Önlem alınıncaya kadar e-rapor durdurulsun...

Türk Tabipleri Birliği, Sağlık raporlarının elektronik ortamda düzenlenmesi uygulamasının başlaması ile birlikte sistemdeki yetersizlikler kimi sıkıntılara ve zorluklara neden olduğunu açıkladı.

Sağlık raporlarının elektronik ortamda düzenlenmesi  

Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Feride Aksu Tanık, sağlık raporlarının elektronik ortamda düzenlenmesi ile ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'na bir yazı gönderdi.
 

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
BAŞKANLIĞI
Ziyabey Cad. No.6
Balgat/ANKARA


08.12.2010

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI’NA

ANKARA

Konu: Sağlık raporlarının elektronik ortamda düzenlenmesi hk.

Kurumunuzca 15.10.2010 gün ve 27730 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Sağlık Uygulama Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ile SUT’un “6.1.1.C- Sağlık raporlarının düzenlenmesi” başlıklı maddesinde değişiklik yapılmıştır.

Belirtilen değişiklikle, Medula Sistemini kullanan sağlık hizmeti sunucularına, hastaların ilaç kullanımına yönelik sağlık raporlarının elektronik ortamda düzenleme zorunluluğu getirilmiştir.

Bu uygulamanın başlaması ile birlikte sistemdeki yetersizlikler kimi sıkıntılara ve zorluklara neden olmaktadır. Üyelerimiz tarafından;

* Hastanelerde hekimlerin şifrelerini bilgi işlem elemanlarının, servis hemşirelerinin, poliklinikte çalışan sekreterlerin, hizmet organizasyonunun akışı nedeniyle bildiği, her yapılan işlemin yapan kişi tarafından güvenilir bir yöntemle imzalanmasına, üçüncü kişilerin izinsiz ulaşımının ve değişiklik yapmasının engellenmesine, başkaca kişilerin ulaşması halinde bunun kayıt altına alınmasına yönelik bir düzenlemenin bulunmadığı, olası sahte raporların düzenlenmesi ya da raporlarda değişiklik yapılmasının söz konusu olabileceği, bu durumun hekimleri haksız ve ağır suçlamalarla yüz yüze bırakabileceği,
* Medula Sisteminde sistem hatası ve sistem kilitlenmesinin sık ve yaygın olarak yaşandığı, bunun sağlık hizmeti sunumunda aksamaya neden olduğu,
* Bazı raporlara ekli formlarda yer alan bütün alanların doldurulmasının istendiği, eksik bölüm olduğunda raporun yazılamadığı, örneğin, diyabet raporlarında diyabet bilgi formunda HbA1C yazılmadan raporun çıkartılamadığı, oysa ki her yerde HbA1c bakılmadığından doldurulmasının mümkün olmadığı, bu nedenle hastalara rapor yazılamadığı, görüştükleri SGK görevlilerinden başka illere sevkin önerildiği,
* İlaç kullanımına yönelik sağlık raporlarında yer alması gereken bazı ilaçların ve bazı tanıların yer almadığı,
* Rapor sürelerinin kısaltıldığı,
* Raporlarda etken maddesi yazılan ilaçların dozlarının da belirtilmesinin istendiği, ancak bazı hastalıklarda hastanın ilaçla etkileşimine göre doz değişikliğine gidilmesi gerektiğinde, mevcut rapordan farklı doz olduğu için ilaç bedellerinin ödenmediği, bu hallerde yeniden rapor düzenlenmesi zorunlu olduğu için hem hekimlerin iş yükünün hem de hastaların külfetinin arttırıldığı bildirilmektedir.

Elektronik ortamda düzenlenecek İlaç raporlarına, üçüncü kişilerin olası erişimleri nedeniyle hekimlerin haksız bir biçimde hukuki sorunlarla karşılaşmasının yanısıra hasta sağlığı ve hakları açısından da önemli sorunlar doğabilecektir.

Sonuç olarak Kurumunuzca;

- Sağlık raporlarının elektronik ortamda düzenlenmesine yönelik uygulamanın, verilerin güvenlik ve gizliliğine ilişkin bugünkü bilişim olanakları ile belirlenen elektronik imza dahil gerekli güvenlik önlemleri alınıncaya kadar durdurulmasını talep ediyoruz.

- Tanı ve o tanıya uygun endikasyondaki ilaçların yazılması, ilaç kullanım raporlarında doz yazma zorunluluğuna ve sisteme ilişkin yukarıda belirtilen sorunların giderilmesi için çalışma yürütülmesini, Birliğimizin her türlü katkı ve işbirliğine hazır olduğunu bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,
Prof. Dr. Feride Aksu Tanık
TTB Merkez Konseyi
Genel Sekreteri

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ