18.Şubat.2011 Tarih ve 27850 Sayılı resmi gazetede yayınlanan “Yükseköğretim Kurumlarında Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasında Uygulanacak Usul Ve Esaslara İlişkin Yönetmelik” gereği üniversite hastanelerindeki öğretim üyelerinin bireysel gelir getirici faaliyet puanı (B puanı) mesai içi B1 ve mesai dışı B2 olarak aşağıdaki gibi tanımlanmıştır.
……
(7) Yapılacak ek ödemeye esas katkı oranlarının belirlenmesinde 5 inci maddede belirlenen; kurumsal katkı puanı (A puanı), bireysel gelir getirici faaliyet puanı (B puanı), eğitim-öğretim faaliyeti puanı (C puanı), bilimsel faaliyet puanı (D puanı) ve diğer faaliyetler puanı (E puanı) esas alınır. Kanunun 58 inci maddesinin (c) fıkrası kapsamında bulunan birimlerde söz konusu puanların tamamı kullanılır. Anılan fıkra dışındaki birimlerde ise yönetim kurullarınca, yükseköğretim kurumunun yapısı ve mali durumu göz önünde bulundurularak bir veya birden fazlasının kullanılmasına karar verilmek suretiyle belirleme yapılır.
……
(3) (B) Bireysel gelir getirici faaliyet puanı; Kurum içinde bireysel gelir getirici faaliyetlerden dolayı alınan mesai içi (B1) ve mesai dışı (B2) puanlarının toplamından oluşan puandır. Her bir döner sermaye birimi için Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanan “Gelir Getirici Faaliyet Cetveli”ne göre kişinin ürettiği hizmetlerden elde edilen puanlar kullanılarak hesaplanır.
……
“Bir üniversite hastanesinde mesai saatleri dışında, tıpta uzmanlık öğrencisi, uzman veya öğretim görevlisi tarafından yapılan hizmetler, ilgili hastanın başvurduğu bölümün öğretim üyesi hastanede bulunmamasına rağmen B2 puanı olarak ona yazılmaktadır. Örneğin resmi tatillerde, hafta sonu tatillerinde ve gece süresince ilgili öğretim üyesi üniversite hastanesinde bulunmamasına rağmen bu hizmetler B2 puanı olarak, bölümün o dönemde sorumlu olan öğretim üyesine yazılmaktadır.” İfadesi yukarıdaki yönetmeliğe göre veya başka bir yönetmeliğe göre yasal bir işlem olabilir mi?
Öğretim üyesi üniversite hastanesinde bulunmadığı sırada tıpta uzmanlık öğrencisi, uzman veya öğretim görevlisi tarafından hastaya verilen hizmetler, “öğretim üyesinin performans aktivitesi” olarak B2 puanı şeklinde öğretim üyesine yazılabilir mi?
Örneğin 7/24 saat çalışan acil servisin öğretim üyesi evinde uyurken, tatilde hastane dışında bulunurken sürekli çalışan ve hasta kabul eden birimde tıpta uzmanlık öğrencileri veya uzmanlar tarafından yapılan hasta hizmetleri bu öğretim üyesine B2 puanı olarak yazılabilir mi?
Başka bir örnek: 7/24 saat çalışan yoğun bakımların öğretim üyesi evinde uyurken, tatilde hastane dışında bulunurken sürekli çalışan birimde tıpta uzmanlık öğrencileri veya uzmanlar tarafından yapılan hasta hizmetleri bu öğretim üyesine B2 puanı olarak yazılabilir mi?
Mesai dışında sorumlu öğretim üyesi hastanede bulunmadığı sırada, tıpta uzmanlık öğrencileri veya uzmanlar tarafından yapılan hasta hizmetlerinin, tıpta uzmanlık öğrencileri veya uzmanlar üzerine yazılamayacağı, yönetmeliğin buna izin vermediği iddia ediliyor. Bu durum yasal mıdır?
“Üniversite hastaneleri SGK'dan elde ettikleri gelirleri, bu yolla bir kısım öğretim üyelerine haksız olarak dağıtmakta, kasalarına giren paranın kasalarında kalmasını sağlayamamaktadır.” İfadesi ağır bir suçlama mıdır? Yoksa bu uygulama ilgili yönetmeliklere göre doğru mudur?
Bu uygulamanın önlenmesi kurum zararlarını azaltıcı bir faktör olamaz mı? Eğer usul hatası olarak, bu ödemeler yapılmışsa, yaklaşık beş yıldan beri ödenen bu paraların geri alınması üniversite hastanelerinin zararlarını azaltması mümkün değil midir? Ayrıca görevi başında olmadığı için benzer performans gelirlerini almayan, farklı branş öğretim üyelerine karşı yapılan “haksızlık” da giderilmiş olmaz mı?
Denetimden sorumlu olanların durumu değerlendireceğine inanıyorum. Saygılarımla.
Bir öğretim üyesi - Medimagazin