Kadınların yüzde18’inde erkeklerin yüzde 6’sında görülen migren çoğunlukla tek taraflı, zonklayıcı baş ağrısı ışık ve ses hassasiyetiyle kendisini gösteren bir hastalıktır.
Stres, olumsuz yaşam koşulları, çevresel tetikleyiciler olduğu gibi hormonal değişimler, tüketilen besinler de migreni tetikleyebiliyor. Bunlar içinde öğün atlamak, uzun süren açlık periyotları migren ataklarını tetikleyen en önemli sebepler. Ramazan ayı beslenme şekillerinin değiştiği ve öğün sayısının azaldığı bir dönem olması nedeniyle baş ağrısı ve migren şikayetlerinin arttığı bir dönem olur. Star'dan Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez'in yazısına göre, özellikle kan şekerinde meydana gelen iniş çıkışlar açlıkla birleşip migren üzerinde büyük bir etki yaratabiliyor. Bu nedenle iftardan sonra öğünleri düzenli yemek büyük önem taşıyor.
Balzemik ağrıyı tetikliyor
Migren atak sıklığı fazla olan ve oruç tutan bireyler iftarda aşırı yağlı, karbonhidrat ve kızartama ağırlıklı beslenmekten ziyade zeytinyağlı sebze yemeklerine ağırlık vermeli farklı içerikli ev yapımı veya hazır paket çorba içimine özen gösterilmeli ve yeterli miktarda sıvı alımına dikkat etmelidir. Migren ataklarını tetikleyen çikolata, kafeinli ve kolalı asitli içecekler, tütsülenmiş peynirler, turşu, balzemik sirke ve çok şerbetli hamur tatlılarını yerken oldukça dikkatli olunmalıdır. İftardan 1-2 saat sonra yapılacak 30-40 dakikalık tempolu yürüyüşler ise açken vücudun yarattığı stresten kurtulmanıza yardımcı olacaktır.