Yazdır Hiç beklenmedik bir anda bulunduğu ortamda bir olayla karışılarak çok tepkili bir şekilde davranan sıkıntıya giren ve dehşete kapılan kişilerin yaşadığı olaya panik atak denilir.
Bu anda yaşanan olaya panik nöbetide denilebilir. Kriz geçirme olaylarına da benzeyen panik atak anında başlar ve ne zaman biteceği belli olmayan bir olaydır. Panik atak başladığı andan itibaren çok tehlikeli boyutlara ulaşabilir bazen. Panik atak görülmesinin en başta gelen sebepleri korkmak ve tehlike sezmektir. Panik atak yaşandığı zaman kişi kendi içerisinde korkuya kapılır ve o anda hiçbirşey düşünemez hale gelebilmektedir. Kişi bu korkuyla birlikte o ortamdan koşarak kaçmak ister ne yaptığını bilemez haldedir.
- Çarpıntı, kalp atımlarının duyumsama ya da kalp hızında artma olması
- Terleme
- Titreme ya da sarsılma
- Nefes darlığı ya da boğuluyor gibi olma duyumları
- Soluğun kesilmesi
- Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkıntı hissi
- Bulantı ya da karın ağrısı
- Baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecekmiş ya da bayılacakmış gibi olma
- Derealizasyon (gerçekdışılık duyguları) ya da depersonalizasyon (benliğinden ayrılmış olma)
- Kontrolunu kaybedeceği ya da çıldıracağı korkusu
- Ölüm korkusu
- Paresteziler (uyuşma ya da karıncalanma duyumları)
- Üşüme; ürperme; ya da ateş basmaları.
Bahsettiğimiz korkulardan 4 taneden daha fazlası bir anda gelişen olaylardan ötürü ortaya çıkmaktadır. Bu gelişen olaylar karşısında hızla büyüyen korku dehşete dönüşür ve o kişide büyük bir rahatsızlık meydana getirir.
Panik atak çok tehlikeli bir nöbet olabilir bazen ölümle bile sonuçlanabilir. Çünkü o anda insan ne yaptığını bilemez durumada gelebilmektedir. Panik atakdan kurtulmak için ilaç kullanabilir. Bunun dışında panik atağı yenmek için tehditlere karşı kendinizi alıştırmanız gerekmektedir. Psikoterapi, hipnoz gibi tedaviler farklı yöntemlerdendir. Panik bozukluk tedavisi ihmal edilmemelidir. Bir an önce panik atak konusunda deneyimli kişilerle irtibata geçip bu nöbet üzerinde yoğunlaşıp iyileşmeyi deneyiniz.