Prof. Dr. Akpınar: Acil radyoloji yan dal olmalı

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Erhan Akpınar, acil radyolojinin yan dal olarak kabul edilmesi halinde acil radyologların sayısının daha hızlı olarak artacağını düşündüğünü söyledi.


Dünya Radyoloji Günü nedeniyle açıklama yapan Akpınar, "Acil servise başvuran hastaların görüntülemesinde direkt grafi, ultrason ve bilgisayarlı tomografi en sık kullanılan modalitelerdir. Acil servis hastalarının radyolojik değerlendirmesi hızlı olması gerekmektedir. Hasta sayısının fazla olması, hayati tehdit eden hastalıkların bazılarında radyolojik bulguların belli belirsiz olabilmesi nedeniyle bu grup hastaların değerlendirmesi oldukça streslidir. Hasta başvurularının bir kısmı trafik kazası, düşme ve darp gibi travmatik sebepler olup baştan ayağa değerlendirme gerekebilmektedir. Değerlendirme süreci hangi hastaya tetkik yapılacağı, hangi tetkikin yapılacağı ve değerlendirme süreci sonrası ek inceleme gerekip gerekmediğini kapsamakta olup acil radyolojide çalışan radyolog ile hastayı tedavi eden klinisyen arasında sürekli iletişim ve işbirliği çok önemlidir. Ülkemizde de acil servisler içinde veya acil servise yakın radyoloji ünitelerinin ve sadece bu grup hastaların değerlendirmesinde görev alan Acil Radyologlar sayısı artmaktadır. Kanuni olarak da Acil radyoloji yan dal olarak kabul edilirse Acil radyologlarımızın sayısınının daha hızlı olarak artacağını düşünmekteyim" dedi.

Türk Radyoloji Derneği'nin de Acil Radyoloji alt çalışma grubu olduğunu ve çalışma grubu meslektaşlarının güncel gelişmeleri takip edebilmesi için eğitim faaliyetlerinde bulunduğunu söyleyen Akpınar, aynı zamanda Avrupa Acil Radyoloji Derneği (European Society of Emergency Radiology; ESER) gibi uluslararası organizasyonlar ile işbirliğinde olduğunu belitti. Prof. Dr. Akpınar, "Bu nedenle 2015 yılında Avrupa Acil Radyoloji Derneği, Acil Radyoloji Kongresi ile eş zamanlı olarak Ulusal Radyoloji Kongresi Antalya'da gerçekleştirildiği, aynı şekilde Avrupa Acil Radyoloji Derneği'nin hayata geçirdiği Acil Radyoloji Avrupa Diploması için gerekli müfredat hazırlıkları üzerinde çalışıyoruz. Genç meslektaşlarımızın bu sürece katılmaları ve bu diplomaya da sahip olmaları teşvik edilmelidir. Acil radyologlar olarak Acil Tıp Hekimleri ile de hem günlük pratiğimizde hem de ulusal ve uluslarası toplantılarda işbirliği halindeyiz. Bu işbirliği sayesinde hasta ve tetkik seçimi, raporlama konusunda ortak ve standart yaklaşım yanında güncel gelişmeleri takip edebilmekteyiz. Sonuçta ortak amacımız hayatı tehdit eden bir hastalıkla acil servise başvuran bir hastanın hızlı bir şekilde tanı alması ve uygun tedavi sonrası sevdiklerine kavuşmasıdır. Acil servislerde radyolojik değerlendirme yapılan hasta sayısı ve bu hastalara yapılan inceleme sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Bu nedenle hasta ve tetkik sayısının fazla olduğu merkezlerde acil radyolojik değerlendirme için sadece bu grup hastaların değerlendirmesinde görev alan Acil Radyologların sayısının da artması gerekmektedir. Yan dal sürecinin hayata geçirilmesi yanında çalışma koşullarının uygun hale getirilmesi ve teşvik edici uygulamalar sayı artışı için önemlidir" dedi.

Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Tamer Kaya da, her yıl 8 Kasım'da düzenlenen Uluslararası Radyoloji Günü'nün, bu yıl Acil Radyoloji teması ile kutlanacağını söyledi.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ