Reflüsü olan yiyip tok uyumasın

Türkiye’de kalıcı tedavisi cerrahi müdahale ile yapılan reflü hastalarının bazı konulara dikkat etmesi halinde yaşamları daha da kolaylaşıyor.

Konya Anıt Hastanesi Sağlık Grup Başkanı Op. Dr. Cemil Er, reflü hastalığının her yaşta görülebileceğini, 40-50 yaş aralığında daha çok rastlandığını söyledi. Türkiye’de 10 milyona yakın reflü hastası olduğunu, bu rahatsızlığı olan herkese gastrit denilerek tedavinin doğru yapılmadığını ifade eden Op. Dr. Er, “Reflü’nün oluşma sebebi mide içerisinde bulunan asitli ve safralı sıvının yemek borusuna kaçmasıdır.

Tüketilen gıdalar yemek borusu ile mideye ulaşır ancak normal şartlarda mide içerisinde bulunan asit ve safra sıvısı yemek borusuna kaçmaz. Yemek borusu ile midenin birleştiği kısımda bir kapakçık sistemi yer alır.

Bu kapakçık yemeklerin mideye geçişini sağlarken, mide içerisinde bulunan gaz ve sıvının yemek borusuna kaçmasını engeller. Kapakçığın görev yapmaması veya kapakçık sisteminde oluşabilecek bir tahribat sebebi ile mide içeriği yemek borusuna kaçar ve bu sebeple oluşan rahatsızlığa da gastroözofageal reflü rahatsızlığı denmektedir" dedi.

“TOK KARNA UYUMAYIN, 30 DERECE EĞİMLE YATIN”
Op. Dr. Cemil Er, reflüsü olanların özellikle yiyecek ve içeceklere dikkat etmesi gerektiğini hatırlattı. Hastaların az miktarda yemek yemesi ve tok karına yatmaması gerektiğinin altını çizen Er, “Reflü hastalarının yağlı yemek, çiğ sebze meyve (özellikle domates soğan, narenciye), salçalı yemek, çay, kahve, asitli içecekler, sucuk, salam, sosis, mayalı hamur işleri ve alkolden uzak durması gerekiyor. Ağır sporlar yapılmamalı ve 30 derece eğimli yataklarda sol tarafa dönerek uyunmalı. Dar kıyafetler giymekte reflüyü artırır. Hastalığın ana nedeni olan kapakçık sisteminin düzeltilmemesi durumumda hasta ömür boyu ilaç kullanır” diye konuştu.

Reflü hastalığında kalıcı olabilecek tek tedavinin Laparoskopik cerrahi olduğunu dile getiren Op. Dr. Cemil Er, ameliyatla hastanın ömür boyu ilaç kullanımından kurtulacağını ve yaşam kalitesinin artacağını bildirdi. Op. Dr. Er, hastanelerinde bir ilke imza atarak ‘Reflü Çalışma Grubu’ kurduklarını, alanında uzman doktorlarla ameliyatını gerçekleştirdikleri hastaların bir gün hastanede kaldıktan taburcu olduğunu ve her hangi bir diyet yapmadığını sözlerine ekledi.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ