Sağlığa ayrılan kaynak OECD'nin gerisinde

Nüfusun giderek yaşlanması ve tedavi masraflarının yükselmesi, gelişmiş ülkelerde sağlık harcamalarını artırıyor. Türkiye ise bu konuda son yıllarda gelişme gösterse de henüz gelişmiş ülkelere oranla sağlığa daha az kaynak ayırıyor. Bu da kaynakların veri

Nüfusun giderek yaşlanması ve tedavi masraflarının yükselmesi, gelişmiş ülkelerde sağlık harcamalarını artırıyor. Türkiye ise bu konuda son yıllarda gelişme gösterse de henüz gelişmiş ülkelere oranla sağlığa daha az kaynak ayırıyor. Bu da kaynakların verimli kullanılmasının önemini artırıyor.

Dünya nüfusunun yüzde 18'ini oluşturan OECD ülkeleri dünya sağlık harcamalarının yüzde 80'ini gerçekleştiriyor. Bu ülkelerdeki nüfusun yaş ortalamasının yüksek olması ve kanser gibi hastalıkların tedavi masrafının yüksek olması oran üzerinde etkili.

Kişi basına 586 dolarlık sağlık harcamasıyla Türkiye, OECD ülkeleri içerisinde sağlığa en az kaynak ayıran ülkelerin başında geliyor.

2005 yılı itibariyle OECD ülkelerinin ortalama yıllık sağlık harcaması, Türkiye'nin yaklaşık 5 kati olarak gerçekleşti.

Dünya Bankası Türkiye'nin sağlık harcamalarının yılda yüzde 15 artacağını öngörüyor. 2005 yılı rakamlarına göre Türkiye'de sağlık harcamalarının yüzde 71,4'ü kamu tarafından yapılıyor.

Manşetler

DUYURU-5