Recep Akdağ Tam Gün Yasası'nda ısrarlı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tam Gün Yasası'nı Meclis'in bu dönemki çalışmaları sırasında çıkarmayı planladıklarını söyledi. Bakan, sağlıkta dönüşüm programı konusunda da bilgi verdi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tam Gün Yasası'nı Meclis'in bu dönemki çalışmaları sırasında çıkarmayı planladıklarını söyledi. Bakan, sağlıkta dönüşüm programı konusunda da bilgi verdi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türk Eczacıları Birliğinin, Eczacılık Yasasında yapılması öngörülen değişiklikleri protesto için 21 Aralıkta Ankara'da yapacakları mitinge ilişkin, "(Biz yürüyoruz, kanun gelirse kepenk kapatırız) diye söylemler varsa eğer ben hiç kanun yapmak durumunda da değilim, bunu eczacılarımız için yapıyorduk" dedi.

Akdağ, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcıları Hakkı Yeşilyurt ve Sebahattin Aydın, İstanbul İl Sağlık Müdürü Mehmet Bakar ile medya kuruluşlarının sağlık editörleri ve sağlık muhabirleriyle sohbet toplantısında bir araya geldi.

Türkiye'de son 6 yıldır Sağlıkta Dönüşüm Programı uyguladıklarını, dünyada sağlıkta bu kadar büyük bir dönüşüm geçiren bir ülke daha bulunmadığını kaydeden Akdağ, programdan "keyfi yerinde olan lobilerin" rahatsız olduğunu, bu nedenle programı bakanlık olarak tek başlarına yürütmeleri mümkün olmadığı için halkı da arkasına alan hükümetle birlikte yürüttüklerini söyledi.

Sağlık politikalarında ana prensiplerinin, vatandaşların koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinden finansal güçlerini zorlayacak şartlar oluşmadan faydalanabilmeleri olduğunu vurgulayan Akdağ, devlet, üniversite ve özel hastanelerin acil gelen hastaları kabul etme zorunluluğu bulunduğunu, bunu yapmayan hastanelerin suç işlediğini dile getirdi.

Akdağ, "herkes için sağlık" prensibini benimsediklerini ve Türkiye'de sosyal güvenlik çatısı altına girmeyen kişi sayısının son derece azaldığını belirtti.

Yürüttükleri programın çeşitli çevreler tarafından eleştirildiğini belirten Akdağ, "Bizi kimi faşist, kimi komünist, kimi piyasacı olmakla suçluyor. Herkes kendi menfaati tarafından bakıp isim vermeye çalışıyor. Biz ise vatandaşı düşünüyoruz" dedi.

"Pembe bir tablo çizdiniz, ülkede neler var" denilebileceğini dile getiren Akdağ, yapacakları daha çok iş olduğunu, yanlışlıkları düzeltmek, eksiklikleri gidermek için çalışacaklarını kaydetti.

Şişmanlıkla mücadele için sigaraya karşı verdikleri mücadele benzeri bir kampanya yürüteceklerini bildiren Akdağ, "Şişmanlıkla mücadele, yeteri kadar hareket etme, doğru beslenme, sigara ve alkolden uzak durma ile kanser ve kalp rahatsızlıklarını daha ileri yaşlara taşımak mümkün" dedi.

Doktorların Tam Gün Yasasının çıkmasını istediklerini dile getiren Akdağ, bu konudaki çalışmalarının sürdüğünü anlattı.

Sağlık Bakanı Akdağ, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, 2002 ile 2008 yılları arasında vatandaşların hizmet alım sürelerinin istatistiğinin çıkarılıp çıkarılmadığını sorması üzerine Akdağ, "Zamanımız yoktu, bodoslama girdik. Bundan sonra bu çalışmaları yapmak lazım" dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın ağız ve diş sağlığı konusunda özel muayenehanelerle bir anlaşması olup olmayacağına yönelik soruyu yanıtlarken de Akdağ, daha zengin ülkelerde bile ağız ve diş sağlığı sağlık sigortası kapsamında değilken, Türkiye'de sigorta kapsamında olduğunu ifade etti.

Bir soru üzerine Akdağ, hiçbir zaman Türkiye'de zincir eczaneler kurulmasından yana olmadıklarını, bakanlığın da böyle bir tasarısı bulunmadığını bildirdi.

İki eczacı milletvekilinin böyle bir önerisi bulunduğunu anlatan Akdağ, bunun üzerinden bir politika yürütmeyi talihsizlik olarak gördüğünü kaydetti.

Sağlık Bakanı Akdağ, bir gazetecinin, "Eczacılık yasası değişikliğinde eczacı olmayanların da eczane açmasına yönelik bir madde var mı, yok mu?" sorusuna "Yok. Biz eczacıların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir kanun yapmaya çalışıyoruz ve arkadaşlar istemezse hiç de dokunmayız. Taslak böyle hazırlandı. Nereden yola çıkıyorsunuz, neler geliyor. Politik çekişmelerden kaynaklanıyor. Bizim hazırladığımız taslakta iki eczacının ortak olabilmesi de yoktu. Sonradan bazı milletvekillerinin hazırladığı taslak da geldi. Birçok eczacı yeterli sermayeyi bulamadığı için birilerinden para alıp ortak oluyor. Yani gizli bir ortağı var. Bunu tespit etmek de o kadar zor ki. İki eczacının ortak olması, belki bunu da ortadan kaldıracak yararlı bir uygulama da olabilir, ama eczacılar bunu istemiyorlarsa yapmayız" yanıtını verdi.

Bakan Akdağ, "Eczacılar Ankara'da 21 Aralıkta Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunda yapılacak değişikliğin geri çekilmesi için miting yapacak, tasarı TBMM'ye geldiğinde de kepenk kapatma eylemi yapacakları söylemi var. Bakanlık olarak ne tür bir çalışmanız olacak?" sorusunu da cevaplandırdı.

Akdağ, "Bir eczacı birliği, ortada bakanın hiç böyle bir niyeti yokken, açıkça söylüyorum onlar da çok iyi biliyorlar. Böyle bir şey yokken, (Biz yürüyoruz, kanun gelirse kepenk kapatırız) diye söylemler varsa eğer ben hiç kanun yapmak durumunda da değilim, bunu eczacılarımız için yapıyorduk, ama ben bunu önce eczacılarımıza sorarım. Birliğin kendi siyasi bir atraksiyonu mudur, yoksa eczacıların genel düşüncesi nedir? Birlik böyle yaptığı müddetçe tüzel kişilik olarak birliği değil eczacıları alırım. Sadece bu değil, 'eczacı kardeşlerim şu hususta bir uygulama yapacağız, ne düşünüyorsunuz?' diye sorarım. İnternette eczacı referandumu yapmış olurum. Daha sağlıklı olur" diye konuştu.

Tam Gün Yasası'nı çıkarırken de tüm doktorlara soracağını ifade eden Akdağ, yasanın çıkmasını istemeyenlerin de gazetelere çarşaf çarşaf ilan verdiğini anımsattı.

Akdağ, "Nasıl veriyorlar bunu? Sağlık Bakanlığı olarak SSK hastanelerinin devri sırasında verdik, reklamın ne kadar tuttuğunu biliyorum. Bir uzmanlık derneği bu kadar parayı nereden buluyor? Tam Gün Yasası gelince ne olacak? Vatandaşım muayenehaneye para ödemeyecek. Sen 250, 400, 500 YTL vatandaştan bir muayene için para alacaksın diye ben senin keyfine Sağlık Bakanlığı yapamam, kusura bakmayacaksın" dedi.

Manşetler

DUYURU-5