Vergi ve sigorta primlerine taksitlendirme düzenlemesinin gecikmesi iş dünyasını mağdur ediyor. Şirketler borçlarını ödemek için kanunun çıkmasını beklerken, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), alacakları tahsil için haciz uygulamaya başladı. İşadamları, personel maaşlarını ödemek için hesapta tutulan paraların bile bloke edildiğini belirtiyor.
Hükümetin vergi ve SSK prim borçlarını yeniden yapılandırma kararı almasına rağmen somut adım atılamaması iş dünyasını zor durumda bıraktı. Ekonomi yönetimi, iki aydır çalışmayı tamamlamadığı için birçok şirketin hesabına haciz geldi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) borçlu firmaların personel maaşını ödedikleri hesaba dahi elektronik haciz uyguladı. Prim borçlarını ödemek için yeniden yapılandırmayı bekleyen birçok firma hesapları bloke edildiği için soluğu bankada aldı. Bazı bankaların haciz sebebiyle telefonları kilitlenirken, işadamları SGK'nın hükümetin vergi ve sigorta prim borçlarını yeniden yapılandırma projesini baltaladığını söyledi.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın müjdesinin ardından prim borcunu peşin ödemeyle kapatmak için iki aydır hesabında para biriktirdiğini belirten bir işadamı, "Şirketimizin tüm hesapları SGK tarafından af beklenilmeden e-haciz yolu ile bloke edildi. Bizimle birlikte tanıdığımız birçok işadamının personel maaşları için hesapta tuttuğu paralar bile elektronik hacze uğradı." dedi.
'Şirketimizin kreDİbilitesi zedelendi'
Vergi dairesine gittiğini anlatan bir başka işadamı ise mükellefin mağdur olmaması için e-haczin durdurulduğuna yönelik bilgi aldığını kaydetti. İşadamı, "SGK bu konuda acımasız davranıyor. Peşin indiriminden yararlanmayı planlıyorduk. Bunun için de bir miktar para bulmuştuk. Şimdi şirketimizin de kredibilitesi zedelendi." diye konuştu. Çalışma kapsamında vergi alacakları yapılandırılarak mükelleflere taksit ve faizde kolaylık sağlanacak. SGK'nın prim alacağı aslı ve gecikme faizi ile birlikte toplam 47 milyar lirayı buluyor. 2008 yılındaki yapılandırmada yüzde 51 oranında başarı elde edilmişti.
Gelir İdaresi Başkanlığı'nca açıklanan vergi borçluları listesi üzerinden yapılan hesaplamalara göre, en borçlu ilk 7 bin mükellefin devlete 36,4 milyar liralık borcu var. Bunun 10 milyar 66 milyon lirası ilk 50 mükellefe ait. Vergi borcu toplamı, ilk 100 mükellefin 13 milyar lira, ilk 2 bin mükellefin 28,3 milyar lira, ilk 3 bin mükellefin 30,9 milyar lira, ilk 5 bin mükellefin 34,2 milyar lira borcu bulunuyor. Toplam vergi alacağı ise 40 milyar lira olarak hesaplanıyor. Gelir İdaresi, listedeki vergi alacaklarının bir bölümüne 'tahsili mümkün olmayan alacak' gözüyle bakıyor.