Parkinson hastalarının yeni umudu: Beyin pili

Hareket yavaşlığı, titreme gibi belirtilerle kendini gösteren ve yaşamı oldukça zorlaştıran hastalıklardan biri olan Parkinson, Doç. Dr. Hülagu Kaptan ile Yrd. Doç. Dr. Ahmet Hakan Ekmeçi tarafından beyin pili ameliyatıyla tedavi ediliyor.

Kaptan, yaptığı açıklamada, hastaların yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyen parkinson için önemli bir alternatif olan beyin pili ameliyatıyla hasta şikayetlerinde yüzde 70'e varan azalmalar görülebildiğini belirtti.

Bu konu üzerinde hem Londra'da hem de Zürih'te uzun bir eğitim aldığını ifade eden Kaptan, şunları kaydetti:

"Yıllardır bu alanda çalışıyorum. Türkiye'de sayılı merkezde yapılan bu ameliyatı şimdi Konya'da Selçuk Tıp Fakültesi Hastanesinde başarıyla gerçekleştirmekteyiz. Parkinson hastalarındaki hareket yavaşlığı, duruş bozukluğu ve titremeler yaşam kalitesini ciddi anlamda bozmaktadır. Su dahi içemeyecek durumda olan hastalara uyguladığımız beyin pili ameliyatıyla onların yaşam kalitelerini artırma noktasında önemli ölçüde başarı sağlamaktayız.. Hasta uyanıkken beyine açılan küçük bir delikten genellikle 2 ayrı noktadan 7-8 santimetre derine inen ve ömür boyu kalacak elektrotları sorunlu bölgelere yerleştiriyoruz. Kafatasının içinde ancak beynin dış kısmında olan elektrotun göğüs kafesinde bir bağlantısı bulunuyor. Aynı anda göğüse özel bir pil yerleştiriyoruz ve cilt altında geçirilen uzatma bağlantılarıyla elektrotları pile bağlıyoruz. Daha sonra bilgisayar aracılığıyla hastaya iyi gelecek parametreleri ayarlıyoruz. Bu pil aslında enerji kaynağı. Beyne gidiyor ve beyindeki olumsuz harekete yola açan hücreleri disipline edebiliyor. Yani beyin içindeki hücrelerin boşalımını engellemiş oluyor. Dolayısıyla hastanın istemediği, beyin kökenli olduğunu bildiğimiz bu hastalığa bağlı şikayetleri de azalıyor. Neredeyse gün boyu süren incelemeler ve ardından bu ameliyat sonucunda hastanın titremeleri ve şikayetlerinde yüzde 70'e varan azalmalar gözlemliyoruz. Bu da hastanın yaşam kalitesini oldukça arttıran bir gelişmedir."

Bu ameliyatı gerçekleştirirken oldukça titiz çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Hakan Ekmekçi ise ileri teknoloji gerektiren bu ameliyatı yaparken hem klinik olarak, hem cerrahi olarak, hem de nöroradyoloji olarak ince eleyip sık dokuduklarını bildirdi.

"Her parkinson hastası beyin pili hastası olmayabiliyor" diyen Ekmekçi, "Eğer hastalık ilaca karşı dirençli hale geldiyse, eğer hastanın yaşı genç ve altında başka bir nörolojik beyin hastalığı yoksa, bir kolunu kullanamayacak kadar titreme varsa, hareketlerinde ciddi yavaşlamalar var ise bir konsey eşliğinde ameliyata karar veriliyor ve gerekli girişimlere başlıyoruz. Ayrıca kişinin istemi dışında vücudunda kasılma ve pozisyon bozukluğu yani 'Distoni' rahatsızlığı olan hastalara da beyin pili ameliyatını yapıyoruz ve oldukça başarılı sonuçlar kaydediyoruz" dedi.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ