FETÖ hastanelerinin devralınması sonrasında Sağlık Bakanlığı personeli bu hastanelere kaydırıldı. Personel sayısının yeterli olmadığı hastaneler için ise açıktan atama kurası açıldı. Bu atamalar ile ilgili detayları paylaşan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, Medimagazin'e "Bin 400 kadar açıktan atama için kadro açıldı. Bu açıktan atamada özellikle özel sektörde çalışmış ve tekrar devlete dönmek isteyen kişiler de vardı. Açıktan atamalar genelde Doğu ve Güney Doğu’ya yapılır. Bu sefer politikayı değiştirdik. İstanbul ve İzmir de dahil bu hastanelere açıktan atama için kadro açtık." açıklamalarında bulundu.
Gümüş, açıktan atama dışında sözleşmeli hekim de alınacağını ve bu başvuruların Genel Sekreterliklere yapılabileceğini, personel istihdamı sırasında devlet hükümlülüklerinde bazı değişikliklerin yapıldığını ve eksiklik olan bölgelere kadro açıldığını bildirdi.
Görevden almalar sonrasında Batı ve Orta Anadolu’da oluşan açığın kapatılmasının daha kolay olduğunu söyleyen Gümüş, Doğu’daki açığa alınan personel sayısının fazla olması nedeni ile bu bölgelerde zorlanıldığını ifade etti.
Özel sektördeki hekimler tekrar kamuya alınacak
Atamalar için özel sektördeki hekimlerin yeniden kamuya dönmesi için yapılan çalışmalara değinen Gümüş, "Prastiyen hekimlerin bir kısmı istifa edip TUS’a çalışıyor, uzman hekimlerin bir kısmı ise ya atanmayı bekliyor ya da özel hastanede kadrosuz çalışıyor. Bu konuda özel sektörü ile Sayın Bakanımız görüşme yaptı ve özel sektör uyarıldı. Bakanlığın bilmediği alanlarda bulunan yaklaşık 4 bin 500 hekim bulunuyor. Bu hekimler için süratle talimat verdik ve kamuya dönmelerini sağlıyoruz. Bu hekimleri ya açıktan atama ile ya da sözleşmeli olarak kamuya almaya çalışıyoruz." açıklamalarında bulundu.
Bu bölgelere giden ek ücret alacak
Başbakanın pazar günü açıklayacağı pakette, beşinci ve altıncı bölgelere gidenlerin döner sermayeden ayrı olarak ek ücret almalarını da sağlanacağına da değinen Gümüş, "Biz buna hemşireleri de dahil ettik. Başbakanlığımız değerlendirme yapacak. Şu anda bu bölgelerde 11 bin personel var, 11 personel daha kanunla aldık ve sayı 22 bin oldu. Ama bütün beşinci ve altıncı bölgelere atama için 11 bin personele daha ihtiyacımız var ve bunu talep ettik. Buraya giden hemşire, pratisyen hekim, uzman hekim daha fazla ücret alacak ve lojmanı da varsa çok rahat bir şekilde yaşayacak." dedi.
Özel sektörde 'kadro doğurmak'
Özel sektördeki kadrolara müdahale edildiği bilgisini veren Gümüş, "Özel sektörde kadroları kitledik. Eskiden burada full-time iken başka yerde de part time çalışabiliyordun. Sonra hekimler, o part-time çalıştığı yerde kendine uygun bir kadro oluşturarak oraya geçiyordu. Biz buna kadro doğurmak diyoruz." dedi ve şunları ekledi:
"Bunun önüne geçmek için, hekimin başka hastanede part-time çalışması için özel hastanelere kadroyu Bakanlık verecek. Türkiye’de zaman zaman planlamaları revize etmek gerekiyor. Kamuda doygunluk artarsa tekrardan özel sektöre girişleri artırabiliriz. Kamuda olmayan bir branşın bir ilde, özelde olması dengeleri bozabiliyor. Vatandaş sıkıntı yaşayabiliyor. Tüm hizmetlerin öncelikle kamuda verilmesi gerekiyor."
Gümüş, sözleşmeli personel olarak çalışmak için Genel Sekreterliklerin Kamu Hastaneleri Kurumu’na bilgilendirme yaparak sözleşme imzalayabileceği ve sözleşmeli hekimlerin görev yaptığı yerde bir süre sonra kadro alabileceği bilgisini verdi.