Pilotlar en çok kanserden ölüyor

TALPA Başkanı Gürcan Mantı pilotların en çok kanserin pençesine düşerek hayatlarını kaybettiklerini söyledi.

Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali Ali Sürmen Toplantı Salonu'nda başlayan çalıştaya pilotların yanı sıra Devlet Hava Meydanları, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü temsilcileri katıldı. Özel hayatlarını yaşayamayan pilotların fiziksel ve ruhsal olarak yaşadığı sıkıntılara değinen TALPA Başkanı Gürcan Mantı, pilotların aynı zamanda kozmik radyasyona bağlı olarak kanser hastalıklarına yakalandıklarına dikkat çekti.

SOSYAL HAYATIMIZ YOK

Meslekte ömürlerinin havada geçtiğini vurgulayan Mantı “Bizler maalesef pilotların ekonomik kazançlarının karşılığında neleri kaybettiğini yaşayarak öğrenmekteyiz. Sosyal hayatını feda eden, aile bağları zayıflayan ama en önemlisi sağlığını kaybeden bir meslek grubuna dönüşmek meslek örgütü olarak bizleri son derece rahatsız ediyor. Gelişen ve büyüyen sivil havacılığımızın oluşturduğu pilot arzı ve yabancı pilot sayısının tolere edilir düzeyi geçmesi, sadece ekonomik koşulları geriletmemekte aynı zamanda çalışma düzenini ve koşullarını da tehdit etmektedir. Sektör olarak ciddi ve bilimsel gerçekleri ters düz eden bir çelişkiyi yaşamaktayız. Sektördeki daralma ve şirketlerdeki küçülme dönemlerinde alınmasına alışkın olduğumuz bazı önlemler tam tersine büyüme sürecinde uygulamaya konulmaktadır. Uzun uçuş süreleri dinlenme sürelerinin yavaş yavaş azaltılması niteliğinin ve kalitenin deforme edilmesi uçuş programlarındaki değişiklikler nedeniyle artık değil aylık günlük dahi yapılamaz hale gelen özel hayat planlamaları pilotun sadece fiziksel dengesine etki etmekle kalmamakta ruhsal dünyasında da onarılmaz yaralar açmaktadır“ diye konuştu.

KANSERİN PENÇESİNDE KIVRANIYORUZ

Pilotların her yıl bin saat süreyle kokpitte hareketsiz kaldığını ve bel, boyun omurga rahatsızlıklarını yaşadıklarını belirten Mantı, kozmik radyasyona bağlı olarak bir çok meslektaşının kanserden öldüğüne dikkat çeken Mantı,” Bir ayda önce New York'a sonra Osaka'ya giden finali de en güney noktası Cape Town ile yapan bir pilotun sadece coğrafi değişimle sınırlı kalmamakta yorgunluk bitkinlik bozulan günlük ritim ve biyolojik saat ölümcül rahatsızlıkları da tetiklemektedir. Kozmik radyasyona ve uçuş aletlerinden yayılan elektromanyetik dalgalara, jet yakıtı buharına, ultraviyole ışınlarına maruz kalan pilotların en sık yakalandığı hastalığın kanser olduğunu neredeyse her hafta kaybettiğimiz meslektaşlarımızın acı haberleriyle öğrenmek bizleri derinden yaralamaktadır. Aşırı yorgunluk stares ve arkamıza aldığımız yolcuların sorumluluğunun yaşattığı sağlık sorunları giderek artmakta, kalp damar hastalıkları pilotlarda en sık rastlanan rahatsızlıkların başında gelmektedir. Yolcularımızı sevdiklerine kavuşturmak sıkıntılarımızı unuttursa da kalıcı sağlık sorunlarıyla birlikte yaşayacağımız gerçeği, mesleğe sağlıklı olarak başlayan bizlere uçuş yaşamımıza acı bir hatırası olarak kalmaktadır“ şeklinde konuştu. Mantı, bu sorunların çözümü için başta havayolu işletmeleri olmak üzer tüm sektöre önemli görevler düşmekte olduğunu da sözlerine ekledi.

KOZMİK RADYASYON ÖLÜME GÖTÜRÜYOR

Pilot ve kabin memurları gibi uçaklarda görev yapan ekibin yanı sıra çok sık uçan yolcular da kozmik radyasyonun pençesinde. Amerikan Sivil Havacılık Otoritesi FAA'in 1992'de yaptığı araştırmaya göre pilotlar ve kabin memurları her yıl nükleer santrallerde çalışan işçilerden iki kat daha fazla radyasyona maruz kalıyorlar. Çeşitli meslek grupları arasında yapılan araştırmada kansere yakalanma oranı diğerlerine göre pilotlar ve kabin memurlarında oldukça yüksek. Kozmik radyasyon nedeniyle uçuş ekiplerinde daha çok göğüs ve kemik kanserine rastlanıyor. Finli bilim adamlarının araştırmasına göre kadın kabin memurlarının göğüs kanserine başka işlerde çalışan hemcinslerine oranla yakalanma riski iki kat daha yüksek. Kozmik radyasyonun en riskli olduğu noktaların başında yüksek irtifalar ve kutuplar geliyor. Araştırmalar bu bölgelerdeki radyasyon riskinin iki kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Çünkü burada atmosferin koruyuculuğu azalıyor ve kozmik radyasyon ışınları tam olarak süzülemiyor. Yapılan araştırmalara göre her 3 bin metrede radyasyonun etkisi yaklaşık iki kat artıyor. Özellikle 9 bin metrenin üzerinde radyasyon etki oranı ciddi olarak artış gösteriyor. Bunun dışında uzaydaki meteor olayları da kozmik radyasyon oranını etkiliyor. Araştırmalara göre her 11 yılda bir radyasyon oranı en üst seviyeye çıkıyor.

ihlas.net.tr

Manşetler

DUYURU-4