Antalya Dostlar Meclisi’nin toplantısına katılan AÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, Üniversite ile ilgili bilgiler verdi. Prof. Ünal, 65 bin öğrencinin 50 bininin merkez kampüste, 15 bininin de ilçelerde olduğunu hatırlatarak, “Dünyanın en iyi küresel üniversitelerinin listelendiği Thomson Reuters öncülüğünde hazırlanan ve US News & World Report destekli listede ilk 1000 arasına Türkiye’den 20 Üniversite girmiştir. Üniversitemiz 33.7 global puan ile dünya sıralamasında 992. Türkiye’de ise 20. sırada yer alıyoruz. Akdeniz Üniversitesi olarak, bilimsel indekslerde dünyada ilk 500, ülkemizde ise ilk 10 içerisinde yer almak öncelikli hedefimizdir” dedi.
“Geçen yıl 218 böbrek nakli operasyonu gerçekleştirildi”
Üniversitenin en önemli parçasının Tıp Fakültesi Hastanesi olduğunu dile getiren Ünal, konuşmasına şöyle devam etti:
“Akdeniz Üniversitesi Hastanesi beşinci kez kalitede güven tazeledi. Hastanemizi TSE EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belge Yenileme Tetkiki denetimi başarı ile sonuçlandı. Hastanemizin bir başka farkındalık konusu ise Organ Nakli Merkezidir. Geçen yıl 218 böbrek nakli operasyonu gerçekleştiren ekibimiz, 10. ay itibariyle bu sayıyı 230’a çıkardı. Sağlık Turizmi ile ilgili çalışmalarımız da var.”
“Turizm ve Tarım Fakültelerini öne çıkarmalıyız”
Akdeniz çanağı ve göller bölgesinde son yıllarda artan kanser vakaları nedeniyle bir Onkoloji Merkezi kurduklarını söyleyen ve çalışmaların son aşamaya geldiğine dikkat çeken Ünal, “Yüksek Öğrenim Kurumu’nun (YÖK) 2006 yılında aldığı bir kararla üniversitelere branşlaşma getirildi. Enerjiyi bir noktada toplamayı amaçlıyor bu karar. Biz de eski üniversitelerde farklı alanlarda fakülteler var. Belli bir alana ağırlık verebilecek bir özelliğimiz yok. Bu nedenle bölgenin hinterlandını da dikkate alarak Turizm ve Tarıma Fakültelerini öne çıkarmalıyız. Böylece Antalya için önemli iki sektöre ağırlık vermiş oluruz. Mevcut fakültelerimizin niteliğini arttıracak çalışmalar da yapmalıyız. Kalite kurulumuz bu anlamda çalışmalar yapıyor, en önemlisi de uluslararası akredite olmalıyız. Şu anda üniversitemizde bin 700 yabancı öğrencimiz var. Bu rakam Antalya için az” dedi.
“Maalesef 45 üniversite hastanesi borç batağı içinde”
Bir soru üzerine Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin 210 milyon lira borcu bulunduğunu açıklayan Rektör Ünal, konu ile ilgili şöyle konuştu:
“Maalesef 45 üniversite hastanesi borç batağı içinde. Maliye Bakanlığı tarafından üniversite hastanelerinin mali sorunlarının çözümü için bir paket hazırlanıyor. Ciro olarak birçok şirketten çok daha öndeyiz. Aylık 23-24 milyon liralık fatura kesiyoruz. Ancak masraflarımız daha fazla. Sadece SGK’dan para alıyoruz. Yaklaşık 10 yıldır sabit bir para alırken girdilerimiz ve masraflarımız sürekli artıyor. Geç ödemeler nedeniyle de sıkıntılarımız var. Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve YÖK bunu biliyor. Hep beraber çözüm bulmaya çalışıyoruz.”