"Özel muayenehaneler saadet zinciri gibi"

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Çetin Lütfi Baydar, Sağlık Bakanlığı tarafından Meclis'e sevk edilecek 'Tam Gün Yasası'nı desteklediklerini söyledi.

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Çetin Lütfi Baydar, Sağlık Bakanlığı tarafından Meclis'e sevk edilecek 'Tam Gün Yasası'nı desteklediklerini söyledi.

Baydar, doktorların özel muayenehanelerinin 'saadet zinciri' gibi olduğunu ileri sürerek, "Bu iş savcının dışarıda avukatlık yapmasına benziyor. Yasayla birlikte bu zincir kırılacaktır." dedi.

Lütfi Baydar, gazetecilere yaptığı açıklamada; Meclis'e sevk edilmeyi bekleyen söz konusu yasa ile devlet hastanelerinde uygulanan 'performans sistemi'nin üniversitelerde de geçerli olacağını kaydetti.

Devlet memuru olan bir insanın aynı zamanda özel muayenehane çalıştırmasını ahlaki bulmadığını ifade eden Baydar, bunu hiçbir zaman desteklemediğini dile getirdi.

Baydar, "Kamudaki doktorlar, üniversite, özel, devlet hastanesi ya da muayenehane arasında tercih yapmak zorunda kalacak. Hekimlerin büyük kısmının özel kliniğini kapatması bekleniyor. Böylece hastalara, "Önce muayenehaneme gel" diyen uzmanların dönemi kapanacak." diye konuştu.

Baydar, vatandaşın özel muayenehaneye gitmek durumunda kalmayacağını, üniversite hastanesinde de devlette olduğu gibi sıraya girip tedavi olabileceğini aktardı.

Yasasının olumsuz ve eksik yönü olabileceğini bunun da zaman içinde telafi edilebileceğini ifade eden Baydar, doktorların kazanacağı paradan ziyade ortadaki etik olmayan ahlaki durumun ortadan kalkacağını kaydetti.

Çetin Lütfi Baydar, şöyle devam etti: "Önemli olan burada 'muayenehane zincirini', 'saadet zincirini' kırmak. Sağlık Bakanlığı'nı bu konuda destekliyoruz. Hem özel muayene işletsin para alsın, hem hastanede yatağında muayene etsin. Sonra 'haftada bir tekrar muayenehaneme gel' desin. Bunu vatandaş yaşadı. Her birimizin bir yakını mutlaka yaşamıştır bunları."

SDÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Süleyman Kutluhan da yeni yasanın üniversite hastanelerine fayda sağlayacağına dikkat çekti.

Muayenehanecilikte de ciddi bir sağlık hizmeti yürütüldüğünün altını çizen Kutluhan, "Bu durum bazı öğretim görevlilerinin de hastaneden ayrılmasına neden olabilir. Bu daha çok cerrahi branşları ilgilendiriyor. Üniversiteler çok iyi doktorlarını kaybedebilir, ancak bakanlığın bunun önün geçmek için bir takım desteklemeler yapacağını düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

YENİ UYGULAMANIN GETİRDİKLERİ
Doktorlar, tedavi ettikleri hasta sayısına göre ücretlendirmeye tabi tutulacak. Doktorlar, üniversite, özel, devlet hastanesi ya da muayenehane arasında tercih yapmak zorunda kalacak. Hastalar ortalama 75 TL'lik 'öğretim üyesi farkları' alınmadan doçent ya da profesöre muayene olabilecek. Hekimler birden fazla sağlık kuruluşunda çalışamayacak.


Memurlar.net

Manşetler