güvencesini ortadan kaldıran sözleşmeli çalışmayı getiren, oluşturduğu yeni kurullara önemli yetkiler verip üyelerinin bütünüyle ve sadece Bakanın doğrudan atamasına olanak sağlayan, karar mekanizmalarına konunun tarafı olan meslek örgütlerinin katılımını engelleyen düzenlemeleri getiriyor. Ayrıca geçen dönem Mecliste kadük hale gelen Kamu Hastaneleri Birliği Yasa tasarısının yanı sıra sağlık tesislerini, uzun süreli ve Kamu İhale Yasalarının dışında tutulan sözleşmelerle özel sermayeye bırakan düzenlemeler de bu KHK nın içinde yer alıyor.

Diğer taraftan, ülkemizde hekimlik yapabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma koşulu kaldırılarak, yurt dışından hekimlerin ülkemizde çalışabilmelerine olanak sağlanıyor; taslakta hiçbir ölçütü belirlenmeyen serbest sağlık bölgeleri kurulabilmesinin de yolu açılıyor.

Sağlık çalışanlarına karşı şiddet sürüyor. Tekirdağ toplantısı sırasında görevi başında bir hekim bıçaklı bir saldırıya uğradı. Saldırıyı kınıyoruz. Güvenliği sağlanamayan sağlık çalışanlarına karşı yapılan bu tür eylemler için Bakanlığın hasta ile hizmet vereni karşı karşıya getiren olumsuz koşulları bir an önce düzeltecek önlemleri almasını bekliyoruz.

Dişhekimliği hizmetlerine ilişkin olarak bilimsel esaslara göre belirlenmiş ücret tarifelerinin yaşama geçirilmesinin Sağlık Bakanlığı’nın çeşitli tasarruflarıyla engellenmesi yetmiyormuş gibi torba yasa mantığıyla KHK içine yerleştirilmiş bir madde ile dişhekimi emeğinin değerinin belirlenmesine ilişkin süreçten meslek örgütü bütünüyle dışlanmaktadır.

Bu konuda bizleri asıl rahatsız eden durum, devlet ciddiyetinden uzak, samimiyetsiz politikalarla meslek örgütümüzün oyalanması taktiğinin izlenmiş olmasıdır. Söz konusu KHK web sitelerinde gündeme düşerken, 28.08.2011 tarihinde Sağlık Bakanı, Birliğimiz yöneticileri ile görüşmesinde AÜT ile ilgili ortak çalışma yürütülmesi gerektiğini söyleyebilmekte ve sonrasında da TDB yetkilileri ile iki toplantı yapabilmektedir.

Sağlık Bakanı`nın meslek örgütlerini tek kanun maddesiyle kapatabileceğini ifade ettiği ses kayıtlarını elbette unutmadık. KHK da yer alan Sağlık Meslekleri Kurulu sağlık meslek örgütlerinin mevcut düzenlemelerde yer alan mesleki yeterlilik, mesleki yaptırım ve etik ilkelerin belirlenmesi, uygulanması ve denetlenmesi konusundaki yetkilerini üstlenerek meslek örgütlerini yok saymakta, tek otorite Sağlık Bakanlığı olmaktadır. Sağlık Bakanı artık meslek örgütlerinin olmadığı bir ülke hayalini de gerçekleştirmektedir.

Öte yandan yıllardır dile getirdiğimiz ağız diş sağlığı hizmetlerinin kullanımının sınırlı olması ve kamuda dişhekimi insangücü planlaması gözetilmeden yapılan sözleşmeli dişhekimi alımı genel bir gizli işsizliğe neden olurken yeni dişhekimliği fakültelerinin açılma hazırlıklarının yapıldığını öğreniyoruz.

Yıllardır sürdürülen bu politikaların bizleri yıldıracağı, mesleğimize sahip çıkmaktan alıkoyacağı sanılmasın. Türk Dişhekimleri Birliği tüm üyelerinin gür sesi olarak; sadece mesleğimize, meslektaşlarımızın haklarına değil, toplumun sağlık hakkına da sahip çıkacak ve bu sağlık politikalarının gerçek yüzünü gösteren doğruları söylemeye aynı kararlılıkla devam edecektir.

 

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ