Rahim ağzı kanserinde HPV PCR testi ile erken teşhis!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Dr Akın Türel ile Pap Smear ve HPV PCR testini anlattı...

Artık sadece pap smear testine güvenemeyiz. Gelişen genetik bilim sayesinde, bizlerin kadın kanserlerinde 2. en büyük ölüm oranına sahip, servik yani rahim ağzı kanserinde,  daha iyi risk analizi ve teşhis edebilmemizi sağlayan DNA PCR tekniği sayesinde, henüz virüsün hücreyi etkilememiş ve etkileme ihtimali olduğu en erken evrede durumu kontrol altına alabilmekteyiz.

Önceleri pap smear testi sonucunda, CIN (Servikal  Intraepitelyal  Neoplazi) olarak adlandırılan hücresel değişikliklerin bulunması durumunda, gerekli gördüğümüz durumda cerrahi yöntemler ile kanser oluşumunu veya yayılmasını kontrol altına alıyorduk. Tabii ki pap smear ile HPV DNA PCR testlerini yanlış anlaşılıp birbiri ile kıyaslama yapmak doğru değildir.

Pap smear testi bize, hücre içinde değişiklik görüldüğü durumlarda veya patalojinin oluştuğu durumlarda halen detaylı bir teşhis sağlamaktadır.

PCR ( Polimerase Chain Reaction ) yöntemi ise bize bu değişiklikler oluşmadan, servik yani rahim ağzı bölgesinde, HPV virüsünün bulunduğunu ve önlemler almamız, HPV tipini öğrenerek risk analizi yapmamız ve daha kısa aralıklar ile bölgeyi incelememiz gerektiğini söylemektedir.

HPV PCR testinde pozitif sonuç aldığımız durumlarda, genellikle aynı örnek üzerinde HPV genotipleme ile virüsün tipini öğreniriz ve buna bağlı olarak, hastanın risk derecesini ortaya çıkarırız.

Riskli tipler ile karşılaştığımız durumlarda, çok kısa aralıklar ile pap smear testi yapmaya devam ederek durumu gözlemler veya cerrahi olarak servik e müdehale ederiz.

Özellikle düşük gelir sahibi batı asya ülkeleri söz konusu olduğunda, ki bunun içine rahatlıkla ülkemizi de katabiliriz, rahim ağzı kanserinden ölüm oranı, tüm kanserler içerisinde % 6 gibi ciddi bir orana yükselmiştir.
Kadınlarda görülen kanser vakalarının ölüm oranında ise 2. sırasında servik kanseri gelmektedir.

Bu kadar ciddi bir oranda, bize sunulan tüm genetik teknolojileri en verimli şekilde kullanmamız şarttır.

Kadınların bilinçlenmesi ve cinsel yönden aktivitesi başlayan her kadının düzenli jinekolojik muayenelerini aksatmaması erken teşhis açısından çok önemlidir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Akın Türel 

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ