Para mikrop saçıyor

Tifo, hepatit A, dizanteri, ishal, grip, parazitsel hastalıklar ve hatta tüberküloz... Tüm bu hastalıkların temas ettiğimiz kâğıt ve metal paralardan kaynaklanabileceğini biliyor muydunuz?

Yaşamsal ihtiyaçlarımızı karşılamak için kullandığımız paralar, hijyen kurallarına dikkat edilmediğinde yaşamımızı tehdit eder hale gelebiliyor. Günlük hayatımızın vazgeçilmez parçası olan paralardan mikropların nasıl bulaştığını ve bu mikroplardan nasıl korunması gerektiğini Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Uzun anlattı:


EŞYALARIMIZ GİBİ TEMİZ TUTULMALI


Kağıt ve bozuk paralar, dışkı yoluyla çıkıp ağız yoluyla bulaşabilen bütün mikropları barındırmaktadır. Bu nedenle paralar sadece maddi varlık olarak görülmemeli, günlük kullanılan eşyalar gibi temiz tutulması gereken nesneler olarak görülmelidir. Kağıt ve bozuk paralar, elden ele dolaştığı için dışkı yoluyla çıkıp ağız yoluyla bulaşabilen bütün mikropları barındırmaktadır, bu da tifo, hepatit A, dizanteri, çeşitli ishaller, grip, parazitsel hastalıklar, şarbon ve hatta tüberküloz gibi hastalıkların yayılmasına yol açmaktadır.


NASIL ÖNLEM ALMALI?


Paraların yiyecek ve içeceklerle temasının mutlaka engellenmesi gerekmektedir. Örneğin; kasaplar et kesmekte daha sonra da müşterilerinden parasını almaktadır. Bu durumda, hayvan ürünlerinden kasapların ellerine ve daha sonra paraya şarbon bulaşma riski çok yüksektir. Mikropların solunum yoluyla alınması durumunda insanlarda bağırsak şarbonuna yol açma riskleri bulunmaktadır.


SAYARKEN PARMAK ISLATILMAMALI


Paralardan mikrop kapmamak için para sayma konusuna da son derece dikkat edilmelidir. Para sayarken parmaklar tükürükle ıslatılmamalı, pul ve zarf gibi maddeler tükürükle yapıştırılmamalıdır. Para ile temas eden eller ise mutlaka yıkanmalıdır. Bu arada çocukların paraları ağızlarına götürme alışkanlığının da mutlaka engellenmesi gerekmektedir. Çocuklar iyi bir hijyen eğitiminden geçirilmeli ve özellikle paraları kirli kabul edip, kullandıktan sonra el temizliği yapmayı öğrenmeleri sağlanmalıdır.

 

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ