Sabah hafif kahvaltı öğlen sebze yemeği

Bayramda psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine giriliyor. Bu da hazımsızlık başta olmak üzere bazı sağlık sorunlarına yol açıyor...

Ramazan ayı boyunca tutulan orucun ardından vücudun normale dönebilmesi için beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Öztürk, 'Bayramda psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine giriliyor. Bu da hazımsızlık başta olmak üzere bazı sağlık sorunlarına yol açıyor' dedi.

- Süt ve süt ürünleri, et-yumurta-kurubaklagiller, sebze ve meyve ile ekmek ve tahıllardan oluşan dört temel besin grubundan en az 3 ana ve 2 ara öğünde yeterli miktarlarda alın.

PEYNİR AZ YAĞLI OLSUN

- Bayram sabahı hafif bir kahvaltıyla güne başlayın. Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler yemeyin. Domates, salatalık, maydanoz ve taze biber gibi çiğ sebzeleri bol miktarda tüketip, az yağlı peynir tercih edin.
- Tam buğday unlu, kepekli ya da çavdar ekmeği tercih edin.
- Bayramda ve bayramdan sonra sıvı alımını artırın, günde 1.5-2 litre su için. Sıvı tüketimini artırmak için öğünlere ayran, taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata ekleyin.
- Sindirim sisteminin düzenli çalışması için lif (posa) içeriği yüksek sebze, meyve ve kurubaklagiller tüketin.
- Diyabet, kalp-damar, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanlar diyetlerine bayram süresince de uymalı.

ÇAYA YÜKLENMEYİN
- Özellikle yaşlılar ve tansiyon hastaları kahve ve çay tüketiminde aşırıya kaçmamalı, bitki çaylarını tercih etmeli.
- Ramazan ayı boyunca kalkılan sahurun, gece yeme alışkanlığına dönüşmemesine dikkat edin.
- Ramazan'da yavaşlayan metabolizmanın tekrar düzelebilmesi, vücut ağırlığının dengede tutulabilmesi için düzenli fiziksel aktivite yapın.

Manşetler