Onkoloji Hastanesi'nde "Prostat Kanseri Tarama ve Takip Polikliniği" açıldı

Sağlık Bakanlığı Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde Prostat Kanseri Tarama ve Takip Polikliniği hizmete girdi.

Üroloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Halil Başar: "Prostat kanserinde erken tanıda tedavi şansı yüzde 90'ların üzerinde. Polikliniğimizde ağırlıklı olarak 50-70 arasındaki erkekleri taramaya alacağız. Bu aralıkta olanları en azından bir PSA kan testi yaptırmaları için bekliyoruz"

"Prostat kanseri, dünyada ve ülkemizde erkeklerde görülen tüm kanserlerin yüzde 36'sını teşkil ediyor. Erkeklerde en sık görülen kanser türü, her 8 erkekten biri prostat kanserine yakalanma riskini taşıyor"

Hastane Başhekimi Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, polikliniğin açılışında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, poliklinikle prostat kanseri şüphesi veya teşhisi bulunan hastaların daha hızlı hizmet almasının amaçlandığını söyledi.

Altuntaş, "Prostat Kanseri Tarama ve Takip Polikliniğimiz hastalarımızın tarama, tanı ve takip süreçlerini yürütecek, multidisipliner bir anlayışla hizmet verecek. Prostat taraması olan hastalarımızın hastanenin diğer bölümlerinde beklememesi, bütün işlemlerini sadece bu poliklinik üzerinden çözebilmesi sağlanmış olacak." bilgisini verdi.

Üroloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Halil Başar da "Prostat kanseri, dünyada ve ülkemizde erkeklerde görülen tüm kanserlerin yüzde 36'sını teşkil ediyor. Erkeklerde en sık görülen kanser türü, her 8 erkekten biri prostat kanserine yakalanma riskini taşıyor." dedi.

- "Erken tanıda, tedavi şansı yüzde 90'ların üzerinde"

Türkiye'de yılda 35-40 bin civarında yeni prostat kanseri vakasının görüldüğünü, ancak 5-6 bin civarının erken aşamada hekime başvurduğunu aktaran Başar, şöyle konuştu:

"Prostat kanserinde erken tanıda tedavi şansı yüzde 90'ların üzerinde. Prostat Kanseri Tarama ve Takip Polikliniği ile daha çok hastamızı erken evrede yakalayabilmeyi amaçlıyoruz. Hastalarımız, MHRS'den de randevu alma ihtiyacı duymadan doğrudan başvurabilecek. Başlangıçta 'PSA' dediğimiz çok basit bir kan testi yapıyoruz. Şayet şüphe görülürse MR, biyopsi gibi tanıya varılacak tetkikleri gerçekleştiriyoruz."

- "50-70 arasındaki erkekleri taramaya alacağız"

Prof. Dr. Başar, hastaların takibinin de poliklinik üzerinden yapılacağını ve mükemmeliyet merkezi olmayı hedeflediklerini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Polikliniğimizde, ağırlıklı olarak 50-70 arasındaki erkekleri taramaya alacağız. Hastalık, yüzde 70'in üzerinde 65 yaş üzerindeki kişilerde görülüyor. 50-70 yaş aralığındaki erkekleri polikliniğimize en azından bir PSA testi yaptırmaları için bekliyoruz."

Başar, ailesinde kanser öyküsü olan kişilerin daha erken yaşta da polikliniğe başvurabileceğini kaydetti.

Manşetler

DUYURU-4