Dünya Gazetesi ile Özel Hastaneler Platformu özel sağlık sektörünün sorunlarını masaya yatırdı. Yeni yasalar ve yönetmeliklerin yarattığı sorunlar ile çözüm önerilerinin tartışıldığı toplantıda Tam Gün Yasası' olarak bilinen düzenlemenin özel sağlık kuruluşlarının hekim çalıştırmasını zorlaştırdığı ve uygulamanın esnetilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.
Dünya Gazetesi ile Özel Hastaneler Platformu özel sağlık sektörünün sorunlarının masaya yatırdı. Toplantıda, Tam Gün Yasası, trafik kazaları ve acil servis tedavilerinde yapılan ödemeler, Planlama Yönetmeliği, Tamamlayıcı Sağlık Sigortası, ve hastanelere getirilen puanlama sistemlerinin yarattığı sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı. Dünya Gazetesi Ankara Temsilcisi Ferit B. Parlak ile Özel Hastaneler Platformu Başkanı Mehmet Altuğ'un yönettiği yuvarlak masa toplantısına katılan özel hastane yöneticileri, gündemdeki 5 önemli soruna ilişkin çözüm önerilerini dile getirdi.
Platformu üyelerinin belirlenen 5 ana sorun ve bunların çözümüne ilişkin önerileri şöyle: Toplantıya özel Hastaneler Plfatformu adına Opr. Dr. Necmettin Din, Uzm. Dr. Kadri Demirel, Uzm. Dr. Adil Tanık, Opr. Dr. Mete Aldan, İrfan Güvendi, Dr. Eyüp Çetin, Opr. Dr. Esat Mehmet Arslan, Dr. Mehmet Altuğ, Uzm.Dr. Sukru Yücel, Dr. Hidayet Çınar, Haluk Ok ve Opr. Dr. Turkcan Coşkun katıldı.
İSTE SIKINTI YARATAN UYGULAMALAR
Planlama: Planlama Şubat 2007'de Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yönetmelik değişikliği ile özel sağlık sektörünün gündemine girdi. Yönetmelik değişikliğine göre 2008 Ekim ayında planlama İle ilgili genelge yayınlanacağı ifade edilse de bugüne kadar genelge yayınlanmadı. Halen planlama kriterleri ile İlgili çalışmalar yapılırken, bir yandan da özel sağlık sektörünün içinde bulunduğu acil sorunlara kısmi de olsa çözüm üretilebiliyor. Planlama nedeniyle halen özel sağlık sektöründe doktor alımı, branş eklemesi, tıbbi cihaz alımı gibi işlemler yapılamıyor.
Puanlandırma: Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 13 Kasım 2009 tarihinde yayınlanan Özel ve Vakıf Hastanelerinin Puanlandırılması Hakkında Yönerge ile özel hastanelerin puanlandırılması ve bu puanlandırma sonucunda alacağı fark ücretinin belirlenmesi planlandı. Puanlandırma 150 Puan Hizmet Kalite Standartları, 100 Puan Hasta ve Çalışan Güvenliği, 100 Puan Kapasite, 100 Puan Çalışan Hakları ve Hukuki Sorumluluklar ve 550 Puan da Hastane Hizmet Dilim Endeksi olmak üzere 1000 puan üzerinden belirlenmektedir. Hastaneler alacakları puanlara göre % 70'e kadar fark ücreti alabiliyor.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası: Geri ödeme kurumlarının ödediği işlemlerin dışında kalan miktarların, çeşitli paketler İle ödemesini gerçekleştiren bir sağlık sigortası türü. Tamamlayıcı sağlık sigortasının devreye girmesiyle GSS'nin belirlediği ödeme kapsamı dışında kalan işlemler ve sağlık kuruluşlarının talep ettiği farklar hastanın sigortası kapsamında otokontrol yapılmak suretiyle sigorta tarafindan ödenmesi öngörülüyor.
DR. MEHMET ALTUG
Özel Hastaneler Platformu Yönetim Kurulu Başkanı - Lokman Hekim Sincan Hastanesi Başhekimi -Ankara
-----------------------------------------------------------------------------------------
'Kadrolara getirilen sınırlama esnetilmeli'
Tam Gün Yasası: Tam Gün Yasası'nın asıl amacı bıçak parası olayını kesebilmek.
Ancak bunun yanında acildeki doktorların çoğu aile hekimi oldu, bu sıkıntılı bir durum. Önemli olan hasta mağduriyetinin ortadan kaldırılması. Aile hekimliği yapanlar acilde de çalışabilmeli. Kısmi zamanlı hekim kamuya geçtiği zaman yerine kadro olmadığı için özel hastanelerde sıkıntı yaşanacak.
Trafik kazaları ve aciller: 1.5 yıldır bu konuda sıkıntılıyız. Kamuoyu bu konuda yeteri kadar bilgilendirilemedi. Şu anda trafik kazalarının tedavisiyle ilgili tam bir dram yaşanıyor. Eğer trafik kazasında yaya hatalıysa bunun parasını devlet ödemiyor. Hastaneler parasını alamadığı için fatura edemiyor. Birçok hastane kişi başı 20-30 bin liraya kadar çıkabilen tedavi masraflarını faturalandıramadı. Adamın kafasına saksı düşse ödüyor ama trafik kazalarını ödemiyor.
Diğer konu acilden fark ve kanlım pay alınamaması. Bu durumda vatandaşlar da fark ücreti ödememek için hastanelere hep acil servisten giriş yapmak istiyor. Oysa tadavide en zor ve pahalı olan kısım acil. En az ücret alman yer de aciller.
Planlama: Sağlık Bakanlığı sözkonusu yönetmelikle bir anlamda, "Dilediğiniz gibi kendi içinizde oynayabilirsiniz, ancak bunun dışına çıkamazsınız" diyor. Biz sektörde planlamaya karşı değiliz.
Ama kamuda neden planlama yapılmıyor? Biz hastanemizi açıp kardiyoloji ünitesini kurduktan sonra, yakınımızdaki devlet hastanesine 4 tane kardiyolog atandı. Planlama yöntemiyle kadrolara getirilen kısıtlama kaldırılsa bile bizim kadromuzda en fazla 5-6 tane artış olur. Bu rakam toplamda büyük sıkıntı yaratmaz bile. 2007'de 'Tıp merkezlerini SGK'ya açarsanız ciddi risk olur. Bunu planlamanız lazım" dedik. Tıp merkezlerindeki doktor sayısı 6 ayda 2 katına çıktı. En az yüzde 10-15 kadro açılımı olmalı. Verimli çalışılan kadrolarda artış olmalı. Bunu özel sektör zaten yapar, yani verimli kadroyu artırıp verimsiz kadro azaltılabilir. Sağlık Bakanlığı yayınladığı planlama genelgesi ile hekim sayısı yatak sayısının 3'te 1'ini geçemez gibi bir durum ortaya koydu. Bakanlığın her zaman özel hastanelerin gereğinden fazla personelle çalışarak, maliyeti artırdığına yönelik ithamları vardı.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ve Finansman: Özel sektörün yaptığı sağlık yatırımları ülkenin bir kazanımıdır. Bu gücü kullanmak lazım.
Tamamlayıcı sağlık sigortası Sağlık Bakanlığının ve sayın Başbakan'ın da endişesi olan hastadan yüksek ücret alınmasının önüne geçecek bir uygulama.
TSS bizi de kamuyu da hastayı da rahatlatacak bir uygulama.
Puanlandırma: Hastanelere getirilen puanlandırma fark ücretlerini belirlemek üzere çıkarıldı. Bu puanlama iki defa yapıldı. İlk çıkan puanlandırmaya gelen itirazlar üzerine yeniden hesaplandı. Bir puanlandırmanın fark ücretlerine endekslenmesine baştan bu yana karşıyız.
UZM.DR. ŞÜKRÜ YÜCEL
Fuar Hastanesi Başhekimi - Afyon
--------------------------------------------------------------------------------
Tam Gün Yasası'na biz müdahil olmamalıyız'
Tam Gün Yasası: Bakanlık hemen her yerde Tam gün yasasını gündeme getiriyor. Tamam halen part-time görev yapan ve bunu suiistimal eden doktorlarımız var. Ancak düzenleme zaten kamuda ve üniversite hastanelerinde çalışan meslektaşlarımızın gündeminde. Özel sağlık sektörünün bu düzenlemeye karşı çok müdahil olmaması gerekir.Tam gün yasasının yüzde 50 zararı olacaksa, yüzde 50 katkısı da olacaktır. Part time hekimler kamuyu seçse de tamamen özel sektörü tercih edecek hekimler de olacaktır.
Planlama: Son dönemlerde sağlıkla ilgili bir genelge yayınlanınca heyecanlanıyorsunuz, bir şey var mı diye. Hiçbir şey göremiyorsunuz. Planlamanın ruhuna aykırı çok genelge yayınlandı. Ya planlama yönetmeliği delik deşik edilmesin ya da serbest bırakılarak sektör kendi düzenini yapsın.
Puanlandırma: Puanlandırma gerekli miydi ? Kalitenin teşvik edilmesi gerek. Bunu destekliyoruz. Ama ayağımız bağlanıyor gelişmemize izin verilmiyor. Biz her alanda rahat hareket edinceye kadar etiketlenme yapılmamalı.
İRFAN GÜVENDİ
Lokman Hekim Hastaneleri Genel Müdürü - Ankara
-------------------------------------------------------------------------------
'Kazalar için fon oluşturulup yönetimi SGK'ya verilebilir'
Tam Gün Yasası: Tam Gün Yasası artık çıktı ve bu yasanın toplumda kabul gördüğü anlaşılıyor. Özel sağlık sektörü olarak Tam Gün Yasası ile acil sağlık hizmetlerinde büyük aksaklıklar yaşanabileceğini düşünüyoruz. Bizim için önemli olan bundan sonra Sağlık Bakanlığı'nın ortaya koyacağı uygulamalardır. Özellikle part-time kadrolar için nasıl bir ugyulamaya gidileceğini merakla bekliyoruz.
Trafik Kazası ve Aciller: Trafik kazası geçiren bir yayanın hatalı olması halinde hastane ücretlerinin SGK tarafından ödenmemesini doğru bulmuyorum. Bu hukuki ve insani bir uygulama değildir. Hepimiz birer yayayız ve her an herkesin basma bu tür talihsizlikler gelebilir. Sayın Başbakan'ın bu uygulamadan haberi olmadığını düşünüyorum. Bilgisi olsa bu anlamsız uygulamaya izin vermeyeceğine inanıyorum.
Sosyal güvencesi olanların tedavi masraflarının SGK tarafından, sosyal güvencesi olmayanların giderleri ise bütçeden tahsil edilmek kaydıyla yine SGK tarafindan karşılanmalıdır. Bu arada araçla meydana gelen kazalardaki bürokrasi de ortadan kaldırılmalıdır. Vatandaş en sıkıntılı anında hastane acillerinde evrak tamamlamak zorunda kalıyor. Bu konudaki önerimiz şudur: Sigorta poliçelerindeki bedeni zararla ilgili prim tamamen SGK'ya aktarılabilir. Böylece de SGK tüm trafik kazası ödemelerini bu kaynaktan karşılayabilir.
OPR. DR. ESAT MEHMET ARSLAN
Özel Hastaneler Platformu Başkan Yardımcısı -Akademi Hastanesi Başhekimi - Konya
--------------------------------------------------------------------------
'Hekimlerin çalışma saatine getirilen sınırlama kalkmalı'
Tam Gün Yasası: Özel Sektöre ve kamuya eşit yaklaşılması gerekir. Tam gün yasası ile Sağlık Bakanlığı hastanelerinde çalışan doktorlar 20 saat de çalışabilir, pazar günü de çalışabilir, herhangi bir engel yok. Oysa özel hastanelerde haftalık 45 saat sınırlaması var. Ben bunun mantığını anlamakta güçlük çekiyorum. Özel sektörde çalışma saatlerine getirilen kısıtlamalar kaldırılmalıdır.
Trafik Kazası ve Aciller: 18 yaş altı, hamileler sosyal güvencesi olmasa da güvence altında. 25 yıl sigorta ödemiş olsanız da trafik kazasında bu ödemeleriniz işe yaramıyor.
Planlama: Daha yumuşak ve özel tedbirler getirilmeli. Belirli oranda esneklik sağlanmalı. Her taraftan baskı olmamalı. Maliyetler arayor. Bu denge için kardan taviz veriliyor, sonra zarar başlıyor.
Hekim sayısında kısmı artış, branş değişimi gibi esneklik verilmeli. Hekim ihtiyacını ispat edenler için artış sağlanmalı veya branş yeteri kadar hizmet sağlayamıyorsa branş geri alınmalı. Herkese adil davranılmalı.
Puanlandırma: Kalite çalışmalarının yaptığınızda 1000 puanın en fazla 250 puanının karşılıyabilirsiniz. Bunun dışındaki puanlan yatak sayınızdan doktor sayınızdan ödediğiniz sigortadan yapağınız işlemden yapılan hesaplama ile ortaya çıkıyor. Ama siz kapasitenizi artıramayınca D grubunda iseniz istediğiniz kadar çaba sarfedin grubunuzu değiştiremiyorsunuz.
UZM. DR. KADRİ DEMİREL
Akropol Hastanesi Başhekimi Ankara
-----------------------------------------------------------------------------
'Bir araya gelip maliyeti aşağı çekmeliyiz'
Tam Gün Yasası: Bizim yapmamız gereken Tam Gün Yasası bize neler getirecek ve biz buna karşı senaryoları konuşmamız lazım. Örneğin merkezi uygulamalara geçip, merkezi sterilizasyon üniteleri kurulabilir.
Sağlık Bakanlığı, demografik yapıya bakmadan hangi ilde, hangi nüfus yoğunluğunda ne kadar hekim çalıştırılacağını belirliyor. Oysa belirlenen rakamlar çok gerçekçi değil.
Planlama: Planlama yapılırken, hastanenin olmazsa olmazları belirtilmeli. Bakanlığın tecrübesini yansıtıcı veriler olmalı. Yeni açılacak yerler için daha keskin çizgiler olmalı. Açılacak dallara ilişkin minimum kriterler getirilmeli.
Ancak daha önce açılanlar için kendini geliştirme imkanı sunulmalı.
DR. ULVİ ÜNAL
TOBB Sağlık Sektör Başkan Yardımcısı - Kent Hastanesi Mesul Müdürü-İzmir
-------------------------------------------------------------------------------
'Hekimlerin yüzde 90'ı kamuya geçer'
Tam Gün Yasası: Tam Gün Yasasının özüne hiçbirimiz karşı değiliz. Özlük haklarımızla alakalı sıkıntılar var. Temelde tam günü destekliyoruz.
Tam gün yasasıyla ilgili hekimlerin kamu hastanelerinde çalışmaları halinde kazanacakları ücretlerle ilglili örnekler gerçeği yansıtmıyor. Bir cerrah günde 4 ameliyat yapmak üzere haftanın 7 günü çalışırsa ancak o zaman bahsedilen ücretleri kazanabilir. Hastaneleri; kamu, kamuya çalışan özel hastaneler ve tamamen özel hastaneler olarak üçe ayırırsak, hekimlerin yüzde 90'ının kamuya hizmet edeceğini söyleyebiliriz.
Trafik Kazalan ve Aciller: Devlet trafik kazaları tedavisine ödeme yapmak için bütün belgelerin tam olmasını ve polisten gelecek rapor doğrultusunda sigortaya fatura edilmesini istiyor. Bununla hastane nasıl uğraşacak? Bunun için ayrı bir kadro olması gerek. İşin içinde eğer hiçbir sosyal güvencesi yoksa mahalli idareye fatura edebilir genelgesi var. Bu da ayrı sıkıntı. Acil gelen kimseye biz sosyal güvencen var mı diye soramayız. Olması gereken SGK'nın ödeyip, sigorta şirketlerinden tahsil etmesidir.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası: Sağlık pahalı bir iş. Şu anda Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlannın yüzde 30'dan yüzde 70'ine kadar fark alma oranlarımız var. Ama özellikli işlemlerden fark ücreti alamıyoruz. Aslına ortalamaya bakarsak yüzde 30'dan fazla fark alınmıyor. Sigorta şirketlerinin bundan uzak durmalarının sebebi bu oranlara sıcak bakmamasıdır.
Çözümle ilgili 'devlet fark ücretlerini sınırlayabilir' meselesine katılmıyorum. Devlet zaten sigorta karşılığı parasını alıyor. Hem zorla sigorta üzerinde ücret alıyorsunuz hem de özel hastaneye gittiğimde aynca katılım bedeli alıyorsunuz.
TSS işini hızlı bir şekilde çıkarmak lazım. Buna engel olan şey fark ücretleri. Fark kaldırılırsa TSS gündeme tekrar gelecekrir. Sigorta şirketleri orta ölçekli hastanelere teklifler gönderiyor. Ama şu anda yönetmelikte yeri yok. Özel sigortalar haksız kazanç sağlamaya çalışıyor. Yasası çıkaktan sonra TSS'ye hemen geçelim.
Puanlandırma: Hiçbirimiz kaliteye karşı olamayız. Kalitemizi artırmamız gerek. Sağlık Bakanlığı'nın getirdiği hasta güvenliği kriterleri son derece güzel. Ama bu, puanlamanın sadece yüzde 25'ine tekabül ediyor. Bunun farka endekslenmesi yanlış. Kaliteyi artırırken bunun bir bedeli var. Bunun da kamu tarafından karşılanması lazım. Kamu hastanelerinin puanlamasının hemen açıklanması lazım. Biz puanlama konusunda yüzde 100 daha fazla çıkarız.
OP. DR. GÜLÇİN SARIYILDIZ
Çağ Hastanesi Başhekimi-Ankara
-----------------------------------------------------------------------------
'Özel hastanelere de akşam muayene hakkı verilmeli'
Trafik Kazası ve Aciller: Trafik kazaları sonucu yapılan tedavilerde para alamadığımız gibi bunun faturasını kestiysek, bir de vergisini ödüyoruz. Bu durum gerçekten vergisini ödeyen, devletin üzerinden büyük bir yükü alan özel hastaneleri çok zor durumda bırakıyor. Devlet hastaneleri vardiya uyguluyor ve akşam saatlerinde de muayene yapabiliyor. SGK provizyon veriyor. Bu hakkı özele de uygulansın. Bu yolla acil problemi azaltılabilir. Ancak part-time hekimin sözleşmesinde mesai saati olduğu için sıkıntı yaşanabiliyor.
DR. EYÜP ÇETİN
Özel Hastaneler Platformu Denetleme Kurulu Üyesi-Selçuklu Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Başhekimi Konya
----------------------------------------------------------------------------
'Tam Gün Yasası'nda etik davranılmadı'
Tam Gün Yasası: Kanun hazırlanırken çok etik davranılmadığını düşünüyorum. Kanun konuşulurken hep doktor maaşları üzerinden gündeme getirildi ve TBMM'den çok hızlı bir şekilde geçirildi. Geniş bir mutabakat sağlanarak daha iyi bir yasa çıkarılabilirdi.
Hekim tam gün tercih ederken özel sektörü de seçebilmeli. Bu tarz isteklere olumlu bakılmasını istiyoruz.
UZM. DR. ADİL TANIK
Medicana Ankara Hastanesi Başhekimi -Ankara
--------------------------------------------------------------------------------
'Özel sektörün kadrosu kısıtlanamaz'
Planlama: Tam gün yasası ile birlikte özeli seçen doktorların kadro olmadığı için açıkta kalma durumu var. Özelin kadrosu kısıtlanamaz. Türkiye'de hiçbir özel kurumun (farklı sektörlerde) bir kısıtlaması yoktur.
Planlama kesinlikle olmamalı. Biz özel kuruluşlar olarak devletin sağlıktaki yükünü üzerinden alıyoruz, vergi veriyoruz. Devlet bizi başının üzerinde taşıyacağı yerde önümüze türlü engeller çıkarılıyor.
Tam Gün Yasası uyarınca kamuda çalışacak bir hekimin eline ne kadar para geçecek kimse bilmiyor. Benim hastam varsa istediğim kadar doktor çalışarabilmeliyim.
OPR. DR. METE ALDAN
Bilgi Hastanesi Başhekimi - Ankara
-----------------------------------------------------------------------------
'Gazze'deki gibi ablukadayız bize yardım gemisi gelmiyor'
Planlama: Planlama kısmi zamanlı olmalı. Hatta fark ücretlerinin kısıtlanmasına da bir manada karşı değilim. Devlet bir sektörden hizmet alıyorsa oraya karışıyor.
Buna hakkı var. Ancak bizim durum Gazze ablukası gibi. Gelen yardım gemisi de yok. Devlet hem para ödeyen hem hizmet alan hem de rakip olmamalı. Özel sektöre düşman bir tabip odasını bile değiştiremiyoruz. Tasarruf adına uzmanların 25 TL'ye bakağı hastayı 11 TL'ye pratisyene baktıracak. Bir yıl önce DÜNYA Gazetesinde 'Yakında AVM'ler hastaneye dönüşecek" başlıklı bir haber vardı. Ama bu artık "Hastaneler AVM'ye dönüşecek" şeklinde değişti.
HALUK OK
Bayındır Hastaneleri Kurumsal İlişkiler Müdürü-Ankara
-----------------------------------------------------------------------------
'Trafik kazası tolere edilemiyor'
Trafik Kazası ve Aciller: Kısmi anlaşmalı hastaneler hiç fatura edemiyor.
Acil vakalarda hastaya fatura ediyoruz. Hasta SGK'dan tahsil ederse biz de bunu alabiliyoruz.
Hüseyin GÖKÇE-Özüm ÖRS
Dünya Gazetesi