Ramazan aydında diş sağlığı problemleri artıyor

Periodontoloji Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burcu Karaduman, ramazan ayı boyunca artış gösteren diş sağlığı problemlerinin nedenlerine ve bu problemleri önleme yöntemlerine değindi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcı ve Periodontoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burcu Karaduman, ramazan ayında artış gösteren ağız ve diş sağlığı problemlerinin gün yüzüne çıkmasında etkili olan faktörlerden bahsetti.

Yrd. Doç. Dr. Karaduman, ağız içerisinde fark edilmeyen çürüklerin, kırılmış dolgu veya dişlerin, dişeti problemlerinin ramazan ayında problem yaşamanıza neden olabileceğini belirtti. "Ağız içerisinde çok sayıda ve çeşitte bakteri bulunmaktadır, ancak tükürüğümüz temizleme ve yıkama ile bu bakterilere karşı dişlerimizi korur. Oysaki oruç tutarken ağızda tükürük üretimi azalır ve bakteriler temizlenemediği için diş çürükleri, dişeti problemleri ve ağız kokusu ramazan ayı içerisinde artış gösterebilir. Ayrıca ramazan ayında tatlı, kahve ve çay tüketimi arttığından, akşam saatlerinde ise daha çok gıda tüketimi gerçekleştiğinden çürüklerin oluşması hızlanmaktadır" diyen Yrd. Doç. Dr. Karaduman, bu şikâyetlerin önüne geçebilmek için iftar ve sahurdan sonra dişlerin muhakkak fırçalanması gerektiğine ve ramazan ayı öncesinde diş hekimi kontrolünden muhakkak geçilmesi gerektiğine değindi.

Ramazan ayında diş problemlerinde görülen artış nedeniyle İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi Dentaydın'ın iftar saatinden sonra da diş tedavi hizmetlerine devam edeceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Burcu Karaduman, doğru diş fırçalama tekniğinin nasıl olması gerektiğinden de bahsetti.

DİŞ FIRÇALAMADA DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

- Diş fırçalarken ağzın her bölgesine ulaşabilen küçük başlıklı, düz yüzeyli ve kılları yuvarlatılmış fırçalar tercih edilmelidir.

- Fırça sapı düz olmalı ve avuç içinin kavrayabileceği uzunlukta olmalıdır

- Fırça kılları naylon ve yumuşak olmalıdır. Renkli kıllar ve farklı yönlerdeki kılların varlığı fırçanın etkinliğini düşünüldüğü kadar arttırmamaktadır.

- Kılları yıpranmış ve dökülmüş fırça kullanılmamalıdır. Diş fırçası 3 ayda bir değiştirilmelidir.

- Hangi diş macununu kullanırsanız kullanın ya da hangi ağız gargarasını kullanırsanız kullanın diş fırçası ve dişipi - dişarası fırçasını düzgünce kullanmıyorsanız dişleriniz çürür ve dişeti hastalıkları oluşur. Asıl olan diş fırçalamak ve dişipi – dişarası fırçası kullanmaktır.

- Diş fırçalarken dişlere fazla bastırmadan dişler fırçalanmalıdır. Özellikle daha iyi temizlendiği düşüncesi ile fazla bastırarak ileri geri diş fırçalayanlarda uzun yıllar sonra derin diş aşınmaları (abrazyon) görülmektedir.

- Diş fırçanız kuru olmalı ve florlu bir diş macunu kullanılmalıdır.

Manşetler