Prostat 50'sinden sonra artıyor, her iki erkekten biri

Uzmanlar, prostat büyümesinin özellikle 40 yaşından itibaren başlayıp, 50 yaşın üzerinde her iki erkekten birinde görüldüğünü belirtiyor.

Prostat büyümesinin, 50 yaşın üzerindeki her iki erkekten birini etkileyebilmesi nedeniyle en sık karşılaşılan ürolojik rahatsızlık olduğu bildirildi.

Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniğinden Doç. Dr. Muammer Kendirci, bir program kapsamında geldiği Bursa’da, idrar kesesinin altında yer alan prostatın, uretra denilen dış idrar kanalını çevreleyen, erişkin erkeklerde ortalama 20 gram ağırlığındaki bir salgı bezi olduğu söyledi.

Prostatta, temel olarak 3 ana hastalığın ortaya çıktığını belirten Kendirci, bunların prostatın iyi huylu büyümesi (BPH), prostat kanseri ve iltihabı olarak sıralanabileceğini dile getirdi.

Kendirci, prostatın iyi huylu büyümesinin (Benign Prostat Hiperplazisi), bu 3 hastalık içinde en sık gözlenen rahatsızlık olduğunu dile getirerek, "Prostat büyümesi, 50 yaşın üzerindeki hemen her iki erkekten birini etkileyebilmesi nedeniyle en sık karşılaştığımız ürolojik rahatsızlık" dedi.

"Ailesinde Prostat Büyümesi Olanlarda Risk 4 Kat Daha Fazla"
Prostat büyümesinin, ortaya çıkma nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, yaşlanmayla doğrudan ilişkili olduğunun düşünüldüğünü ifade eden Kendirci, şöyle konuştu:

"Yaşlanmaya bağlı olarak özellikle kan ve prostattaki androjen hormonlarının düzeylerindeki değişiklikler, yapısal bazı değişikliklere yol açarak prostat büyümesine neden olmakta. Yani, hastalığın başlaması için temel neden yaşlanmadır. Ancak başka bazı faktörler de hastalığın oluşumuna katkıda bulunmakta. Yapılan araştırmalarda prostat büyümesinin kalıtsal bir geçiş gösterdiği ispatlanmıştır. Ailesinde prostat büyümesi olan bireylerin bu hastalığa yakalanma riski olmayan olgulara göre 4 kat daha fazladır."

Yaş-Hastalık İlişkisi
Kendirci, yapılan çalışmalarda, 40−50 yaşları arasındaki erkeklerde prostat büyümesi olasılığı yüzde 15−20 oranında izlenirken, bu oranın 50 yaşın üzerinde yüzde 50’ye, 60 yaşın üzerinde yüzde 65’e ve 80 yaşından sonra ise yüzde 90’lara çıktığına dikkati çekti.

Dolayısıyla prostat büyümesinin, yaşlanmayla doğrudan ilişkili bir hastalık olduğunun söylenebileceğini belirten Kendirci, "Prostat büyümesi özellikle 40 yaşından itibaren başlamakta ve 50 yaşın üzerindeki her iki erkekten birinde görülmektedir" dedi.

Kendirci, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2009’da yayımladığı ve 193 ülkeyi kapsayan ölçümlerinde, ülkemizdeki erkeklerin yaşam beklentisinin son 7 yılda 4 yaş artarak 71’e ulaştığını kaydederek, yaşam süresinin uzamasının, prostat hastalığı nedeniyle ürologlara başvuracak erkek sayısının her geçen yıl daha da artacağı anlamına geldiğini vurguladı.

...2’nci Sırada
Kendirci, prostat kanserinin, prostatın iyi huylu büyümesinden tamamen farklı bir durum olduğunu dile getirerek, Türkiye’de akciğer kanserinden sonra erkeklerde en sık görülen 2. türün prostat kanseri olduğuna dikkati çekti.

Genel olarak tüm yaş grupları göz önüne alındığında, herhangi bir nedenle üroloji polikliniklerine gelen her 10 erkekten 3’ünün prostata bağlı bir hastalık yüzünden başvurduğunun hesaplandığını belirten Kendirci, şunları kaydetti:
"Yaş grubu ve bölgesel dağılıma göre değişmekle birlikte, bir üroloğa başvuran 50 yaşın üzerindeki her 3 erkekten birinde, tedavi gerektiren prostat büyümesi saptanmaktadır. Her prostat büyümesi tedavi edilmelidir diye bir kural yok. Ancak bu hastalığa bağlı şikayetleri olan ve yaşam kalitesi olumsuz yönde etkilenen hastalar tedavi için adaydırlar. Yapılan çalışmalarda, prostat büyümesine bağlı yakınmaları olan her 10 erkekten 3’ünün hayatlarının bir döneminde prostata yönelik cerrahi müdahale geçirdikleri gösterilmiştir. Bu cerrahi müdahale, hastaların yüzde 60’ında teşhis konduktan sonraki 1 yıl içinde gerçekleşmektedir."
 

Manşetler

DUYURU-4