Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Özel ve Üniversite Hastanelerin TİG Sistemine Veri Göndermesi hakkında genelge yayımlandı, (Ekler güncellendi);
T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Sayı: 16304150/010.06.02/21217
Konu: Özel ve Üniversite Hastanelerin TİG
Sistemine Veri Göndermesi hk.
GENELGE
2013/10
Bakanlığımızca 2009 yılından başlatılan Teşhis İlişkili Gruplar (TİG) çalışmaları geldiğimiz nokta itibariyle tüm sektörü kapsayacak şekilde bir alt yapıya kavuşmuştur. Bu çerçevede Bakanlığımıza bağlı hastaneler, üniversite hastaneleri ve özel hastanelere TİG çalışmalarının temelini oluşturan klinik kodlama için ICD-İ0-AM tam sınıflaması ve sağlık işlemleri sınıflamalarının kural ve uygulama, yöntemleri dahilinde eğitimler verilmiştir. Bakanlığımıza bağlı ve TİG sistemine dahil olan hastaneler TİG veri giriş sisteminden uzun süredir düzenli olarak veri göndermektedirler ve göndermeye de devam edeceklerdir. Buna paralel olarak Teşhis İlişkili Gruplar çalışmasında tüm sağlık sektörünün yer alması büyük önem arz etmektedir.
Buna göre; 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK)'nin "Bilgi toplama, işleme ve paylaşma yetkisi" başlıklı 47. Madde I. Fıkrada "Bakanlık ve bağlı kuruluşların, mevzuatla kendilerine verilen görevleri, e-devlet uygulamalarına uygun olarak daha etkin ve hızlı biçimde yerine getirebilmek için, bütün kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarından; sağlık hizmeti alanların, aldıkları sağlık hizmetinin gereği olarak ilgili sağlık kurum ve kuruluşuna vermek zorunda oldukları kişisel bilgileri ve bu kimselere verilen hizmete ilişkin bilgileri her türlü vasıtayla toplamaya, işlemeye ve paylaşmaya yetkilidir." 3. Fıkrada "Bakanlık ve bağlı kuruluşları, mevzuatla kendilerine verilen görevleri yerine getirebilmek için gereken bilgileri, kamu ve özel ilgili bütün kişi ve kuruluşlardan istemeye yetkilidir. İlgili kişi ve kuruluşlar istenilen bilgileri vermekle yükümlüdür." hükümleri yer almaktadır. Bu kapsamda; tüm özel hastaneler ve üniversite hastanelerinin de 1 Eylül 2013 tarihinden itibaren sisteme düzenli bir şekilde hasta verilerini göndermeleri gerekmektedir.
TİG çalışmaları kapsamında yatan hastaların tam ve cerrahi girişimlerinin kodlanmasının kolay ve hatasız bir şekilde yapılabilmesi için hastane bünyelerinde klinik kodlamacılara ihtiyaç bulunmaktadır, Bakanlığımızca veya Bakanlığımızca yetki verilen üniversitelerce verilecek eğitim sonrasında kodlamada görev alacak personelin; Tıbbi Sekreterlik ve Dokümantasyon Bölümü mezunu olan Tıbbi Sekreter kadrosunda olması uygun olacaktır.
Söz konusu klinik kodlama eğitimini almış personeli bulunmayan özel ve üniversite hastanelerine yönelik klinik kodlama eğitimi düzenlenmesi de planlanmaktadır. Eğitime katılacak olan personel bilgilerinin panel.tig.saglik.gov.tr hastane yöneticileri tarafından doldurularak 28.06.2013 tarihi mesai bitimine kadar bildirim yapmaları gerekmektedir. Hastane yöneticilerine ait şifrelerin temini için ekte yer alan ve www.tig.saglik.gov.tr adresinden ulaşılabilecek Hastane TİG yönetici Formunu doldurarak mail ile tigteknikdestek@saglik.gov.tr yollamaları gerekmektedir.
Tüm ilgili hastanelerin bu çerçevede gerekli önlemleri alarak zamanında TİG veri girişlerini yapmaları hususunda;
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
Prof. Dr. Nihat TOSUN
Bakan a.
Müsteşar
EKLER:
1- TİG Hastane Yönetici Bilgi Formu
DAĞITIM:
Gereği:
1- 81 İl Valiliği (İl Sağlık Müdürlüğü)
2- Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı
Genelgenin aslı için tıklayınız
TİG Hastane Yönetici Bilgi Formu için tıklayınız
Kaynak: www.saglikaktuel.com