Rutin kontrol kalp sağlığını koruyor

Türkiye'de gerçekleşen ölüm olaylarının yüzde 40'ını oluşturan kalp hastalıklarının, her her yıl rutin olarak bir kez yaptırılacak kontrollerle tanı konularak ani ölüm riskinin azaltılabileceği bildirildi.

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ceyhun Ceyhan, AA muhabirine, kalp rahatsızlıklarının, toplumda en büyük ölüm nedeni olduğuna işaret ederek, ani ölümle sonuçlanan kalp krizi vakalarının önlenebilmesi için sağlıklı bir yaşam sürülmesi ve düzenli kontrollerle zamanında tanı ve tedaviye başlanmasının önem taşıdığını ifade etti. 

Kalp hastalığının tanısı için yılda bir kez yaptırılacak kontrollerin hayati önem taşıdığını dile getiren Ceyhan, ''Yıllık kontroller sonucunda kalp hastalığı tespit edilebilir. Belirli parametrelerle kalp hastalığının varlığına yüzde 70-80 oranında tanı koymak mümkün'' dedi. 

Ceyhan, özellikle ailesinde kalp hastalığı öyküsü, obezite sorunu olan ve 40 üstü kişilerin, bu kontrollere özen göstermesini tavsiye ederek, şunları kaydetti: 

SLAYT: KALBİNİZİ KORUYAN 24 GIDA!

''Özellikle 40'lı yaşlardan sonra bir bireyin hiçbir şikayeti olmasa bile mutlaka kardiyolojik kontrolden geçmeli. Hele bu kişi diyabetik bir bireyse şeker hastasıysa yılda bir kere mutlaka kardiyologa ya da uygun uzmana gitmesini şiddetle tavsiye ediyoruz. Diyabet hastalarında önemli bir özellik var. Hiçbir şikayet, göğüs ağrısı yaratmaksızın, kalp krizini ayak üstü geçirme gibi bir potansiyelleri var bu hastaların. Hele de bir birey ailesinde genç yaşta kalp hastalığı öyküsü tarif ediyorsa ailesinde genç yaşta ölümler varsa kalp krizleri varsa çok daha dikkatli olmalı. En azından yılda bir kere kan şekerine, kan lipit profiline baktırmalı. Bir elektrokardiyogramını (EKG) çektirmeli. Bir kardiyologa kendini göstermeli.'' 

Yıllık kardiyolojik kontrol nasıl yapılıyor

Prof. Dr. Ceyhun Ceyhan, kalp hastalıklarının tespiti için yılda bir kez yapılmasını önerdiği kardiyolojik kontrolde yapılan tetkikler hakkında da şu bilgileri verdi: 

''Yıllık kontrole gelen vatandaşlar önce temel fizik muayeneden geçiriliyor. EKG'leri çekiliyor. Klinik kuşku halinde efor testi dediğimiz eforlu EKG'ye sokuluyorlar ve yine klinik kuşku halinde EKO kardiyografiye giriyorlar ve temel kan parametrelerine bakılıyor. Bunlar aslında bir temel kardiyolojik check-up için yeterli.''

Manşetler