Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı A. Ceren Akmurat, Ramazan ayındaki beslenme alışkanlıklarının bayramda aniden değişmesiyle birlikte fazla yemek yeme ve aşırı tatlı tüketmenin sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti.
Akmurat, yaptığı yazılı açıklamada, Ramazan boyunca oruç tutma nedeniyle günlük öğün sayısı azaltıldığı ve beslenme alışkanlıklarında değişiklikler meydana geldiği için bayramda normal yeme düzenine geçişte psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimi ortaya çıktığını bildirdi.
Bayramda birdenbire aşırı yemek yeme, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmenin mide ve bağırsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara ve kilo alımına yol açtığına işaret eden Akmurat, hazımsızlık, mide yanması, gaz, kusma ishal, kabızlık, mide-bağırsak hastalıkları, reflü gibi şikayetlerin ortaya çıktığını anlattı.
"Bu problemleri önlemek için sağlıklı beslenme ilkelerine uyulması gerekir. Az az ve sık beslenilmelidir" diyen Akmurat, şöyle devam etti:
"Kültürel yapımızda misafir ağırlamak, yiyip-içirmekle aynı anlama gelir. Gittiğimiz her yerde ısrarlarla karşılaşmak kaçınılmaz olabilir. O nedenle gideceğiniz yerleri sıraya koyup nerede hangi ikramı tüketeceğinize karar vermek daha rahat bir bayram geçirmeze yardımcı olabilir. İkram edilen her şeyi bitirmek yerine tadına bakmak çok daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Toplum olarak en kötü alışkanlıklardan biri olan ısrarcı tutum bir kenara bırakılmalıdır. Hatta sağlık sorunu olduğu bilinenlere meyve, bitki çayları gibi daha sağlıklı seçimler sunulabilir."
Ramazan boyunca bir ay dinlenmeye çekilen midenin birden yorulmaması için güne hafif bir kahvaltı ile başlanması gerektiğini belirten Akmurat, "Bayram sabahı mutlaka güzel bir sabah kahvaltısı yapılmalı ve kahvaltıda salam, sosis, sucuk gibi kolesterol ve tuz oranı yüksek işlenmiş et ürünleri yerine daha sağlıklı olan yağsız peynir, zeytin, bal, yumurta, esmer ekmek, yarım yağlı süt, şekersiz yeşil çay ya da bitki çayları gibi besinler tercih etmelidir" dedi.
Akmurat, öğle yemeğinde ızgara veya fırında et yemekleri, salata, çorba, esmeri ekmek, yoğurt; ikindi vakti hafif bir ara öğün, ağır olmayan bir akşam yemeği etli sebze yemekleri, salata, yoğurt seçilebileceğini ve 2,5-3 saat sonra yine meyveden oluşan bir öğünün bayramda da sağlıklı bir beslenme biçimi olacağını anımsattı.
Bağırsak hareketlerinizi düzenlemek için öğünlerde salataya, sebze ve meyveye yer vermek bunların yanında su içmeye ihmal etmemek gerektiğinin altını çizen Akmurat, su ihtiyacının çay ya da benzeri sıvılarla karşılanmaması gerektiği uyarısında bulundu.
"Bayramı tatil fırsatı olarak görüp bir yerlere kaçıyorsanız da tükettiklerinizin çok ağır olmamasına özen gösteriniz. Yağ oranı yüksek besinler tüketmeyiniz" diyen Akmurat, şunları kaydetti: :
"Açık büfe tarzı tüketim yapılan bir yerde kalıyorsanız tabağınızı gördüğünüz her şeyle doldurup tüketmeye kalkmayınız. Dikkat etmek istediğinizde sağlıklı seçimler yapabildiğinizi göreceksiniz. Tatilin tadı sadece yemekle çıkmaz. Daha çok kültürel turları tercih ederseniz hem hareket edersiniz, hem de kültürel zenginliğinizi artırırsınız."
Bayramın vazgeçilmezlerinden olan tatlılarla ilgili uyarılarda bulunan Akmurat, "Hamur tatlıları maalesef kalori düzeyi yüksek olan besinlerdir. O nedenle tüketimlerine dikkat etmek gerekir. Fazla yediğinizde hem mideyi yoracak hem de yakamadığınız enerji kilo alım riskini beraberinde size taşıyacaktır" diyerek sözlerini şöyle bitirdi:
"Bayramda çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden uzak kalıp hem kalorisi yüksek hem de kan şekerini hızlı yükselten besinlerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Özellikle hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Kalp, yüksek tansiyon hastaları ve diğer kronik hastalığı olan kişiler de beslenme programlarına dikkat etmeli ve bayramı 'kaçamak' olarak değerlendirmemelidir."