Yaşam kalitesini ve toplumsal hayatı olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına çözüm üretmek için Ar - Ge çalışmaları yürüten Roche, dünyada yaklaşık 24 milyon kişiyi etkileyen şizofreni hastalığının, günlük hayat üzerindeki olumsuz etkilerini azaltacak yeni ilacı için hastalar üzerinde yaptığı çalışmada umut veren sonuçlara ulaştı.
Sınıfının ilk örneği olan araştırmada geliştirilen RG1678 bileşiği, hastalığın negatif etkileri üzerinde anlamlı bir etki gösteren ilk başarılı çalışma özelliğine sahip.
Dünyada yaklaşık 24 milyon kişiyi etkileyen, 15 ile 35 yaş arası genç yetişkinlerde daha sık görülen ve sosyal hayattan kopma, günlük hayattan zevk alamama gibi etkiler yaratan şizofreni hastalığının tedavisinde etkili yeni yöntemler geliştirmek için çalışmalar yürüten Roche, şizofreni hastalarının hayatını kolaylaştıracak çalışmasının umut veren sonuçlarını açıkladı. Sınıfının ilk glisin geri alım inhibitörü olan "RG1678" molekülünün, 8 hafta süren faz 2 çalışmasında, hastanın kişisel ve sosyal fonksiyonlarındaki yararlı değişikliklerle birlikte, şizofreninin negatif etkilerinde klinik olarak anlamlı bir azalma sağlandı. Çalışmada, ağırlıklı olarak negatif şizofreni semptomları sergileyen ve ikinci nesil antipsikotiklere kombinasyon halinde RG1678 alan hastalarda iyileşmeler ölçüldü.
Mevcut şizofreni tedavileri, esas olarak hastalığın çoğunlukla hastalarda sürekli ve kontrolsüz negatif semptomlara yol açan halüsinasyon ve delüzyon gibi pozitif semptomlarına yönelik gerçekleştiriliyor. RG1678, glisinin sinaptik düzeylerini artırarak glutamat nörotransmisyonunu normale döndürüyor ve böylece psikiyatrik bozukluklarda önemli bir yolu hedefliyor. Beyindeki glutamat nörotransmisyonunu normalize eden RG1678 bileşiğinin, potansiyel olarak şizofreni dışındaki diğer psikiyatrik bozukluklarda da değerli terapötik uygulamalar içerebileceği belirtiliyor.
Roche Global Geliştirme Başkanı ve Sağlık Direktörü Dr. Hal Baron, devam eden çalışma ile ilgili yaptığı açıklamada "Bu yeni bileşik, şizofreniyle ilişkili negatif semptomlara yönelik, potansiyel olarak hastaların günlük işlerini daha verimli şekilde yapmalarını sağlayan ilk tedavi olabilir. Şizofreni hastalarının tedavisindeki nihai hedef, onları mümkün olduğunca normal yaşama döndürmektir. Sağlık kurumlarıyla görüşmeler yapıldı ve RG1678 bileşiğinin etkinliğini doğrulamak üzere Faz 3 programı başlatılacak." dedi.