Sabider Branş Bazlı Eğitim Sonuç Raporu

Sosyal Güvenlik Kurumu ve Sağlıkta Birlik Derneği (SABİDER) işbirliği ile ikincisi düzenlenen Branş Bazlı Eğitim, 27-29 Mayıs tarihlerinde Sayıştay Gölbaşı Tesislerinde yapıldı.

Türkiye genelinde Üniversite Hastaneleri, özel hastaneler ve devlet hastanelerinin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, birçok sorun dile getirildiği gibi, hastane yöneticisi ve hekimlerinden oluşan katılımcı grup ile Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri ve hekimleri arasında da bilgi alışverişi yaşandı.

Eğitimci olarak görev alan değişik branşlardaki kurum hekimleri, katılımcılar tarafından adeta soru yağmuruna tutuldular. Mevzuatta bulunan ve uygulamada sıkıntıya yol açan konular üzerinde çözümler aranması, çoğu zaman ayrılan sürenin dışına çıkılmasına neden oldu. 

Doğru bilinen yanlışlıklar görüldüğü gibi yapılmasında tereddüt edilen konular, karşılıklı soru cevap yöntemiyle büyük ölçüde açıklığa kavuşturuldu.

En çok soru yöneltilen şu konularda ise;

a. Tıbbi malzeme faturalandırmasında, alım tarihinden geriye doğru son bir yıl içerisindeki, “İhale Kayıt Numarası” (IKN/Alım No ) farklı olmak kaydıyla, en düşük 5 fiyatın ortalaması alınarak (5 fiyatın bulunamaması halinde var olan en az 3 fiyatın ortalaması alınır), KDV dâhil fiyatı, fatura tutarını geçmemek üzere ödeneceği ve UBB ekranında tarihlerin girilmesi gereken alanlar uygulamalı olarak gösterildi.

b. Acil başvurularında daha sonra yeşil alana çevrildiği için biyometrik doğrulama yapılamamasına çözüm olarak; her acil başvurusunda biyometrik doğrulama yapılması gerektiği;

c. Trafik kazası, adli vaka, iş kazası gibi başvurusu bulunan hastaların daha sonraki başvurularının farklı bir şikayetle olması halinde, provizyonunun normal alınabileceği;

d. Hastanın kendi isteği ile sosyal güvencesini kullanmadan işlem yaptırmak istemesi halinde, bu durumu belirten bir taahhütname alınması halinde ücretli olarak işlem yapılabileceği;

e. Göz bölümünde vitro retinal cerrahi operasyonuyla birlikte Fako yapılması halinde, aynı seans farklı kesi olarak fatura edilebileceği;    

f. Hasta yoğun bakımda yatarken A-B-C grubu ameliyatın fatura edilebilmesi için operasyonun “tanıya dayalı işlem” listesinde olması gerektiği gibi açıklamalar yapıldı.

Ayrıca, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hayata geçirilmesi düşünülen yeni projeler hakkında da kısa bilgiler verildi.

Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Necmeddin TAN, Sağlık Aktüel'e yaptığı açıklamada; Sağlıkta Birlik Derneği'nin, eğitimde dile getirilen sorunların çözümü için ilgili kurumlar nezdinde takipçi olacağı ve sektöre büyük katkıları olan eğitim toplantısının tekrarının yapılması konusunda kurum yetkilileri ve katılımcılar tarafından yoğun talep alındığını bildirdi.

Manşetler

DUYURU-4