Dünya Sağlık Örgütü, depresyon, madde bağımlılığı, epilepsi gibi ruhsal ve nörolojik sorunların çoğu zaman teşhis ve tedavi edilmeden kaldığını vurgulayarak uzman olmayan sağlıkçıların da sorumluluk alması için bir kılavuz hazırladı.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sıkça görülen fakat tedavi edilmeden geçilen ruhsal, nörolojik ve madde bağımlılığıyla ilgili sorunların teşhisi ve tedavisi için yeni ve basitleştirilmiş ilkeler belirledi. Bu ilkeler depresyon, alkol bağımlılığı, epilepsi gibi yaygın ruhsal sorunların ilk basamak sağlık merkezlerinde yönetilmesini amaçlıyor.
Kılavuz ruh sağlığı uzmanı olmayan doktor ve sağlık personelinin bu alanda beceri kazanmasını amaçlıyor. WHO direktörü Dr. Margaret Chan, "Yüzlerce uzmanın katkı sunduğu bu kılavuz, bir uzmanlık ve klinik deneyim alanını 100 sayfadan daha kısa bir belgede topluyor" dedi. Türkiye'den Levent Küey de kılavuza katkı sunan isimlerden.
WHO'nun tahminlerine göre kalkınmakta olan ülkelerde ruhsal, nörolojik sorunlar ve madde bağımlılığı yaşayanların yüzde 75'i herhengi, bir tedavi ya da bakım almıyor. Teşhis ve tedavi olanaklarını ilk basamağa indirmek buna erişimi olan insan sayısını büyük oranda artırabilir.
Tüm dünyada tahminen dört kişiden biri yaşamı boyunca ruhsal sağlık sorunuyla karşılaşıyor. İstismar ve kayıtsızlık halinde bu hastaların durumu kötüleşiyor. Kaynaklar yetersiz ve eşitsiz dağılmış durumda. Çoğu ülkede sağlık bütçesinin yüzde 2'sinden azı ruhsal sağlık için ayrılıyor.
Örgüt, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü öncesinde açıkladığı kılavuzun hayata geçmesi için Etyopya, Ürdün, Nijerya, Panama, Sierra Leone ve Solomon Adaları'nda pilot projeler başlattı.
bianet.org