Risk faktörlerine dikkat edin

Geçtiğimiz günlerde kalp krizi ve inmenin risklerini inceleyen 18 çalışma birleştirildi ve yaklaşık 250 bin kişinin verileri bir araya getirildi.

48 yaşında bir kadınım. Aşırı kiloluyum, yüksek kolesterol ve tansiyonum var. Kalp krizinden korkuyorum. İlaç kullanmak yerine kilo vermeyi düşünüyorum. F.G-Ankara

Geçtiğimiz günlerde kalp krizi ve inmenin risklerini inceleyen 18 çalışma birleştirildi ve yaklaşık 250 bin kişinin verileri bir araya getirildi.

TEDAVİYİ GECİKTİRMEYİN
Araştırmada; orta ve ileri yaş için en önemli dört risk faktörün sigara kullanımı, yüksek kolesterol, diyabet ve yüksek tansiyon olduğu belirlendi. Bu risk faktörlerinin sayısı ve şiddeti arttıkça kalp krizi ve inme geçirme riskiniz de aynı oranda yükseliyor. 55 yaşında hiç sağlık riski olmayan bir kadında kalp krizi geçirme olasılığı yüzde bir iken, iki veya daha fazla riski olan bir kadında bu olasılık yüzde 20'ye çıkıyor. Kilo vermeniz durumunda gerçekten de var olan sorunlarınızda bir iyileşme yaşayabilirsiniz. Ancak hedeflediğiniz kiloya inene kadar tedaviyi geciktirmeniz doğru değildir. Bu nedenle vakit kaybetmeden bir uzmana başvurun.

Soğuk hava hemoroidliyi etkiler

Kış aylarında basur sorunum artıyor. Sürekli kanamam oluyor ve çok acı çekiyorum. Beslenmeme de dikkat ettiğim halde sorunu çözemiyorum. Ne yapmalıyım? H.M./Tokat

Hemoroid veya diğer adıyla basur; makat veya anüsteki varisleşen toplardamar yumağının şişmesidir. Başlıca nedeni kabızlıktır ve genetik sebepler taşımaktadır. 50 yaş civarındaki kadın ve erkeklerin yarısında basura dair kanama, ağrı veya rahatsızlık hissi gibi belirtiler bulunur. Özellikle soğuk havanın, kasları ve damarları büzerek hemoroid şikayetlerini tetiklediği biliniyor. Ancak rektal kanama; kanser gibi daha ciddi sağlık sorunlarının habercisi olduğu için öncelikle bir uzmana başvurun. Ayrıca 15 dakikalık sıcak su banyoları da iyi gelebilir. Bu dönemde yüksek lifli gıdalar tüketin ve bol su için.

Uykusuzluğun pek çok nedeni var

Eşim geceleri çok horluyor. Onun yüzünden ben de uyuyamıyorum ve sabahları çok yorgun kalkıyorum. Horlama problemini çözebilecek bir tedavi var mı? F.T./Samsun

Mayo Clinic'te yapılan bir çalışma, eşi horlayan kişilerin bir saatte yaklaşık 20 kere uyandığını gösterdi. Bu durum; bir gecede 45 dakikalık uyku kaybı demektir. Eşinizin horlaması uykunuzu bölebilir ama uykusuzluğunuzun başka nedenleri de olabilir. Kronik bel ağrısı, eklem iltihaplanmaları, sigara-alkol-kafein, bazı ilaçlar, düşük karbonhidratlı diyetler, menopoza ait sıcak basmaları, uyku apnesi ve daha pek çok sorun uykusuzluğa yol açabilir. Eşinizi tedaviye yönlendirdikten sonra kendiniz için de bir uzmana başvurun.

DR. ECE HATTAT

Manşetler

DUYURU-4