Oruç tutmanızı kolaylaştıracak sağlıklı ipuçları

Kavurucu yaz sıcaklarına denk gelen Ramazan ayında sağlıklı bir şekilde oruç tutmak büyük önem taşıyor.

Anadolu Sağlık Merkezi uzmanları, oruç süresinin uzun olduğu bu günlerde beslenmeden ağrıyla baş etme yöntemlerine, ağız bakımından sigarayı bırakmaya kadar merak edilen birçok konu hakkında bilgi verip, beslenme ve sağlık önerilerini paylaştı.

· Sahurda tüketeceğiniz besinlerin midenizde uzun süre kalması ve tok tutması için posalı besinler yemelisiniz. Posa tüketimini artırmak için çiğ sebzeler tüketebilir, tam tahıllı ekmekleri tercih edebilir, yaptığınız omletlere çeşitli sebzeler ekleyebilirsiniz.

· Sıcak havalarda, sağlık problemlerini önlemek için sıvı alınması gereklidir. Bu nedenle sahurda su, komposto, hafif tuzlu ayran, meyve suları, açık çay gibi içecekleri ağırlıklı olarak tüketin.

· Oruç açıldıktan sonra kan şekerini bir anda yükseltmeyecek, sıvı içeren hafif bir öğün tercih edin ve 20-30 dakika dinlendikten sonra ana yemeğe geçin.

· İftar ve sahur arasındaki öğün sayısını dörde çıkartın. Ana yemekten 1-2 saat sonra meyve ile 1 bardak süt veya yoğurt veya 1 kase sütlü tatlı yiyebilirsiniz. Yatmadan önce de meyve yiyin.

· Gün içinde oruçluyken dişlerin fırçalanması, oruç açısından bir mahsur oluşturmadığı gibi iftar saatine kadar ağız kokusunun önlenmesinde de oldukça etkilidir.

· Sigara içmek ağzınızda kötü bir koku bırakacağı için sahurda sigara içmeyin.

· Sahurda sindirimi zor olan baharatlı, yağlı, salçalı yiyeceklerden uzak durun. Bu yiyecekler ağzınızın kötü kokmasına sebep olabilir.

· Limon, maydonoz, nane ve rokanın nefesin tazelenmesinde önemli etkisi vardır. İçilen suyun veya bitki çaylarının içerisine limon dilimleri atılması, uygun yiyeceklere maydonoz, roka ve nanenin katılması ağız kokusundan korunmada etkilidir.

· Performansınızın etkilenmemesi için dikkat gerektiren işleri sabah saatlerinde yapın.

· Başınız ağrımaya başladıysa açık havaya çıkıp yürüyüş yapın ve derin derin nefes alın.

· Baş ağrınız geçmiyorsa, bulunduğunuz ortamda mümkünse kapınızı kapatıp, ışığı azaltarak yarım saat kadar uyuyun.

· Eğer nasıl yapılacağını biliyorsanız hemen kas gevşetici egzersizler veya nefes egzersizlerini uygulayın.

· Bu dönemde sigarayı bırakma kararlılığı gösterin. Çevrenize bu kararı açıklayın ve sosyal destek alın.

· Sigarayı hatırlatıcı faktörlerden uzak durun. Kahve ile sigara içme alışkanlığına sahipseniz, kahve yerine ıhlamur, meyve çayı için.

· İftardan sonra, ciddi sigara arayışı içindeyseniz hekim kontrolünde nikotin replasmanı kullanabilirsiniz.

Manşetler