Romatizmal hastalıklar konusunda doğru bilinen yanlışlar

Dr. Timuçin Kaşifoğlu “Romatizmal Hastalıklar Konusunda Doğru Bilinen Yanlışlar” başlıklı toplantıda romatoid artrit, Behçet hastalığı, ankilozan spondilit, ailevi Akdeniz ateşi ve lupus gibi pek çok romatizmal hastalıkla ilgili bilinmeyenleri anlattı.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Romatoloji Bilim Dalı İç Hastalıkları Uzmanı, Türkiye Romatoloji Derneği Üyesi ve Romatizma TV Koordinatörü Doç. Dr. Timuçin Kaşifoğlu “Romatizmal Hastalıklar Konusunda Doğru Bilinen Yanlışlar” başlıklı toplantıda romatoid artrit, Behçet hastalığı, ankilozan spondilit, ailevi Akdeniz ateşi ve lupus gibi pek çok romatizmal hastalıkla ilgili bilinmeyenleri anlatarak romatizmalı hastaların doğru bilgiye hızlı ve kolay ulaşabilmesi için Romatizma TV hakkında bilgi verdi.

Hastalara referans kaynağı olmak, hekime erişimi kolaylaştırmak ve hastalıklar hakkında her türlü detaylı bilgiyi sunmak için hazırlanan Romatizma TV, hastaların internet erişiminin olduğu her yerde kolayca sorularına yanıt alabilmelerini hedefliyor. Romatizma TV’ye www.romatizmatv.com adresinden ulaşmak mümkün. Sitede, 300’e yakın soru çeşitli üniversitelerden öğretim üyeleri tarafından kısa videolar şeklinde yanıtlanıyor. Site halkın erişimine açık ve ücretsiz olarak faaliyet gösteriyor.

Türkiye Romatoloji Derneği Romatizma TV Koordinatörü Doç. Dr. Timuçin Kaşifoğlu “En sık görülen romatizmal hastalıklardan olan romatoid artrit, ankilozan spondilit, sedef romatizması, Behçet hastalığı, ailevi Akdeniz ateşi, sistemik lupus eritematozus (SLE), gut gibi daha birçok hastalık romatizmal hastalıklar olarak gruplanmakta; bunların tanı ve tedavisi romatologlar tarafından yapılmaktadır” dedi.

Türkiye Romatoloji Derneği Romatizma TV Koordinatörü Doç. Dr. Timuçin Kaşifoğlu erken dönemde tanısı konmuş ve uygun bir şekilde tedavi edilmiş birçok romatizmal hastalığın ilerlemesini geciktirmenin, hatta önleyebilmenin mümkün olabildiğini vurgulayarak “Romatizmal hastalıkların başlangıcında doğru tanı konması ve uygun tedavi başlanması önemlidir. Başlangıçta yapılan uygun tedavi hastanın sonraki yaşamı için kritiktir. Erken tanı ve uygun tedavi ile sakatlık gelişimini, çalışma ile ilgili kısıtlılıkları, hastalığa bağlı tıbbi ve ekonomik maliyetleri azaltmak mümkün olabilmektedir” diye konuştu. Ardından romatizmal hastalıklar konusunda merak edilen soruları yanıtladı:

Romatizma ölümcül risk taşır mı?

“Romatizmal hastalıkların çoğu zaman sadece eklemleri ilgilendirdiği düşünülmektedir. Ancak bazı romatizmal hastalıklar beyin, kalp, akciğer gibi organları etkileyebilir. Tanı ve tedavide gecikildiğinde ciddi sakatlık veya ölüme yol açabilir. Bu nedenle romatizmal hastalıkla ilişkili yakınmaları olan kişilerin romatoloji uzmanlarınca değerlendirilmesi önemlidir.”

Kaplıcalar her romatizmalıya iyi gelir mi?

“Kaplıcalar ve sıcak suların romatizmal hastalıklara iyi geldiği yönünde yaygın bir inanış vardır. Pek çok termal tesisin ilanlarında veya tesis girişinde iyi geldiği romatizmal hastalıkların listeleri bulunmaktadır. Ancak, gerçek tam olarak böyle değildir. Özellikle de iltihaplı romatizmal hastalıkları olan hastaların bu tür merkezlere gittiğinde şikayetlerinin daha da artabileceğinin bilinmesi gereklidir. Bu nedenle iltihaplı eklem romatizması olan hastalarımızın özellikle de hastalığın aktif döneminde kaplıcalara gitmesi uygun değildir. Bu tür termal merkezler kireçlenme olarak da bilinen iltihaplı olmayan eklem romatizmalarının tedavisinde işe yarayabilir.”

Her bel ağrısı bel fıtığı mıdır?

“Romatizmal hastalıklarla uğraşan hekimler olarak bel ağrısı nedeniyle bel fıtığı tanısı alan ve çoğu zaman gereksiz ameliyat edilen hastalarla sık karşılaşıyoruz. Özellikle genç hastalarda bel ağrısı ankilozan spondilit denilen ve omurgayı etkileyebilen bir hastalığın bulgusu olabilir. Bu nedenle bel ağrısının özelliklerinin iyi bilinmesi gereklidir. Dinlenmekle daha kötüleşen ve genç yaşlardaki bireylerde başlayan bel ağrısının bel fıtığı dışındaki nedenlerle ilişkili olabileceğinin bilinmesi hastaların gereksiz ameliyatlardan korunması açısından önemlidir.”

Romatizmal hastalıklar aileden mi geçer ve çocuklarım risk altında mıdır"

“Bu sorunun tek bir yanıtı yoktur. Bazı romatizmal hastalıklar açısından ailesel yatkınlık önemlidir. Ancak ailedeki diğer bireylerde romatizmal hastalığın mutlaka çıkacağı anlamı taşımaz. Ailesel geçişin en belirgin olduğu romatizmal hastalık grubu ankilozan spondilittir. Bu hastalıkta bile ailesel risk %10-30 civarındadır. Aile bireylerinde romatizmal hastalığı olan birisinin olması, diğer aile fertlerinde küçük bir risk artışına yol açabilir. Önemli olan diğer aile bireylerindeki yakınmaların uygun şekilde incelenmesidir.”

Tekrarlayan ağız yaraları Behçet hastalığını mı gösterir?

“Behçet hastalığının en önemli yakınmalarından biri aft denilen ağız yaralarıdır. Bu tür ağız yaraları başka hastalıklarda da görülse bile Behçet hastalığının olabileceği unutulmamalıdır. Çünkü Behçet hastalığı dünya üzerinde en fazla Türkiye’de görülmektedir. Behçet hastalarında ağız yaraları dışında, cinsel organ yaraları, körlüğe yol açabilen göz iltihaplanmaları, damar tıkanıklıkları görülebilir. Hastalığın çok farklı organ tutulumları nedeniyle tüm Türk hekimlerin Behçet hastalığı bulgularını iyi tanıması önemlidir. Uzun yıllardır Behçet hastalığının tanı ve tedavisi ile en yoğun ilgilenenler romatoloji uzmanlarıdır. Bu nedenle hastaların romatoloji hekimlerine yönlendirilmeleri ya da romatoloji uzmanı koordinasyonunda ekip çalışması ile tedavi edilmeleri önemlidir.” 

Manşetler