Robotik cerrahi devri

Teknolojideki gelişmeler tıpta da çığır açmaya devam ediyor. Kadın hastalıkları ile ilgili pek çok operasyon, Türkiye’de kapalı ameliyat teknikleri ile yapılmaya başlandı.

Teknolojideki gelişmeler tıpta da çığır açmaya devam ediyor. Kadın hastalıkları ile ilgili pek çok operasyon, Türkiye’de kapalı ameliyat teknikleri ile yapılmaya başlandı.


KADIN HASTALIKLARININ TEDAVİSİNDE

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı tarafından “Ege Jinekolojik Endoskopi Sempozyumu’’nun beşincisi yapıldı. Teknolojideki gelişmeler endoskopik cerrahiye de yansıdı. Kadın hastalıkları ile ilgili pek çok operasyon kapalı ameliyat teknikleri ile yapılmaya başlandı. Rahim alınması, yumurtalık kistleri, endometriosis, myom operasyonları rahim kanseri ameliyatları kapalı cerrahi ile yapılabiliyor. EÜ Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Jinekolojik Endoskopi Derneği Başkanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, robotik cerrahinin hastanede kalma ve normal hayata dönüş süresini kısalttığı için işgücü kaybını da azalttığına dikkat çekerek “Türkiye’de robotik cerrahide en çok üroloji ameliyatları yapılsa da, kadın hastalıklarının robotik cerrahide birinci sıraya yükseleceğini düşünüyorum. Jinekolojik kanserlerde avantajları var. Kanser cerrahisini kolaylaştırıyor ve daha iyi kanser kontrolü sağlıyor. Ulaşılamayan alanlara ulaşılabiliyor” diyor.

Açık ameliyat hastalara haksızlık

Prof. Fatih Şendağ, mümkünse tüm hastaların kapalı cerrahiden yararlanmaları gerektiğini kaydediyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor: Çünkü kapalı tekniğin hastaya pek çok avantajı var. Ancak şu anda tüm hastaların faydalanması mümkün değil. Bunun için laparoskopik cerrahiyi bilen doktorların sayısının artması gerekiyor. Tabii devletin de laparoskopik cerrahileri destekleyen politikalar üretmesi gerekiyor.

Özlem YURTÇU
 

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ