Pedli annelerin nedeni

Zorlu doğum süreçleri kadınlarda idrar kaçırmaya neden oluyor. Özellikle iri bir bebeğin doğumu sırasında, çevredeki kaslarda belli oranda hasar oluştuğu için idrar tutamama riski çok artıyor

Günümüzde idrar kaçırma sorunu kadınlarda yoğun olarak görülüyor. İstanbul Haydarpaşa Numune Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Nurettin Aka; kadınlarda görülen idrarını tutamama sorunuyla ilgili soruları yanıtladı.
Normal doğum yapan kadınlarda idrar kaçırma olmazsa olmaz bir durum mu?
Her normal doğum yapanda idrar kaçırma gelişecek demek yanlış! Fakat iri bebek ve zorlu doğum süreçleri, çevredeki kaslarda hasara sebep olabildiğinden, bu riski artırmaktadır.

Sezaryenle doğum yapanlarda da bu sorun görülüyor mu?
Bazı çalışmalarda arada farkın olmadığı belirtilmiş. Fakat işin mekaniği ve olayı geliştiren sebepler düşünülürse, normal doğumlardan sonra bu şikayete daha sık rastlanmaktadır.

CİNSEL İLİŞKİNİN ETKİSİ YOK
Hamilelikte idrar kaçırma normal mi?

32'nci haftadan sonra; büyüyen rahmin mesaneye baskı yapmasına ve gebelikte değişen hormon yapısına bağlı olarak idrar kaçırma şikayetleri görülür. Bu şikayetler, doğumdan sonraki ilk 6 haftada da devam edebilir ama daha sonra düzelir.
Cinsel ilişkinin idrar kaçırmayı artırıcı etkisi var mıdır?
Cinsellik kendi başına idrar kaçırmaya neden olmaz. Fakat birliktelik sırasında idrar kaçıracağını sanan kadın; cinsellikten kaçmaya başlar.

CERRAHİ TEDAVİ GEREKEBİLİR
Sorunu gidermek için ameliyat şart mı?

Öksürme ve ağır kaldırma gibi karın içi basıncının arttığı durumlarda görülen idrar kaçırma tipinde cerrahi tedavi faydalı sonuç verir.

Ne zaman ilaç tedavisine başlanır?
Özellikle tuvalete yetişemeyip idrarını kaçıranlarda ilaç tedavisi faydalı olabilir.
Kronik sistit hastaları idrarını kaçırmaktan yakınırlar. Bu durum nasıl düzelir?
Sistit ve idrar yolu enfeksiyonları; mesane duvarındaki kasları uyarıp zamansız kasılmalarına neden olurlar. Bu da 'urge idrar kaçırma' tipidir. Bu durum ilaçla tedavi edilebilir.

İdrar kaçıranlara neler öneriyorsunuz?

Öncelikle kişinin yaşamına devam etmesini sağlayacak önlemler alınmalıdır. Örneğin; idrarı hapseden iç çamaşırları ve pedler ya da idrarı bir torbaya toplayan sistemler bir an önce kullanılmaya başlanmalı.
 

 

 

ELEKTRİK TEDAVİSİ KASI KUVVETLENDİRİR
'Fonksiyonel Elektriksel Uyarı' tedavisi nedir?
Bu tedavide; verilen düşük dozdaki elektrik akımları, pelvis taban kaslarını kuvvetlendirir ve sinirlerin uyarılmasını düzenler. Genellikle haftada iki kez, 20'şer dakika uygulanır. 10 hafta içinde önemli neticeler alınır.

MENOPOZDA ÖSTROJEN
İdrar kaçırma menopozda arttığına göre; östrojen hormonu alınmasının bir faydası var mıdır?

Mesaneyi örten zar tabakasının ve bunun altındaki dokunun uyarılarak dolaşımın artırılması ve bu şekilde düz kas yanıtının artırılması amaçlanır. Özellikle menopoz dönemindeki hastalar; lokal östrojen uygulaması tedavisinden fayda görebilirler.

GÜNDE ÜÇ KEZ KEGEL EGZERSİZİ YAPIN
Sporun bir faydası var mıdır?

Spor ile kasları canlı tutmak ve kilo kontrolünü sağlamak daha kolay olur. Biliyorsunuz fazla kilolu olmak, idrar kaçırma riskini artıran faktörlerden biridir. Egzersiz denince; Kegel egzersizlerini unutmamak gerekir.

Kegel egzersizleri nedir?

Kegel egzersizleri; kadınlarda vajina etrafını saran vajinal kasların güçlendirilmesi amacıyla yapılan pelvik kas egzersizlerine verilen isimdir. Temelde pelvik kasların kasılmasına ve gevşetilmesine dayanan bir egzersiz türüdür. "Pelvik kas hangisi?" diye sorarsanız; idrar yaparken, idrarı durdurmaya çalıştığınızda kullandığınız kaslar olarak tarif edilebilir. Pelvik taban kaslarını ilk başlarda üç saniye kasıp, üç saniye serbest bırakarak bu egzersizi yapabilirsiniz. Bu hareketleri günde üç defa 10'ar kez yaparsanız, 6-8 haftada tıbbi faydaya ulaşmaya başlarsınız.

PESSER HALKALARI VE TAMPON KULLANILABİLİR
Tampon yarar sağlar mı?

Menopoz sonrası kadınlarda vajinada kuruluk olabileceği için tampon kullanmak, uygulama açısından zor olabilir. Ama gerekli önlemler alındıktan sonra tampon kullanmak idrar kaçırma soruunda fayda sağlayabilir. Tampon; idrar kesesi boynuna baskı yaparak kişinin mesanesini kontrol etmesine yardımcı olur. Aynı baskı mantığı Pesser halkaları için de geçerlidir. Vajina boşluğuna yerleştirilen Pesser halkalarının kullanımı da kolaydır. 
 
ESRA TÜZÜN

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ