Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Türkiye’de her gün iki kadın rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor. HPV aşısını öneren uzmanlar, aşının ardından düzenli olarak PAP-SMEAR testi yaptırmanın, rahim ağzı kanserinden korunmanın en iyi yolu olduğunu belirtti.
DÜNYA Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre; yaklaşık 2 milyon kadında rahim ağzı kanseri bulunuyor, tüm dünyada her gün 650 kadının rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Türkiye’de ise bu hastalıktan her gün iki kadın hayatını kaybediyor. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’nin (TJOD) HPV hakkında toplumu bilinçlendirmek için hazırladığı internet sitesinde WHO’nun ilginç verileri şu şekilde sıralanıyor:
“HPV’den korunmak için geliştirilen HPV aşısı önemli oranda koruma sağlıyor. HPV aşısı birçok ülkede rutin olarak uygulanıyor. Dünya Sağlık Örgütü de bu aşıyı etkin bir korunma yöntemi olarak öneriyor. HPV aşısı yapıldıktan sonra da düzenli olarak PAP-SMEAR testi yaptırmak rahim ağzı kanserinden korunmanın en iyi yolu olarak görülüyor. Kondom kullanımının doğru ve sürekli olduğunda HPV’ ye yakalanma riskini azatlığı ancak tam koruma sağlamadığı ifade ediliyor.
Belirti göstermeyebiliyor
Her 10 kadından sekizinin muhtemelen hayatlarının bir döneminde HPV’ye yakalandığı belirtiliyor. HPV belirti göstermeyen tehlikeli bir virüs olduğu için hızla yayılabiliyor ve ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Dünyada her iki dakikada bir kadın HPV’nin neden olduğu rahim ağzı kanserinden öldüğü belirtiliyor. ABD’de ise her gün 30 kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konuluyor. Bu virüs kadınlarda rahim ağzı kanserinin yanı sıra vajina, vulva kanseri gibi diğer birçok kansere ve genital siğillere neden olabiliyor. Siğillerin tedavisi ise mümkün ancak çok sancılı bir süreç olabiliyor.
Psikolojik baskı yaratıyor
Tedavi edilse bile yüzde 60’lara varan sıklıkla kendini tekrarlayabildiği ve ciddi psikolojik baskı yaratabildiği belirtiliyor. Kadınlarda ve erkeklerde her dakika bir genital siğil vakası oluştuğu tahmin ediliyor. HPV’nin neden olduğu rahim ağzı kanseri tüm dünyada en fazla kadın ölümlerine yol açan ikinci kanser türü olarak görülüyor. HPV çoğu vücutta kendiliğinden yok olabildiği gibi virüsün belirli tiplerinden arınmamış bazı kadınlarda rahim ağzı kanseri gelişebiliyor. Virüsün tamamen temizlenmiş veya temizlenmemiş olduğunu bilmenin hiçbir yolu olmadığı ifade ediliyor.
Erkeklerde tarama yapılamıyor
HPV’nin sokaktaki tüm kadınların başına gelebilecek bir sorun olduğu belirtiliyor. Bulaşması için cinsel ilişkinin gerekli olmadığı deri temasının yeterli olduğu ifade ediliyor.
Rahim ağzı kanseri teşhisi 35–55 yaş arasındaki kadınların yarısına konulmasına rağmen, teşhis konulan kadınların çoğu HPV’ye gençlik döneminde ve 20’li yaşlarında maruz kalmış oluyor.
HPV için erkekleri test etmenin herhangi bir yolu olmadığı ifade ediliyor. Bu nedenle partneriniz test olmak istese de olamıyor.