Özel hastaneler doktorsuz kalınca maaşlar 20 bin YTL'ye yükseldi

Sigortalı hastalara kapılarını açan özel sağlık kuruluşları doktor sayısını artırınca hekimler 'karaborsaya' düştü. Özel hastane ve tıp merkezleri 10-20 bin YTL gibi maaşlarla doktor transfer ediyor. Doktor bulamayan hastaneler bazı branşlardaki hastaları

Sigortalı hastalara kapılarını açan özel sağlık kuruluşları doktor sayısını artırınca hekimler 'karaborsaya' düştü. Özel hastane ve tıp merkezleri 10-20 bin YTL gibi maaşlarla doktor transfer ediyor. Doktor bulamayan hastaneler bazı branşlardaki hastaları geri çevirmek zorunda kalınca, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) mektup yazarak 'doktorları tasarruflu kullanalım' çağrısı yaptı.

Yaklaşık 6 aydır sigortalı hastalara hizmet veren özel sağlık kuruluşları, talebe yetişmek için doktor sayısını artırmak zorunda kaldı. Gazetelere 'acil doktor aranıyor' ilanı veren özel hastaneler, hekimlerin çalışmak için sunduğu koşulları duyunca şaşırdı. "Futbolcu gibi transfer parası isteniyor." diyen Hospital İst. Genel Müdürü İsmet Karakaya, 10 bin YTL'nin altında çalıştıracak doktor bulamamaktan yakınıyor. Hekimlerin hastanelerle anlaşmadan önce üç-dört özel hastaneyi gezerek fiyat yükselttiğini, iddia eden Karakaya, doktor maaşlarını ödemek için diğer harcamalardan kıstıklarını savunuyor. Medigold Tıp Merkezi sahibi Ahmet Karataş da iş başvurusu yapan hekimlerin 'erken çıkarsam, maaşım 10 bin YTL olursa' gibi şartlar koştuğunu anlatıyor.

Doktor sıkıntısının giderilmesi için 637 tıp ve dal merkezi, SGK Başkanı Birol Aydemir'e mektup yazarak 'doktorları tasarruflu kullanabilme' önerisinde bulundu. Cildiye, nöroloji, plastik cerrahi, üroloji, çocuk cerrahi, psikiyatri, çocuk psikiyatrisi gibi branşlarda yarı zamanlı doktor yettiğini belirten merkez yöneticileri, yarı zamanlı doktorların iki ayrı özel sağlık kurumunda çalışmasına izin verilmesini istedi. Dört ana branş dışında tam zamanlı tabip bulundurma zorunluluğunun kalkması teklifinde de bulunan özel tıp merkezleri, yarım gün çalışan doktorlara günlük 25 hasta kotası konulmasını önerdi. Özel sağlık kuruluşlarının temsilcileri, bu düzenlemenin 'sağlık karneniz var ama kotam dolduğu için bakamıyorum' devrini kapatacağını iddia ediyor. SGK yetkilileri, önerileri dğerlendiriyor.Sağlık Bakanlığı doktorların tasarruflu kullanılması fikrini sahiplendi. Bakanlık, 65 yaş üstü doktorların çalışmasına sıcak bakıyor.

Manşetler