Özel hastanelerin, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Sağlık Bakanlığı'na yaptığı 'geçinemiyoruz' baskısı işe yaradı. Hükümet, özel hastanelerin, "SGK'nın muayene, ameliyat, tahlil ve tetkik fiyatlarını ya da hastadan alacağımız farkları artırın" talebinden, hastadan alacağı farkı artırmayı seçti. Özel hastanelere zam getirecek düzenleme Torba Kanun Tasarısı'na girdi. Tasarının yasalaşması halinde özel hastanelerin vatandaştan aldığı en fazla yüzde 90 olan fark oranı, yüzde 200'e çıkıyor. Yani özel hastaneler, SGK'nın bin lira ödediği hizmet için vatandaştan maksimum 900 lira fark alabilirken, şimdi bu rakamı 2 bin liraya kadar çıkartabilecek. Yeni uygulamayı özel hastaneler isterse uygulamaya sokacak. Yüzde 200 fark hastanenin alabileceği tavan ücret olacak. Ayrıca her hastane bu farkı talep edemeyecek. SGK'nın kriterlerine göre; hastaneler verdiği hizmete göre sınıflandırılıp ona göre fark alabiliyor. Yani şu anda yüzde 30 fark alan hastane en fazla yüzde 60, yüzde 90 fark alabilen hastane ise en fazla yüzde 200 fark alabilecek.
KABİNEYE GELİYOR
Tasarının yasalaşması, özel hastanelerin zamlı tarifeye geçebilmesi için yeterli olmayacak. Kanunun ardından, Bakanlar Kurulu'nun özel hastanelerin farklarını artırmaya yönelik karar vermesi beklenecek.
HÜSNiYE ORAL / Takvim
Sağlık Aktüel Bilgilendirmesi
Meclise sunulan Kanun Teklifi;
5510 Sayılı Kanunun Mevut 73. Maddesi;
MADDE 73- (Değişik: 17/4/2008-5754/45 md.)
Bu Kanuna göre sağlık hizmetleri, Kurum ile yurt içindeki veya yurt dışındaki sağlık hizmeti sunucuları arasında yapılan sözleşmeler yoluyla ve/veya bu Kanun hükümlerine uygun olarak genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucularından satın aldıkları sağlık hizmeti giderlerinin ödenmesi suretiyle sağlanır.
Kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki vakıf üniversiteleri dahil sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularınca, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen sağlık hizmetleri bedeline ek olarak, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerden sağlık hizmeti sunucularının giderleri ve ürettikleri sağlık hizmetlerinin maliyetleri, yapılan sübvansiyonlar gibi kriterler dikkate alınarak bu bedellerin bir katına kadar alınabilecek ilave ücretin tavanını belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir. Bu tavan dahilinde alınabilecek ilave ücret oranları Kurumca belirlenir.