Otizm tedavisinde umut veren gelişme

California- SanDiego Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden bilim insanları yaklaşık yüz yıldır Afrika Uyku Hastalığı’nın tedavisinde kullanılmakta olan suramin adlı bir kimyasalın farelerde otizm semptomlarını geçici olarak ortadan kaldırdığını ortaya çıkarttı.

Araştırmayı gerçekleştiren ekibin başında bulunan Dr. Robert K. Naviaux, konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında gelecek yıl ilacı otizm hastalarının üzerinde denemeye başlayacaklarını belirtti ancak “Elbette ilacın fareler üzerinde başarı göstermiş olması otizm hastalarını da tedavi edeceği anlamına gelmiyor. Ancak bu keşif otizmi anlamak ve tedavi etmek için bize yeni bir yöntem sunuyor” dedi.

Naviaux sözlerine “Bu keşif otizmin bir çok faktörün bir araya gelmesi ile ortaya çıktığı yönündeki teorileri doğruluyor. Otizmin bilinen nedenlerinin sadece %20’si genetik. Genetik ve çevresel faktörlerin birbirlerinden bağımsız olduğunu düşünmemeliyiz. Tüm faktörler hastalığın ortaya çıkmasında rol oynuyor” diyerek devam etti.

Translational Psychiatry dergisinde yayınlanan araştırma raporunda suramin ile tedavi edilen otistik farelerde semptomların 5 hafta boyunca ortadan kaybolduğu açıklandı. Uzmanlar, suramin tedavisinin insanlarda sürekli kullanılamayacağını çünkü kimyasalın anemi ve böbreküstü bezi bozukluklarına neden olduğunu da belirtti.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ